hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Júl 2022

Čoskoro začne predaj palivového dreva z národných parkov pre domácnosti.

31.07.2022 Minister Budaj navrhuje ministrovi pôdohospodárstva reguláciu vývozu dreva, aby sa predišlo enormnému rastu cien palivového dreva.

V reakcii na pokračujúcu energetickú krízu, vyvolanú Ruskou federáciou, vyzval minister Budaj ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana, v ktorého pôsobnosti je štátny podnik Lesy SR, aby sa tento podnik pripravil na zvýšený záujem o palivové drevo, vyvolaný neistotou v zásobovaní plynom. Dá sa predpokladať, že o palivové drevo bude tento rok záujem aj v plynofikovaných obciach.

Prioritou v období extrémneho sucha je pitná voda

29.07.2022 V situácii dlhotrvajúcich horúčav a extrémneho sucha ministerstvo životného prostredia stavia na prvé miesto zásobovanie občanov pitnou vodou, ako aj ochranu životného prostredia, v tomto prípade najmä živočíchov a biotopov, viazaných na vodu. Tomu sa podriaďujú aj manipulačné poriadky vodných nádrží.

MŽP: Spoločnými silami dokážeme znížiť ekologický dlh

28.07.2022 Ľudstvo žije oddnes (28. júla) na ekologický dlh. Na Slovensku nastal deň vyčerpania prírodných zdrojov zeme už 3. mája. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) upozorňuje, že negatívna skúsenosť s ekologickým dlhom, ktorá sa každoročne opakuje, nám pripomína, že ľudstvo v predstihu vyčerpalo všetky prírodné zdroje, ktoré je zem schopná nahradiť za jeden rok. MŽP podnecuje štátne inštitúcie a zodpovedné ministerstvá k zodpovednému správaniu sa, aby znásobili potrebu okamžite riešiť energetickú nezávislosť od fosílnych zdrojov, predovšetkým uhlia, ropy a plynu. Prispieť k zmene však môže každý jednotlivec.

Envirorezort: Voda v okolí toku Slaná pod dohľadom

27.07.2022 Medzirezortný krízový štáb, ktorý koordinuje Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP), sa na svojom prvom rokovaní zaoberal ďalšími krokmi na zastavenie vytekania banských vôd do rieky Slaná. Súbežne s technickými návrhmi začali odborníci pripravovať postupy pri rozšírení a zintenzívnení monitorovania kvality povrchových a podzemných vôd.

Envirorezort spúšťa štátnu pomoc. Teplárenstvu pomôžu peniaze z Modernizačného fondu

26.07.2022 Slovenskí výrobcovia tepla môžu využiť takmer 150 miliónov eur na modernizáciu energetických systémov vrátane uskladňovania energie a zlepšenie energetickej efektívnosti. Schému štátnej pomoci pre oblasť teplárenstva zastrešuje Ministerstvo životného prostredia SR prostredníctvom Environmentálneho fondu. Mechanizmus štátnej pomoci Slovensku schválila Európska investičná banka. Žiadatelia môžu o podporu požiadať od 26. júla 2022.

Zodpovedné správanie v chránených územiach je v čase extrémneho sucha mimoriadne dôležité

22.07.2022 Požiar, ktorý vo štvrtok zachvátil Národný park Veľká Fatra v katastrálnom území obce Liptovské Revúce je už druhým požiarom za posledných 48 hodín v niektorom z deviatich národných parkov na našom území. V stredu horela časť územia v Tatranskom národnom parku. Vo Veľkej Fatre stále zasahujú hasiči aj za pomoci vrtuľníka z leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR, ktorí sa v teréne neprístupnom pre hasičskú techniku snažia dostať oheň pod kontrolu. Slovensko aktuálne čelí doteraz nevídaným prejavom sucha spôsobeným globálnymi klimatickými zmenami, čo má za dôsledok aj to, že sú lesy náchylnejšie na vznik požiarov. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) preto vyzýva návštevníkov chránených území k mimoriadne zodpovednému správaniu.

Rieka Slaná: Pokračuje intenzívna kontrola kvality vôd a prijímajú sa ďalšie opatrenia

22.07.2022 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) a jeho rezortné organizácie intenzívne pokračujú v monitoringu vôd a v príprave analýz a návrhov pre zabezpečenie nápravy poškodenia rieky Slaná. Zriadenie Medzirezortného krízového štábu napomáha lepšej koordinácii prác na revitalizácii vodného toku, ochrane obyvateľstva, obnovy riečnych ekosystémov a zdolaniu príčin vzniku mimoriadnej situácie. Kľúčovým opatrením však naďalej ostáva zastavenie vytekania banských vôd do rieky. Doteraz vykonané opatrenia prispeli síce k jeho výraznému zníženiu, avšak nepodarilo sa ho zastaviť v úplnom rozsahu. MŽP a jeho organizácie sú pripravené aj naďalej napomáhať Ministerstvu hospodárstva SR (MH), štátnemu podniku Rudné bane a banským orgánom v tejto snahe.

Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu na rieke Slaná

20.07.2022 Vládny kabinet schválil iniciatívny materiál Ministerstva životného prostredia SR (MŽP), ktorým sa vyhlasuje mimoriadna situácia na rieke Slaná v dôsledku vytekania banských vôd z bane Siderit Nižná Slaná. Materiál navrhuje pokračovať v znižovaní znečisťovania rieky banskými vodami a realizovať ďalšie čistenie banských vôd, preskúmať čistenie sedimentov koryta rieky a zabezpečiť jej revitalizáciu. Dôležité je napredovať v prácach smerujúcich k zastaveniu vytekania banských vôd alebo ich čistenia tak, aby neprekračovali povolené limity. Na základe toho sa môže začať s revitalizáciou vodného toku. Vyhlásenie mimoriadnej situácie inicioval minister životného prostredia Ján Budaj.

Minister Ján Budaj odporučí vláde vyhlásiť na rieke Slaná mimoriadnu situáciu

18.07.2022 Ministerstvo životného prostredia (MŽP) monitoruje vývoj situácie od vzniku banskej havárie, ktorá znečistila rieku Slaná, a podnecuje zodpovedné orgány, aby sa predišlo škodám na životnom prostredí. Po intervencii ministra Jána Budaja došlo k určeniu zodpovednosti (ministerstvo hospodárstva) a začali sa banské práce, ktoré až doposiaľ výrazne zmenšili prúd znečistenia, vytekajúci z bane Siderit. Lenže aj znížené množstvo znečistenia má dopady na kvalitu riečnej vody a životného prostredia v okolí rieky. Preto je dnes pred vládou (konkrétne pred MH SR) úloha zabezpečiť výtok banských vôd tak, aby spĺňali zákonné limity a to s ohľadom na ich pretrvávajúce znečistenie mangánom, niklom a železom.

Reakcia MŽP na otázky k zákonu 414/2012 o obchodovaní s emisnými kvótami

14.07.2022 Ministerstvo životného prostredia SR sa ohradzuje voči trvalej kampani firmy Slovalco, ktorú vedie vedenie podniku s účelom získať výhody štátnej pomoci aj na úkor iných podnikov postihnutých zvyšovaním cien energií. Najnovší vývoj, to znamená, odstávka výroby a prepúšťanie sú jednoznačne dôsledkom faktu, že fabrika, ktorá spotrebováva najviac elektrickej energie (10 % všetkej elektrickej energie na Slovensku) si nevytvorila v predošlých rokoch dostatočnú rezervu, ani žiaden iný plán pre prípad zdraženia energií. Na tému mediálnej kampane proti MŽP chce minister Ján Budaj hovoriť s vlastníkmi Slovalca, ktorými sú Penta a tiež Norsk Hydro. Aj z vyjadrenia Slovalco je zrejmé, že deficit, do ktorého sa hlinikáreň dostala nevyvoláva nedostatok štátnej podpory z prostriedkou Environmentálneho fondu (EF). Podnik si nedokázal zabezpečiť energiu na ďalšie účinkovanie a jeho ekonomika padla tak, že ani prijatie novely zákona 414/2012 o obchodovaní s emisnými kvótami by na tom nič nezmenilo.

Minister Ján Budaj na neformálnom zasadnutí Rady ministrov životného prostredia EÚ: ochrana biodiverzity je aj záujmom rozvojových krajín

13.07.2022 Globálny rámec biodiverzity, environmentálne dopady vojny na Ukrajine a adaptácia na zmenu klímy sú hlavnými témami prvého rokovacieho dňa neformálneho zasadnutia Rady ministrov životného prostredia EÚ, ktoré sa v týchto dňoch uskutočňuje v Prahe. Česká republika v júli prevzala predsedníctvo v Rade Európskej únie. Slovenskú delegáciu vedie minister životného prostredia Ján Budaj.

Zonácia Muránskej planiny sa stáva realitou

13.07.2022 Vláda dnes schválila nariadenie, ktorým sa vyhlasuje Národný park Muránska planina, jeho zóny a ochranné pásmo. Dnešným rozhodnutím vlády sa Národný park Muránska planina po národných parkoch Slovenský raj a Pieniny stane tretím, ktorý prešiel náročným procesom zonácie.

MŽP: Vláda schválila doplnenie zoznamu území európskeho významu

13.07.2022 Národný zoznam území európskeho významu (ÚEV) sa rozšíri o 97 nových lokalít s výmerou vyše 10 tisíc hektárov. Zaradenie nových lokalít do národného zoznamu území európskeho významu podporí rozvoj regiónov budovaním agroturizmu, cykloturistiky a zároveň umožní čerpať eurofondy na starostlivosť o chránené územia. Materiál predložil na rokovanie vlády minister životného prostredia Ján Budaj.

Vedci bijú na poplach: Zachovanie biodiverzity a trvalo udržateľné využívanie je kľúčové pre prežitie ľudstva

13.07.2022 Medzivládny panel OSN pre biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES) zverejnil hodnotiacu správu o trvalo udržateľnom využívaní voľne žijúcich druhov rastlín a živočíchov, na ktorej pracovalo 85 renomovaných expertov a vedeckých kapacít z oblasti prírodných a spoločenských vied a ďalších vyše 200 autorov počas posledných štyroch rokov. Správu schválili 9. júla 2022 zástupcovia 139 členských štátov IPBES v nemeckom Bonne. Medzivládny panel zároveň 11. júla 2022 zverejnil ďalšiu štúdiu, v ktorej varuje pred ekonomickými a politickými rozhodnutiami, ktoré nezohľadňujú hodnotu prírody a intenzitu produkcie potravín.

Pri realizácii reforiem envirorezort intenzívne spolupracuje s Európskou komisiou

12.07.2022 Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) Michal Kiča dnes na pôde envirorezortu prijal generálneho riaditeľa Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre podporu štrukturálnych reforiem (DG REFORM) Mária Navu, aby prediskutovali ďalšie možnosti podpory prostredníctvom Nástroja technickej pomoci (Technical support instrument-TSI). Tento nástroj poskytuje členským štátom EÚ technickú podporu pri navrhovaní a realizácii reforiem vo forme strategického a právneho poradenstva, analýz, štúdií, tréningov a expertných návštev.

Cenu ministra životného prostredia získalo 5 laureátov

07.07.2022 Minister Ján Budaj udelil Cenu ministra životného prostredia SR za mimoriadne výsledky v starostlivosti o životné prostredie a ďalšie ocenenia tým, ktorí sa svojou prácou zaslúžili o lepšiu ochranu prírody a krajiny, vôd, ovzdušia, alebo ktorí sa pričinili o zlepšenie legislatívy a presadzovanie reformných zmien v starostlivosti o životné prostredie.

Dohovor o ochrane a využívaní hraničných vodných tokov a medzinárodných jazier má 30 rokov

04.07.2022 Pred 30 rokmi krajiny Európskej hospodárskej komisie Organizácie spojených národov (EHK OSN) v Helsinkách prijali dohodu o ochrane a využívaní cezhraničných vodných tokov a medzinárodných jazier (Dohovor o vode), ktorý sa zaoberá komplexnými otázkami cezhraničného vodného hospodárstva. Dohovor bol podpísaný 17. marca 1992 a ku koncu roka 2021 k nemu pristúpilo 44 štátov sveta, medzi nimi v roku 1999 aj Slovenská republika.

Vláda udelila súhlas na dofinancovanie cyklomosta Dobrohošť-Dunakiliti

01.07.2022 Nárast cien v stavebníctve ohrozuje implementáciu medzinárodného projektu výstavby mosta pre peších a cyklistov Dobrohošť – Dunakiliti“ (ďalej len „Projekt“). Vláda preto dnes odsúhlasila navýšenie hodnoty projektu o 2 300 000 EUR.

Zálohovanie nápojových obalov vstupuje do druhej etapy

01.07.2022 Na pultoch obchodov od dnes, teda od 1.júla 2022 nájdete už len zálohové fľaše či plechovky. Obchodníci môžu predávať nápoje už len v takých jednorazových obaloch, ktoré sú zaradené do systému zálohovania. Slovensko sa stalo prvou krajinou v strednej Európe, ktorá spustila zálohovanie jednorazových nápojových obalov. Po prvom pol roku od zahájenia možno konštatovať, že zálohovanie sa podarilo. Na konci júna počet PET fliaš a plechoviek, vrátených do systému zálohovania, prekročil hranicu 260 miliónov obalov.