hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Marec 2022

MŽP: Envirorezort pomôže Nemeckej v príprave dlhodobého riešenia situácie

30.03.2022 Ministerstvo životného prostredia SR je iniciátorom a aktívnym účastníkom rokovaní o budúcnosti životného prostredia v obci Nemecká, ktorá môže byť ohrozená odpojením miestnej čistiarne odpadových vôd od energií. Kompetencie bezprostredne konať majú zložky Ministerstva vnútra SR a okresné úrady, a tie ponúkajú obci okamžitú pomoc a rýchle riešenie.

Ústrednou témou OECD je urýchlenie ekologizácie energetiky a hospodárstva

30.03.2022 Minister životného prostredia Ján Budaj začal v Paríži, spoločne s ďalšími ministrami členských štátov Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), diskusie o urýchlení opatrení na ochranu klímy, biodiverzity a o vytvorení obehového hospodárstva.

MŽP: Začal sa siedmy ročník Ceny za krajinu SR

29.03.2022 Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia vyhlásili už po siedmy raz Cenu Slovenskej republiky za krajinu. Cena je udeľovaná samosprávam, združeniam samospráv a mimovládnym organizáciám za ochranu, manažment a plánovanie krajiny. Kandidáti na cenu sa môžu prihlásiť prostredníctvom webovej stránky www.cenazakrajinu.sk.

Čisté Slovensko: Začíname

25.03.2022 Rok 2022 bude rokom Čistého Slovenska. Práve tento názov nesie iniciatíva Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR), ktorá si vytýčila za cieľ spojiť občianske aktivity zamerané na vyčistenie prírody od odpadu. Cieľom je odstrániť čo najviac čiernych skládok a zabezpečiť odpadové hospodárstvo v mestách a obciach Slovenska na úrovni 21. storočia. Minister Ján Budaj, spoločne so zamestnancami ministerstva, generálnym riaditeľom Vodohospodárskej výstavby, š.p. Vladimírom Kollárom a ďalšími aktivistami začali iniciatívu v piatok čistením brehov Dunaja v bratislavskom Čunove. O vyzbieraný odpad sa postarali kolegovia zo Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p. Aktivity za čisté Slovensko budú pokračovať vo všetkých krajoch Slovenska.

MŽP podporuje petíciu Za lepšiu ochranu prírody

25.03.2022 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) podporuje ciele petície, pod ktorú sa podpísalo vyše 103-tisíc ľudí aj napriek tomu, že ju odmietli poslanci parlamentu.

Envirorezort sa zapojí do celosvetovej kampane na ochranu klímy

25.03.2022 V týchto dňoch Európa prežíva brutálne napadnutie Ukrajiny ruskými vojskamia je jasné, že v čase vojny sa mnohé, inak dôležité, témy stávajú druhoradými. Napriek tomu, na ochranu životného prostredia netreba zabúdať a preto minister životného prostredia Ján Budaj vyzýva, aby sa Slovensko pridalo k svetovej iniciatíve Hodina Zeme.

MŽP počúva hlas regiónov pri ich rozvoji

22.03.2022 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) sa v Pláne obnovy a odolnosti SR zameriava na klimatické opatrenia, ktoré zabezpečia energetickú efektívnosť pre čo najviac obyvateľov. Ide predovšetkým o zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinných domov. Túto tému sme dnes predstavili premiérovi SR Eduardovi Hegerovi na Strategickej rade k Plánu obnovy a odolnosti SR na Úrade vlády SR. Minister životného prostredia Ján Budaj sa zúčastnil stretnutia prostredníctvom videohovoru vzhľadom na prebiehajúcu misiu MŽP na Expo Dubaj.

Expo Dubaj: Ukrajniský pavilón je plný odkazov solidarity

22.03.2022 Vojna na Ukrajine a agresia ruskej armády majú silnú odozvu na svetovej výstave Expo Dubaj. Minister životného prostredia Ján Budaj navštívil na Expe ukrajinský pavilón, kde sa stretol s chargé d´affaires ukrajinského veľvyslanectva v Spojených arabských emirátoch Andrii Kozlovom. Minister Budaj odsúdil vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine a prejavil solidaritu.

Expo Dubaj: Minister Budaj otvoril medzinárodnú diskusiu o vode

22.03.2022 Záverečný týždeň svetovej výstavy Expo Dubaj je venovaný téme vody. Minister životného prostredia Ján Budaj pri tejto príležitosti uviedol panelovú diskusiu v rámci Vodného podnikateľského fóra (Water Business Forum). Stalo sa tak symbolicky – 22. marca, kedy si pripomíname Svetový deň vody.

Neviditeľná, ale o to vzácnejšia

22.03.2022 Je síce neviditeľná, ukrytá hlboko pod zemským povrchom, ale jej vplyv je viditeľný všade okolo nás. Zásadným spôsobom ovplyvňuje existenciu ľudstva na našej planéte. Reč je o vode a o jej podzemných zásobách, ktoré sú hlavnou témou tohtoročného Svetového dňa vody.

Misia MŽP na Expo Dubaj: Minister Budaj rozvíja diplomatické vzťahy s Kostarikou

21.03.2022 21. marec je Medzinárodným dňom lesov. Pri tejto príležitosti minister životného prostredia Ján Budaj absolvoval na Expo Dubaj zdvorilostné stretnutie s ministerkou pre vedu, výskum, technológie a telekomunikácie Kostariky Paolou Vega Castillo. Témou debát bol boj proti odlesňovaniu a efektívne využívanie obnoviteľných zdrojov energie šetrných k životnému prostrediu.

Svetový deň lesov: Envirorezort chce lesy zdravšie a dostupnejšie pre všetkých

21.03.2022 Lesy a trvalo udržateľná produkcia a spotreba je témou tohtoročného Svetového dňa lesov. Lesy pokrývajú jednu tretinu zemskej pevniny a plnia životne dôležité funkcie na celom svete. Približne 1,6 miliardy ľudí je závislých od lesov, pokiaľ ide o živobytie, jedlo alebo prístrešie.

Misia MŽP v Dubaji: Minister Budaj sa stretol s rezortným kolegom z Estónska

21.03.2022 Delegácia ministerstva životného prostredia vedená Jánom Budajom rozvíja diplomatické vzťahy na svetovej výstave Expo Dubaj. Minister Budaj sa pri tejto príležitosti stretol s estónskym ministrom životného prostredia Erkim Savisaarom. Témou debát boli otázky energetickej bezpečnosti a posilnenie ochrany vôd.

Misia MŽP pokračuje na svetovej výstave Expo Dubaj

21.03.2022 Svetové špičky a podnikatelia z rôznych kútov planéty sa stretli na jednom mieste – na svetovej výstave Expo v najväčšom meste Spojených arabských emirátov v Dubaji. Minister životného prostredia Ján Budaj otvoril záverečný tematický týždeň na Expe venovaný životodarnej tekutine, vode. Svoje nezastupiteľné miesto na výstave má slovenský pavilón, ktorý navštívil minister Budaj so svojou delegáciou, veľvyslancom Slovenska v Spojených arabských emirátoch Michalom Kováčom, ale tiež s podnikateľmi, občianskymi aktivistami a študentmi. Minister prišiel do Dubaja s cieľom uskutočniť medzinárodné stretnutia a otvoriť významné diskusie o lepšej ochrane vôd a prírody.

MŽP: Za znečistenie rieky Slaná zodpovedá správca bane, teda Rudné bane š. p.

18.03.2022 Ložisko sideritových rúd Nižná Slaná patrí štátnemu podniku Rudné bane, ktorého zriaďovateľom je Ministerstvo hospodárstva SR. Nesplnenie si povinností vyplývajúcich z vlastníctva bane, nie je v zodpovednosti envirorezortu. Možné dosahy vytopenia bane a znečistenia rieky Slaná na životné prostredie vyšetrujú kontrolóri Slovenskej inšpekcie životného prostredia v koordinácii s odborníkmi z Ministerstva životného prostredia SR. V najbližších dňoch sa zástupcovia inšpekcie aj ministerstva zúčastnia kontroly priamo na mieste.

Brusel: ministri životného prostredia odsúdili agresiu na Ukrajine a zdôraznili potrebné zníženie závislosti na ruskom plyne

17.03.2022 Rozšírenie systému obchodovania s emisnými kvótami (EU ETS) o sektory cestnej dopravy a budov (tzv. BRT) a zriadenie sociálno-klimatického fondu, nariadenia o batériách a o výrobkoch, ktoré neprispievajú k odlesňovaniu. To boli hlavné témy dnešného zasadnutia Rady ministrov EÚ pre životné prostredie. Slovensko na rokovaniach v Bruseli zastupoval štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) Michal Kiča.

„Zvierací hotspot“ sa z Vyšného Nemeckého presunul do Michaloviec

16.03.2022 Bod prvého kontaktu pre utečencov so zvieratami, takzvaný „zvierací hotspot“, sa dnes z hraničného priechodu Vyšné Nemecké presunul do veľkokapacitného centra pomoci v Michalovciach. Zvierací hotspot funguje vďaka spolupráci Zelenej linky Ministerstva životného prostredia SR (MŽP), tímu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Jaromíra Šíbla, tímu europoslanca Martina Hojsíka a slovenských útulkov. Zelená linka MŽP aj naďalej koordinuje dobrovoľníkov, pomáhajúcim utečencom, ktorí na územie Slovenska vstupujú aj so svojimi domácimi zvieratami.

Štátni ochranári posúdia projekt novej prírodnej rezervácie nad obcou Hertník

11.03.2022 Pestré jedľovo-bukové lesy pri obci Hertník v okrese Bardejov by sa mohli v budúcnosti stať súčasťou novej prírodnej rezervácie Salamandria. Štátna ochrana prírody SR posúdi návrh vyhlásenia prírodnej rezervácie Salamandria, predložený Lesoochranárskym zoskupením VLK.

Zelená linka pomáha zvieratám na slovensko-ukrajinských hraniciach

09.03.2022 Pred vojnou na Ukrajine prechádza cez slovenské hranice mnoho utečencov so spoločenskými zvieratami. Niektoré zvieratá sa na hraniciach ocitnú aj bez majiteľov. Situáciu pomáhajú zvládnuť predovšetkým dobrovoľníci a mimovládne organizácie, ktoré registrujú zvieratá a v spolupráci s veterinármi zabezpečujú veterinárne ošetrenie. Zelená linka Ministerstva životného prostredia SR (MŽP) na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom koordinuje tím dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú priamo na mieste.

Minister Ján Budaj telefonoval s Ruslanom Striletsom, ukrajinským ministrom pre ochranu životného prostredia a prírodných zdrojov Ukrajiny

08.03.2022 Minister životného prostredia Ján Budaj vníma hrôzy vojny na Ukrajine, a preto sa v pondelok večer (7. marca 2022) skontaktoval s Ruslanom Striletsom, ministrom pre ochranu životného prostredia a prírodných zdrojov Ukrajiny. Témou rozhovoru bolo vyjadrenie solidarity s ukrajinskou vládou, ale aj ohrozenie životného prostredia na Ukrajine a bezpečnosť jadrových elektrární, ktoré sú terčom ostreľovania. Podľa slov ministra Striletsa sú jadrové elektrárne ostreľované „ako by si nikto nepamätal tragédiu v Černobyle. Ruská armáda sa správa, ako by sme nežili na rovnakej planéte.“

Stanovisko ministra Jána Budaj k útokom okupačných vojsk na ukrajinskú jadrovú elektráreň

04.03.2022 Minister životného prostredia SR Ján Budaj dnes oslovil slovenského veľvyslanca na Ukrajine Mareka Šafina, aby sa mohol v čo najkratšej dobe skontaktovať so svojím rezortným kolegom, ministrom životného prostredia na Ukrajine Ruslanom Striletsom. Slovensko je hlboko znepokojené útokom ruského okupačného vojska na Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine. Minister Budaj zdôraznil, že cielený útok na jadrovú elektráreň sa blíži k použitiu jadrovej zbrane. Slovensko sa zaujíma, či sa ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne neznemožní monitoring ovzdušia.

MŽP upozorňuje, že v súvislosti s blížiacou sa jarou hrozí nebezpečenstvo kolízie šeliem a návštevníkov lesov

04.03.2022 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) vydáva pravidelne zoznam obcí, v ktorých avizuje riziko kolízií s karpatskými šelmami v ich prírodnom prostredí (predovšetkým s medveďom). Tento zoznam sa každoročne spresňuje a je súčasťou vykonávacej vyhlášky k zákonu o odpadoch zverejnenej na webovej stránke ministerstva.

Minister Ján Budaj získal prestížnu pozíciu v rámci Programu OSN pre životné prostredie

02.03.2022 Environmentálne zhromaždenie OSN zvolilo ministra životného prostredia Jána Budaja za podpredsedu UNEA byra, ktoré bude pripravovať nasledujúce zasadnutie zhromaždenia UNEA6. Slovensko získalo vôbec prvýkrát v histórii Programu Organizácie spojených národov pre životné prostredie takúto prestížnu pozíciu.

Vláda schválila zoznam zraniteľných oblastí

02.03.2022 Zoznam oblastí s vysokou koncentráciou dusičnanov vo vodách z poľnohospodárskej výroby sa rozšíri na 1 395 obcí. Vládny kabinet schválil revíziu zraniteľných oblastí, ktorá vyplynula z povinnosti zapracovať dusičnanovú smernicu EÚ do slovenskej legislatívy. Dôvodom úpravy je lepšia ochrana vôd. Revíziu vypracovali výskumné inštitúcie Ministerstva životného prostredia SR (MŽP) – Výskumný ústav vodného hospodárstva a Slovenský hydrometeorologický ústav, v roku 2020.

Unikátny vtáčí raj získal program starostlivosti

02.03.2022 Vládny kabinet schválil program starostlivosti pre jedno z najvýznamnejších ornitologických území v strednej Európe – Chránené vtáčie územie Senianske rybníky v severovýchodnej časti Východoslovenskej nížiny. Pozorovatelia zaznamenali v tejto lokalite 295 druhov vtákov, z toho 135 druhov je preukázateľne hniezdiacich. Program starostlivosti o vtáčí raj predložil na rokovanie vlády SR minister životného prostredia Ján Budaj.

Čas na záchranu našej planéty sa kráti

01.03.2022 Svet musí zintenzívniť boj s klimatickou krízou. Ľudstvo je čoraz častejšie vystavené záplavám, suchu, lesným požiarom, vlnám horúčav, ale tiež stúpajúcej hladine morí. Klimatické hrozby je možné zmierniť uvážlivým hospodárením a riešeniami, založenými na ochrane prírody. Tieto zistenia prináša Medzivládny panel pre zmenu klímy (IPCC), ktorý zverejnil druhú časť šiestej hodnotiacej správy IPCC. Tím svetových vedcov predstavuje v správe najnovšie vedecké hodnotenia svetovým vládam. Ide o doteraz najkomplexnejšie hodnotenie dôsledkov klimatickej zmeny. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) sa stotožňuje s publikovanými vedeckými poznatkami o nespochybniteľnom vplyve človeka na ekosystémy a globálne otepľovanie.