hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

December 2022

Historický míľnik v Pláne obnovy a odolnosti SR

22.12.2022 Veľká obnova rodinných domov z Plánu obnovy a odolnosti SR sa naplno rozbehla. Prvá úspešná žiadateľka na obnovu staršieho rodinného domu je už známa. Je ňou Erika Styková z Vidiny, okres Lučenec.Schválenie ďalších žiadostí sa očakáva v najbližšom čase. Informovali o tom predseda vlády Eduard Heger, minister životného prostredia Ján Budaj a generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia Michal Maco.

Nový zákon o ochrane ovzdušia získal podporu Národnej rady SR

21.12.2022 Znižovanie celkového množstva emisií vypúšťaných do ovzdušia, regulácia zápachu šíreného vzduchom a teda zvyšovanie ochrany čistoty ovzdušia. Tieto ciele sleduje nový zákon o ochrane ovzdušia z dielne Ministerstva životného prostredia SR, ktorý včera 83 hlasmi odobrili poslanci Národnej rady SR. Nový zákon zároveň zvyšuje právomoci štátu, okresných úradov a samospráv v boji za zvyšovanie kvality ovzdušia, ku ktorej má prispieť aj regulácia spaľovania tuhých druhotných palív. Takáto regulácia má na Slovensku platiť od roku 2024 a pre vybrané zariadenia od roku 2026.

MŽP SR: Dohoda o ochrane biodiverzity je jedinečnou šancou na ochranu a obnovu prírody a biodiverzity

20.12.2022 19. december 2022 sa stal historickým dňom, ktorý dáva ľudstvu šancu udržať modrú planétu obývateľnú aj pre ďalšie generácie. Do roku 2030 má byť totiž chránená takmer tretina všetkých suchozemských a morských oblastí, dôležitých pre zachovanie druhovej pestrosti všetkých foriem života. Vyplýva to z prelomovej politickej dohody, ku ktorej dospelo vyše 17 tisíc zástupcov viac ako 170 vlád krajín z celého sveta, vedcov, mládežníckych a neziskových organizácií počas konferencie zmluvných strán Dohovoru OSN o biodiverzite (COP15) v kanadskom Montreale. Slovenskú delegáciu na rokovaniach viedol štátny tajomník Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) Juraj Smatana.

Minister Budaj predstavil návrhy zonácií v troch národných parkoch Slovenska

02.12.2022 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) pokračuje v reforme ochrany prírody, ktorá zabezpečí starostlivosť o najcennejšie územia národných parkov a zároveň zvýši atraktívnosť týchto území, podporí regionálny rozvoj a prírodný turizmus. Minister životného prostredia Ján Budaj v tejto súvislosti predstavil návrhy zonácie pre Národný park Slovenský kras, Národný park Poloniny a Národný park Veľká Fatra. Ambíciou MŽP SR je predložiť nariadenia, ktorým sa vyhlasujú zonácie národných parkov na rokovanie vlády v prvej polovici budúceho roka.

MŽP SR: Stály výbor Bernského dohovoru potvrdil potrebu prísnej ochrany vlka dravého

02.12.2022 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) víta a podporuje rozhodnutie Stáleho výboru Bernského dohovoru zachovať náležitú ochranu vlka dravého. MŽP SR je zároveň sklamané z rezolúcie poslancov Európskeho parlamentu, ktorá chce oslabiť ochranu vlka a ďalších voľne žijúcich veľkých šeliem. MŽP SR presadzuje systémové riešenia, spočívajúce v preventívnych opatreniach, lepšej podpore pastvy a vo férovom vyplácaní náhrady škôd pre chovateľov hospodárskych zvierat.