hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

August 2022

Zelené verejné obstarávanie bude v štátnych stavebných zákazkách povinné

31.08.2022 Vládny kabinet dnes schválil uznesenie, ktoré ministerstvám a ďalším štátnym inštitúciám ukladá od 1. októbra 2022 vo verejných obstarávaniach, týkajúcich sa výstavby alebo rekonštrukcie pozemných stavieb nad 30 tisíc eur aplikovať nástroje zeleného verejného obstarávania. Povinné zelené verejné obstarávanie pri obstarávaní stavebných prác je jedným z pilierov reforiem v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR. Dokument predložil na rokovanie vlády SR minister životného prostredia Ján Budaj spolu s vedúcim Úradu vlády SR Júliusom Jakabom.

Od podpisu Memoranda o porozumení medzi Slovenskom, Českom a Rakúskom uplynulo 21 rokov

30.08.2022 Zlepšenie vzájomnej komunikácie, výmena informácií či aplikovanie spoločných stratégií starostlivosti o mokrade pozdĺž trojhraničného pásma. Aj s týmito zámermi bolo 30. augusta 2001 v Židlochoviciach na Morave podpísané Memorandum o porozumení medzi Federálnym ministerstvom poľnohospodárstva, lesníctva, životného prostredia a vodného hospodárstva Rakúskej republiky, Ministerstvom životného prostredia Českej republiky a Ministerstvom životného prostredia Slovenskej republiky. Podpis memoranda bol dôležitým krokom k neskoršiemu vytvoreniu trojstrannej ramsarskej lokality a Trilterálnej ramsarskej platformy dôležitej pre harmonizovanú starostlivosť a spoluprácu organizácií jednotlivých štátov na manažmente mokradí v zahraničí.

V Slanej pokračujú práce na čistení banských vôd

24.08.2022 Riešenia zastavenia vytekania znečistených banských vôd zo sideritovej bane Nižná Slaná má v rukách štátny podnik Rudné Bane. Podnik v tejto súvislosti začne s ďalším krátkodobým riešením – odčerpávaním neznečistených banských vôd zo šikmej banskej chodby do štôlne Marta, čím sa zníži tlak na tú časť bane, z ktorej stále vytekajú znečistené, silno mineralizované banské vody do vodného toku Slaná. Rudné bane zároveň pripravia projekt čiastočného uzatvorenia (injektáž) štôlne Marta. O aktuálnych opatreniach informoval Medzirezortný krízový štáb, ktorý koordinuje Ministerstvo životného prostredia SR.

Dostupnejšie dotácie na zelené projekty

22.08.2022 Minister životného prostredia Ján Budaj predstavil zmeny, ktoré uľahčia samosprávam získať peniaze na budovanie vodárenskej infraštruktúry a na ďalšie environmentálne projekty, zvyšujúce komfort života ľudí na vidieku a zabraňujú poškodzovaniu životného prostredia. Environmentálny fond dnes spustil výzvu na 40 miliónov eur, v rámci ktorej môžu obce do dvetisíc obyvateľov získať dotáciu na budovanie vodárenských zdrojov, verejných vodovodov, verejných kanalizácií a čistiarní odpadových vôd. O dotáciu sa môže uchádzať 1 400 obcí, prioritne obce, ktoré sa nachádzajú v chránených územiach. Kľúčovou zmenou je poskytovanie výhodných úverov samosprávam a poskytovanie dotácií na podporu teplárenstva z Modernizačného fondu.

Zastavenie znečistenia z bane v Nižnej Slanej nepokračuje, ako by malo. Minister Budaj apeluje na urýchlené prijatie účinných riešení

18.08.2022 Špeciálne technické opatrenie v sideritovej bani pri obci Nižná Slaná z minulého týždňa prispelo k zníženiu vytekania znečistených banských vôd, nie však k jeho úplnému zastaveniu. Zodpovednosť za zastavenie šírenia kontaminácie z bane má Ministerstvo hospodárstva SR a jeho podriadené organizácie. O aktuálnych opatreniach informoval Medzirezortný krízový štáb, ktorý koordinuje Ministerstvo životného prostredia SR. Na zasadnutie Medzirezortného krízového štábu boli z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja pozvaní aj zástupcovia samospráv z okolia rieky Slaná.

Hrozbu havárie v Predajnej sa podarilo odvrátiť

18.08.2022 Ministerstvu životného prostredia SR (MŽP SR) a jeho rezortným organizáciám sa podarilo odvrátiť bezprostrednú hrozbu preliatia gudrónov v lagúne odkaliska Predajná I. a predísť ešte väčším environmentálnym škodám a ďalšiemu ohrozovaniu bezpečnosti ľudí. Vďaka intenzívnemu odčerpávaniu znečistenej vody z odkaliska sa od februára hladina znížila až o 35 cm, pričom pôvodný plán bolo 20 cm-é zníženie.

V rieke Slaná je život. Ukázal to najnovší prieskum

12.08.2022 Najnovší prieskum stavu rieky Slaná ukázal, že vodné rastlinstvo nebolo výrazne zasiahnuté znečistenou vodou z bane SIDERIT a zároveň potvrdil, že do rieky sa vracajú aj jednotlivé druhy rýb. Ekologický stav podľa spoločenstva vodných rastlín, ani ich druhové zloženie na rieke Slaná sa v dôsledku úniku banských vôd do rieky nezmenil. Ukázal to monitoring makrofytov (vodné rastlinstvo), ktorý na začiatku augusta uskutočnila rezortná organizácia Ministerstva životného prostredia SR – Výskumný ústav vodného hospodárstva (VÚVH). Dva dni predtým – 2. augusta, uskutočnil VÚVH aj ichtyologický prieskum rieky, ktorý potvrdil, že v rieke Slaná je život.

Experti envirorezortu spolu so slovenskými hasičmi preskúmajú preventívne opatrenia pred lesnými požiarmi

11.08.2022 Odborníci envirorezortu sa zúčastnili dnešného výjazdu do Národného parku České Švajčiarsko a za prítomnosti riaditeľa správy národného parku Pavla Bendu si prezreli zasiahnutú plochu parku, kde hasiči bojujú s ohňom od 24. júla 2022. Minister vnútra Roman Mikulec ponúkol ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi možnosť účasti expertov envirorezortu, aby si vymenili skúseností s hasením požiarov v ťažko dostupnom lesnom teréne.

V nižnoslanskej bani začali čerpať banské vody

09.08.2022 V sideritovej bani Nižná Slaná sa začalo čerpanie nekontaminovaných vôd do Kobeliarskeho potoka. Špeciálne technické opatrenie má znížiť hladinu banských vôd a dotovať vodou tú časť bane, z ktorej vytekajú silne mineralizované vody do rieky Slaná. Súbežne s tým pokračuje hydrogeologický prieskum, čím sa zintenzívňuje monitorovanie kvality povrchových a podzemných vôd. Vyplýva to z dnešného zasadnutia Medzirezortného krízového štábu, ktorý vznikol z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja.

Slovensko má dostatok dreva, nemusí si zničiť chránené územia

06.08.2022 MŽP je sklamané z návrhov Národného lesníckeho centra (NLC). V súčasnej situácii by mali byť práve NLC tým, kto rozanalyzuje dôvody nedostatku dreva a navrhne optimálne riešenia. Namiesto toho NLC navrhuje ťažiť a predávať kalamitné drevo z národných parkov a chránených území s najvyšším 5. stupňom ochrany. Tento návrh je nezmyselný, pretože toto hnijúce, roky sa rozkladajúce drevo nie je drevom, aké budú občania potrebovať v zime 2022/23 na vykurovanie svojich domácností.

Cenovo dostupné drevo pre vykurovanie domácností by malo byť našou spoločnou úlohou, ktorou odpovieme na vyhrážky zastavenia dodávok ruského plynu

06.08.2022 Súčasná energetická kríza spojená s ruskou agresiou na Ukrajine zvyšuje v celej Európe tlak na cenu dreva. Dôsledkom môže dôjsť ku nadmerným vývozom dreva do zahraničia a tiež ku nelegálnym ťažbám. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) navrhlo konkrétne riešenie – uprednostňovanie dreva pre domácnosti, pred vývozom dreva do zahraničia. Toto opatrenie ale nemôže byť jediným.

Začala sa sezóna zberu lesných plodov. MŽP upozorňuje na nelegálny zber

05.08.2022 Slovenská príroda je počas letnej turistickej sezóny plná zberačov lesných plodov. Najobľúbenejšie sú jahody, maliny, čučoriedky, brusnice a huby. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) upozorňuje, že v národných parkoch a ďalších chránených územiach, kde platí tretí a vyšší stupeň ochrany, je zber lesných plodov dlhodobo zakázaný. Uvedený zákaz sa nevzťahuje na miesta, ktoré sú návštevným poriadkom národného parku, alebo chráneným územím vyhradené na takúto činnosť a pre vlastnú spotrebu. Vyhradené miesta sú napríklad v národných parkoch Slovenský raj, Slovenský kras, Veľká Fatra, ale tiež v prírodnej rezervácii Vydrica.

MŽP: Výberové konania na riaditeľov národných parkov budú otvorenejšie

04.08.2022 Ministerstvo životného prostredia (MŽP) v snahe umožniť účasť čo najširšiemu okruhu uchádzačov aj v čase letných dovoleniek predĺžilo lehotu na prihlasovanie vo výberových konaniach na nových riaditeľov deviatich správ národných parkov. Envirorezort súčasne tiež upravil požiadavky na uchádzačov a dáva príležitosť nielen odborníkom v oblasti ochrany prírody, ale aj skúseným manažérom, ktorí pomôžu dostať národné parky na úroveň 21. storočia. Záujemcovia o tieto pozície môžu posielať žiadosti spolu so svojím projektom do 22. augusta 2022.

Vplyv geotermálneho vrtu v Tatrách na životné prostredie sa má posudzovať podľa zákona

03.08.2022 Prieskumný vrt pre geotermálne vody v Tatranskej Lomnici sa má posudzovať podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Rozhodlo o tom Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) v rámci mimoodvolacieho konania.

Nevhodná reakcia Slovenskej lesníckej komory na ministra Jána Budaja

01.08.2022 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) s prekvapením konštatuje, že osobný status ministra životného prostredia Jána Budaja na sociálnej sieti vyvolal reakciu lesníckeho záujmového združenia.