hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Správy

Taraba vymenoval nového šéfa Envirofondu

12.03.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba vymenoval na čelo Environmentálneho fondu dlhoročného experta na problematiku verejného obstarávania Mateja Slišku. Taraba sa zároveň poďakoval doterajšiemu generálnemu riaditeľovi Ľubomírovi Vačokovi za jeho pôsobenie a prácu v Environmentálnom fonde.

Dvanásta výzva envirorezortu z Programu Slovensko za vyše 31 miliónov eur podporí prieskum a monitoring envirozáťaží

11.03.2024 Ministerstvo životného prostredia SR dnes vyhlásilo ďalšiu výzvu na čerpanie finančných prostriedkov v rámci nového programového obdobia pre roky 2021 – 2027. V poradí dvanásta výzva envirorezortu z Programu Slovensko je zameraná na podporu zabezpečenia prieskumu a monitorovania environmentálnych záťaží. Na tento účel je vo výzve alokovaných viac ako 31 mil. eur.

Desiata výzva envirorezortu z Programu Slovensku za 38 miliónov eur je určená na sanáciu havarijných zosuvov

07.03.2024 Ministerstvo životného prostredia SR dnes vyhlásilo ďalšiu výzvu na čerpanie finančných prostriedkov v rámci nového programového obdobia pre roky 2021 – 2027. V poradí desiata výzva envirorezortu z Programu Slovensko je zameraná na podporu prevencie a manažmentu zosuvných rizík súvisiacich s nadmernou zrážkovou činnosťou. Cieľom bude predovšetkým sanácia havarijných zosuvov a prevencia vzniku nových škôd v postihnutom území v súlade s Programom prevencie a manažmentu zosuvných rizík (2021 - 2029). Na tento účel je vo výzve alokovaných 38 mil. eur.

Vláda schválila ďalšiu stabilizáciu Slovenského vodohospodárskeho podniku

06.03.2024 Vládny kabinet schválil úpravu nariadenia, ktorým sa reálne presunú príjmy Environmentálneho fondu z poplatkov za užívanie vôd na účet Slovenského vodohospodárskeho podniku. Cieľom je zabezpečiť jednoznačný výklad a vykonateľnosť ustanovení zákona o vodách a vládneho nariadenia, podľa ktorých je Slovenský vodohospodársky podnik, š. p. (SVP) od 1. januára 2024 príjemcom poplatkov za vypúšťané odpadové vody do povrchových vôd. Materiál predložil na rokovanie vlády podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.

Envirorezort sa nebude prizerať na ničenie slovenskej prírody, vidieka a hospodárstva

04.03.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba odmieta plačlivé odkazy predstaviteľov mimovládnych organizácií. Ministerstvo životného prostredia pod jeho vedením bude presadzovať systémové riešenia, ktoré prinesú udržateľný rozvoj, zachovajú život na vidieku a podporia investície.

Taraba hodnotí pracovnú misiu v Keni ako veľmi úspešnú

01.03.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba absolvoval počas pracovnej cesty do Kene sériu dôležitých rozhovorov na najvyššej úrovni. Rokoval so zástupkyňou generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov a generálnou riaditeľkou Úradovne OSN v Nairobi Zainab Hawa Banguraovou, prezidentom Kene Williamom Rutom, premiérom Rwandy Édouardom Ngirentem a predstaviteľom Programu OSN pre ľudské sídla UN Habitat Michalom Mlynárom. Taraba zároveň odovzdal Keni humanitárnu pomoc, na základe splnomocnenia ministra obrany SR Roberta Kaliňáka asistoval pri podpise dohody o kybernetickej bezpečnosti a vyrokoval s predstaviteľmi Kene a Rwandy dohodu o vojenskej spolupráci, ktorú by malo Slovensko podpísať v blízkej budúcnosti. Na záver pracovnej cesty sa vicepremiér Taraba zúčastnil Environmentálneho zasadnutia Organizácie Spojených národov pre životné prostredie UNEA-6 v Nairobi.

Envirorezort začína s tímom expertov pripravovať novú adaptačnú stratégiu

29.02.2024 Slovensku pomôže pri príprave novej národnej stratégie adaptácie na zmenu klímy Európska komisia, ktorá spustila projekt technickej podpory. Ministerstvo životného prostredia SR začalo v tejto súvislosti spolupracovať s medzinárodným tímom expertov z organizácií a konzultačných firiem Trinomics, KRI - Inštitútu pre klímu a rozvoj, FreshThoughts Consulting, alpS a AARC. Cieľom je do konca roku 2024 pripraviť adaptačnú stratégiu, ktorá bude systémovejšia.

Taraba spúšťa súťaž na likvidáciu PCB sudov v Chemku Strážske

23.02.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba dnes podpísal dokumenty na vyhlásenie medzinárodného tendra na zneškodnenie 150-tich ton nebezpečných odpadov obsahujúcich toxické PCB látky v lokalite podniku Chemko Strážske. Toxické látky by mali byť zneškodnené do dvanástich mesiacov od ukončenia verejnej súťaže a uzavretia zmluvy s úspešným dodávateľom.

Taraba poveril riadením vodohospodárskych podnikov skúsených manažérov

21.02.2024 Dočasne povereným generálnym riaditeľom štátneho podniku Vodohospodárska výstavba sa stane krízový manažér Peter Molda. Slovenský vodohospodársky podnik povedie do riadneho výberového konania dlhoročný manažér a vodohospodár Peter Čádek. Do funkcie ich dnes uviedol podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba. Šéf envirorezortu zároveň ocenil doterajšiu prácu poverenej generálnej riaditeľky Vodohospodárskej výstavby Jany Ježíkovej, ktorá zostáva pracovať v podniku a na starosti bude mať oblasť právnych vzťahov.

Taraba začal odborný dialóg ako zbaviť Slovensko odpadov

19.02.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba prediskutoval s poprednými vedcami a odborníkmi na Technickej univerzite v Košiciach možnosti využitia najmodernejších technológií pri zneškodňovaní a zhodnocovaní odpadov, ktoré znečisťujú životné prostredie a ohrozujú zdravie ľudí.

Jedenásta výzva envirorezortu z Programu Slovensko podporí sanáciu envirozáťaží – druhá fáza projektov

19.02.2024 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky dňa 16.02.2024 vyhlásilo 11.výzvu s kódom PSK-MZP-011-2024-DV-KF, na čerpanie finančných prostriedkov v rámci Programu Slovensko 2021 - 2027. Výzva je zameraná na sanáciu environmentálnych záťaží – druhá fáza.

Taraba po stretnutí s U. S. Steel Košice: Zachovanie košických oceliarní je prioritou

15.02.2024 Modernizovať výrobu, splniť dekarbonizačné záväzky a zároveň zachovať konkurencieschopnosť košických oceliarní, ktoré sú stále v rukách U. S. Steel Košice, je prioritou podpredsedu vlády a ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu. Šéf envirorezortu o tom dnes ubezpečil Miroslava Kiraľvargu, prezidenta Republikovej únie zamestnávateľov, ktorý je zároveň viceprezidentom pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania U. S. Steel Košice na pracovnom stretnutí na pôde ministerstva životného prostredia.

Prebieha 14. zasadnutie konferencie zmluvných strán Dohovoru o ochrane sťahovavých druhov voľne žijúcich živočíchov v Samarkande

13.02.2024 V dňoch 12. až 17. februára 2024 sa v historickom Samarkande v Uzbekistane stretávajú na 14. zasadnutí konferencie zmluvných strán Dohovoru o ochrane sťahovavých druhov voľne žijúcich živočíchov (Bonnský dohovor) zástupcovia štátov, medzivládnych a mimovládnych organizácií, vedeckých inštitúcií a iných zainteresovaných strán.

Spoločné stanovisko po rokovaniach Nippon Steal a Slovenskou republikou

11.02.2024 Vláda Slovenskej republiky a Nippon Steel Corporation začali diskusiu o U. S. Steel Košice, ktorý je významným zamestnávateľom na východe Slovenska a je dôležitým prvkom pre udržanie zamestnanosti v regióne.

SNS nominuje na pozíciu tretej štátnej tajomníčky envirorezortu Gabrielu Matečnú

06.02.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba rešpektuje nomináciu, ktorú predložila SNS na obsadenie tretej štátnej tajomníčky ministerstva životného prostredia Gabriely Matečnej. Na starosti bude mať predovšetkým bilaterálnu spoluprácu a agendu zahraničných vzťahov rezortu. O vymenovaní Matečnej by mala rozhodnúť vláda na dnešnom rokovaní.

Taraba považuje prvých sto dní vo funkcii ministra za úspešných

02.02.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba bilancuje prvých sto dní v rezorte životného prostredia. Za najväčšie úspechy považuje dohodu so samosprávami na politike úpravy komunálneho odpadu pred skládkovaním, spustenie tendra na modernizáciu ôsmich turbín najväčšej a najvýkonnejšej vodnej elektrárne na Slovensku, ako aj novelizáciu zákona o environmentálnych záťažiach, ktorá pomôže konečne naštartovať odstraňovanie najväčších environmentálnych záťaží na Slovensku.

Svetový deň mokradí: Zdravé mokrade sú základom ľudského blahobytu

02.02.2024 Stav mokradí úzko súvisí s kvalitou života ľudí. Okrem toho, že mokrade poskytujú domov mnohým ohrozeným druhom, sú nenahraditeľné v oblasti poskytovania potravy, pitnej vody, ale aj ochrany pred extrémnymi poveternostnými vplyvmi. Na túto skutočnosť upozorňuje tohtoročná téma Svetového dňa mokradí, ktorá približuje verejnosti prepojenie týchto vzácnych ekosystémov s ľudským blahobytom.

Vláda schválila uznesenie o manažmente medveďov

01.02.2024 Vládny kabinet dnes schválil uznesenie, ktoré umožní v krátkej dobe pripraviť a uviesť do praxe účinné krízové manažmentové opatrenia, ktoré eliminujú strety a kolízie medveďa s človekom v obciach a v blízkosti ľudských obydlí. Dokument predložil na rokovanie vlády šéf envirorezortu Tomáš Taraba.

Novou šéfkou SIŽP je Katarína Jankovičová, dlhoročná odborníčka na procesy environmentálneho a integrovaného povoľovania

01.02.2024 Generálny tajomník služobného úradu Ministerstva životného prostredia SR Marek Chovan dnes uviedol do funkcie generálnej riaditeľky Slovenskej inšpekcie životného prostredia Katarínu Jankovičovú. Ide o skúsenú odborníčku, ktorá celý svoj profesijný život venovala ochrane životného prostredia, procesom integrovaného povoľovania, priemyselným emisiám, ale tiež odpadovému hospodárstvu a problematike posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Obnovili expertný tím k Sústave vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros

31.01.2024 Splnomocnenec vlády SR pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros Andrej Kasana vymenoval 30. januára 2024 členov oficiálnej delegácie vlády Slovenskej republiky na rokovania s vládnou delegáciou Maďarska o vykonaní Rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu vo veci Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros.

Taraba na Klube 500 predstavil riešenia, ktoré zefektívnia procesy environmentálneho hodnotenia

31.01.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba prerokoval s najväčšími zamestnávateľmi Slovenska združenými v Klube 500 najdôležitejšie problémy, ktoré v súčasnosti brzdia rozvoj Slovenska. Envirorezort v tejto súvislosti pripravuje legislatívne zmeny, ktoré vytvoria predvídateľné a udržateľné prostredie, ochránia prírodu a rovnako tak odstránia tzv. goldplating, teda uplatňovanie prísnejších kritérií a noriem ako to vyžaduje EÚ.

Konzultácie s podnikateľskými subjektmi

29.01.2024 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky informuje o začatí konzultácií s podnikateľskými subjektmi k návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 414/2012 Z. z. o obchodovaní s emisnými kvótami a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 587/2004 Z. z. o Environmentálnom fonde a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „návrh zákona“).

Deviata výzva envirorezortu z Programu Slovensko za vyše 23 miliónov eur je určená na podporu triedeného zberu a zberných dvorov

29.01.2024 Ministerstvo životného prostredia SR dnes vyhlásilo ďalšiu výzvu na čerpanie finančných prostriedkov v rámci nového programového obdobia pre roky 2021 – 2027. V poradí deviata výzva envirorezortu z Programu Slovensko je zameraná na podporu triedeného zberu komunálnych odpadov prostredníctvom budovania a rozširovania zberných dvorov. Na tento účel je vo výzve alokovaných 23 miliónov 671-tisíc eur.

Taraba zrušil Budajov tender na čistenie Dunaja za vyše 160 miliónov eur

26.01.2024 Šéf envirorezortu Tomáš Taraba zrušil dve verejné obstarávania z čias predošlého vedenia ministerstva v súvislosti s čistením dnových sedimentov na Vodnom diele Gabčíkovo za 161 miliónov 344 tisíc eur. Dôvodom zrušenia verejného obstarávania bolo nejasné nastavenie tendra, ktorý spôsobil jeho rôzny výklad a možné predraženie zákazky o desiatky miliónov eur.

Taraba v Paríži ocenil prístup OECD k hodnoteniu enviropolitiky

24.01.2024 Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) prediskutovala environmentálnu výkonnosť Slovenska. Posúdila ju v kontexte jeho národných a medzinárodných environmentálnych cieľov od predchádzajúceho hodnotenia v roku 2011. V tejto súvislosti sa v Paríži uskutočnila obhajoba, ktorú viedol podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.

Slovensko prevzalo predsedníctvo v Medzinárodnej komisii pre ochranu Dunaja

24.01.2024 Slovensko dnes prevzalo predsedníctvo v Medzinárodnej komisii pre ochranu Dunaja (ICPDR) a vystriedalo Srbsko na čele organizácie. Funkciu prezidenta komisie v roku 2024 bude zastávať Vladimír Novák, splnomocnenec vlády pre vodohospodárske otázky na hraničných vodách so susednými štátmi a poverený vykonávaním funkcie generálneho riaditeľa sekcie vôd Ministerstva životného prostredia SR.

Taraba: Toxické PCB sudy zlikvidujeme do konca tohto roka

23.01.2024 Verejné obstarávanie na zneškodnenie 150-tich sudov s obsahom toxických PCB látok uložených v špeciálnych kontajneroch vyhlási envirorezort v priebehu najbližších týždňov. Rovnako tak sa začne s geologickým prieskumom, ktorý ukáže rozsah a závažnosť znečistenia životného prostredia v areáli Chemka Strážske. Informoval o tom podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba, ktorý dnes spoločne so štátnym tajomníkom ministerstva vnútra Patrikom Krauspem a prednostom Okresného úradu Michalovce Michalom Galanom navštívil jednu z najväčších environmentálnych záťaží na Slovensku.

Efektívny manažment medveďov ochráni ľudské životy a podporí biodiverzitu

23.01.2024 Ministerstvo životného prostredia SR pripravuje systémové, odborné a zodpovedné riešenia, ktoré eliminujú strety a kolízie medveďa s človekom v obciach a v blízkosti ľudských obydlí. V tejto súvislosti dnes na pôde envirorezortu zasadala pracovná skupina pre krízový manažment medveďa hnedého, ktorej súčasťou sú najdôležitejší aktéri – predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, predstavitelia ministerstiev životného prostredia, vnútra, pôdohospodárstva, ale tiež zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska, Štátnej ochrany prírody SR a Slovenskej poľovníckej komory. Pracovné rokovanie viedol štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa.

Taraba zatiaľ neprijal rezignáciu riaditeľa TANAP-u

22.01.2024 Šéf envirorezortu Tomáš Taraba doposiaľ neprijal ponúknutú rezignáciu riaditeľa Správy Tatranského národného parku Petra Olexu. Minister životného prostredia bude svojich podriadených vyhodnocovať podľa výkonu ich práce a nie podľa toho, či dostali pred 12 rokmi pokutu vo výške 300 eur.

Slovensko a Rumunsko sa dohodli na spoločnej iniciatíve pri manažmente medveďov

17.01.2024 Slovenská republika podporí návrh Rumunska na zmenu európskej legislatívy, ktorá členským štátom EÚ umožní flexibilne zasahovať do populácie medveďa hnedého. Rumunskú delegáciu o tom informoval podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba na bilaterálnom rokovaní počas zahraničnej pracovnej cesty v Bruseli, kde sa uskutočnilo neformálne rokovanie Rady ministrov životného prostredia EÚ. Zmeny pri manažmente populácie medveďov pripravuje aj Fínsko, ktoré zaznamenáva zvýšené škody na hospodárskych zvieratách.

Ružomberok dostane moderný kotol na biomasu aj čistejšie vykurovanie

17.01.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba v rozkladovom konaní potvrdil prvostupňové rozhodnutie z procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA), ktoré súhlasí s postavením moderného kotla na biomasu v Mondi SCP, a.s. Ružomberok. Nový kotol spĺňa zákonné podmienky a emisné limity, ako aj požiadavky súvisiace s najlepšími dostupnými technikami, tzv. BAT. Nový kotol na biomasu bude výkonnejší a tepelný príkon nového kotla bude vyšší o 60 percent. Vďaka moderným technológiám však nedôjde k nárastu znečistenia ovzdušia na Liptove. Rovnako tak vyšší výkon umožní na centrálne zásobovanie teplom pripojiť viac ružomberských domácností a firiem.

Envirorezortu vznikla škoda za státisíce eur. Taraba podal trestné oznámenie

17.01.2024 Šéf envirorezortu Tomáš Taraba podal trestné oznámenie na predošlé vedenie ministerstva v súvislosti so škodou za takmer 600-tisíc eur. Škoda vznikla rezortu za neskoré uhradenie faktúr počas pôsobenia bývalého ministra Budaja na envirorezorte.

Taraba v Bruseli: Zelená transformácia musí Európu ekonomicky posilniť, nie ju zničiť

15.01.2024 Pripravenosť Európy na klimatické riziká, nový klimatický cieľ do roku 2040, ale tiež spravodlivý prechod k odolnej spoločnosti a konkurencieschopnému obehovému hospodárstvu. To sú hlavné témy neformálneho zasadnutia Rady ministrov životného prostredia EÚ v belgickom Bruseli. Slovenskú delegáciu vedie na dvojdňovom rokovaní podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.

Envirorezort spustil tender na modernizáciu najväčšej a najvýkonnejšej vodnej elektrárne na Slovensku

12.01.2024 Štátny podnik Vodohospodárska výstavba, ktorého zriaďovateľom je Ministerstvo životného prostredia SR, dnes vyhlásil medzinárodný tender inovácie a modernizácie Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Spustenie tendra oznámil podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba spoločne s dočasne poverenou generálnou riaditeľkou štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Janou Ježíkovou. Vodná elektráreň Gabčíkovo s celkovým inštalovaným výkonom 720 megawattov je najväčšou vodnou elektrárňou na Slovensku.

Vláda schválila finančnú stabilizáciu Slovenského vodohospodárskeho podniku

10.01.2024 Poplatky za užívanie vôd už ďalej nebudú poukazované na účet Environmentálneho fondu. Na dnešnom rokovaní o tom rozhodol vládny kabinet. Ten odobril nariadenie vlády, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 755/2004 Z. z., ktorým sa ustanovuje výška neregulovaných platieb, výška poplatkov a podrobnosti súvisiace so spoplatňovaním užívania vôd v znení neskorších predpisov.

Taraba sa dohodol so Šutajom Eštokom na užšej spolupráci

08.01.2024 Zrýchlenie práce enviropolície a s tým súvisiace šetrenie verejných zdrojov, efektívnejšie postupy pri odhaľovaní environmentálnych záťaží, ale aj nastavenie krízového manažmentu pri eliminácii medveďov. To boli hlavné témy pracovného rokovania podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom.

Ďalšie dve výzvy envirorezortu z Programu Slovensko venované ochrane vôd

29.12.2023 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky dnes vyhlásilo 7. a 8. výzvu na čerpanie finančných prostriedkov v rámci Programu Slovensko. Výzvy sú zamerané na zlepšenie zberu a čistenia komunálnych odpadových vôd v aglomeráciách do 2000 EO, ktoré sa nachádzajú alebo zasahujú do chránených vodohospodárskych oblastí (ďalej len „CHVO“) prirodzenej akumulácie vôd. Účelom je zamedzenie ohrozenia kvality a kvantity vôd tak, aby nebolo ohrozené ich využívanie. Zároveň je možné realizovať výstavbu verejného vodovodu v obciach nachádzajúcich sa v aglomeráciách do 2 000 EO v CHVO za účelom zlepšenia prístupu obyvateľstva na verejné zásobovanie pitnou vodou.

NZOO Bojnice bude počas vianočných sviatkov zatvorená z bezpečnostných dôvodov

24.12.2023 Bohatá nádielka snehu v Národnej zoologickej záhrade Bojnice, ktorá je rezortnou organizáciou Ministerstva životného prostredia SR, spôsobila, že počas uplynulej noci spadlo 6 stromov pod tiažou mokrého snehu. Poškodené bolo oplotenie, ktoré opravujú zamestnanci NZOO Bojnice.

Legislatívnym prekážkam v odstraňovaní environmentálnych záťaží je koniec

22.12.2023 Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky dnes v skrátenom legislatívnom konaní podporili 79 hlasmi novelu zákona o environmentálnych záťažiach. Vynovená právna úprava z dielne Ministerstva životného prostredia SR si kladie za cieľ odstrániť problémy vyplývajúce z aplikačnej praxe, ktoré doteraz prakticky znemožňovali reálnu sanáciu environmentálnych záťaží, čím sa opätovne naštartuje ich vykonávanie.

Zelená modernizácia výroby v Duslo Šaľa je bližšie k realite

20.12.2023 Jednou zo spoločností, ktorá získala 58 miliónov eur z Modernizačného fondu na výrobu zeleného vodíka je Duslo a.s. Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba v tejto súvislosti navštívil závod v Šali a jeho predstaviteľom odovzdal zmluvy, ktoré umožnia reálne čerpať finančné prostriedky na zelenú transformáciu jedného z najväčších chemických podnikov na Slovensku.

Vláda súhlasí s dobudovaním cyklomosta Dobrohošť - Dunakiliti

20.12.2023 Súčasný zhotoviteľ mosta pre peších a cyklistov na spoločnej slovensko-maďarskej hranici medzi obcami Dobrohošť – Dunakiliti si neplní svoje zmluvné povinnosti. Ide pritom o medzinárodný projekt a jeho právny základ je daný medzivládnou dohodou Slovenskej republiky a Maďarska. Vláda SR v tejto súvislosti súhlasí s dobudovaním cyklomosta a s navýšením hodnoty projektu o 2,7 milióna eur. Materiál predložil na rokovanie vládneho kabinetu podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.

Chránené vodohospodárske oblasti budú jednoznačne vymedzené

20.12.2023 Chránené oblasti prirodzenej akumulácie vôd, inak nazývané aj chránené vodohospodárske oblasti (CHVO), budú jednoznačne polohovo vymedzené. Rozhodli o tom členovia vládneho kabinetu na dnešnom rokovaní vlády. Doterajšia právna úprava pochádza ešte z čias socializmu.

Taraba na Rade ministrov EÚ: Budujme zelenšiu Európu, ale neničme si naše hospodárstvo

18.12.2023 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba sa dnes prvýkrát od nástupu do funkcie zúčastnil zasadnutia Rady ministrov EÚ pre životné prostredie v Bruseli. Nosnými témami rokovania bola podpora obehového hospodárstva a s ním súvisiace znižovanie odpadov z obalov a zvyšovanie používania recyklovaných plastov v obaloch, ako aj diskusia o monitorovaní kvality pôdy. Šéf envirorezortu absolvoval tiež bilaterálne rokovanie s eurokomisárom pre životné prostredie, oceány a rybolov Virginijusom Sinkevičiusom a preberal otázku manažmentu divých šeliem.

Vyhlásenie výzvy č. 1/2023

18.12.2023 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky informuje o vyhlásení výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie podľa § 20 bod 2, písm. c) zákona č. 112/2018 Z. z. o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov na zriadenie prevádzky na výrobu kvalitnej palivovej základne a výmene zastaraných spaľovacích zariadení na vykurovanie v oblastiach riadenia kvality ovzdušia v sume 3,15 mil. EUR.

Mechanizmus uhlíkovej kompenzácie na hraniciach CBAM

18.12.2023 Na základe nového nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ 2023/956 z 10. mája 2023, ktorým sa zriaďuje mechanizmus uhlíkovej kompenzácie na hraniciach (Carbon border adjustment mechanism - „CBAM“) budú mať dovozcovia a nepriami colní zástupcovia povinnosť k 31. januáru 2024 predložiť Európskej komisii správu o dovoze tovarov CBAM do SR za posledný štvrťrok 2023 a o viazaných emisiách v tomto tovare. Tovar CBAM je tovar uvedený v prílohe I k nariadeniu CBAM č. 2023/956 podľa kódu KN , ktorý má pôvod v tretej krajine, za predpokladu, že tento tovar alebo spracované výrobky, ktoré sú výsledkom aktívneho zušľachťovacieho styku tohto tovaru, sú dovezené na colné územie EÚ. Mechanizmus CBAM pokrýva nasledujúce skupiny tovarov:cement, železo a oceľ, hliník, hnojivá, elektrina, vodík.

Na envirorezorte pokračuje spolupráca pri výstavbe strategického závodu Volvo

15.12.2023 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba prijal na pôde envirorezortu generálneho riaditeľa švédskej automobilky Volvo Car Košice Björna Helldéna, ako aj štátnu tajomníčku Ministerstva dopravy SR Denisu Žilákovú a štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva SR Kamila Šaška. Najvýznamnejšia investícia posledných rokov na Slovensku je v súčasnosti vo fáze posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Spolupráca Slovenska a Švajčiarska pri ochrane prírody a rozvoji turizmu

15.12.2023 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba prijal na pôde ministerstva veľvyslanca Švajčiarskej konfederácie Petra Nelsona. Témou bilaterálneho rokovania bolo prehĺbenie spolupráce v oblasti udržateľného turizmu a posilnenia biodiverzity v chránených územiach. Otvorili aj tému využívania obnoviteľných zdrojov energie.

Envirorezort vydal jubilejnú 30. správu o stave životného prostredia

14.12.2023 Ministerstvo životného prostredia SR publikovalo Správu o stave životného prostredia Slovenskej republiky v roku 2022. Stalo sa tak už po tridsiaty raz, čím si envirorezort splnil svoju povinnosť vyplývajúcu zo zákona o životnom prostredí. Každoročné vydávanie tejto správy už tri dekády výrazne prispieva k naplneniu práva občanov Slovenska na informácie o životnom prostredí, ktoré je garantované Ústavou Slovenskej republiky. Správa hodnotí dosiahnutý pokrok, ale poukazuje aj na nedostatky v rôznych environmentálnych oblastiach.

Taraba privítal na envirorezorte misiu Medzinárodného menového fondu

13.12.2023 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba dnes prijal predstaviteľov Medzinárodného menového fondu (MMF). Témou pracovného stretnutia bolo plnenie klimatických cieľov, podpora zavádzania nízkoemisných zdrojov energie a dekarbonizácia priemyslu.

Klimatická konferencia v Dubaji je na konci. Podpredseda vlády Taraba rokoval s poprednými lídrami EÚ

13.12.2023 Strojnásobiť svetové kapacity obnoviteľných zdrojov energie, zdvojnásobiť mieru zvyšovania energetickej účinnosti do roku 2030, ale tiež zvýšiť úsilie pri napĺňaní cieľov Parížskej klimatickej dohody. Rovnako tak aj urýchliť prechod od fosílnych palív v tomto desaťročí a nastaviť cestu k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality v roku 2050. To sú najdôležitejšie závery z klimatickej konferencie v Dubaji. Slovenskú delegáciu na ministerskom segmente viedol podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba. Šéf envirorezortu podporil tiež iniciatívu strojnásobiť kapacity energie vyrábanej v jadrových elektrárňach, absolvoval tiež sériu bilaterálnych rokovaní s poprednými predstaviteľmi európskych inštitúcií, ako aj predstaviteľmi členských štátov EÚ či Afriky. Témou rokovaní bola dekarbonizácia priemyslu, podpora zavádzania nízkouhlíkových technológií, ale tiež regulácia veľkých šeliem v iných štátoch EÚ či praktické skúsenosti s riadením národných parkov.

Prevádzkovanie malých čistiarní odpadových vôd bude jednoduchšie

12.12.2023 Ministerstvo životného prostredia SR pod vedením podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu začína uskutočňovať prvé legislatívne zmeny. Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky v skrátenom legislatívnom konaní schválili ústavnou väčšinou novelu zákona o vodách a s ním súvisiace pozmeňujúce návrhy. Cieľom novej legislatívy je uľahčiť život vlastníkom malých čistiarní odpadových vôd. Touto zmenou bude predĺžená lehota na zosúladenie povolenia na osobitné užívanie vôd na vypúšťanie odpadových vôd do povrchových vôd alebo do podzemných vôd do 31. decembra 2032. Novelu zákona podporilo svojím hlasom 92 poslancov parlamentu.

Slovensko sa dohodlo s Rakúskom na využití jeho skúseností pri zonácii národných parkov

12.12.2023 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba počas klimatickej konferencie COP28 v Dubaji absolvoval bilaterálne rokovanie s Leonore Gewesslerovou, spolkovou ministerkou pre ochranu klímy a životného prostredia Rakúskej republiky. Nosnými témami rokovaní boli klimatické záväzky, využívanie jadrovej energie, skúsenosti s riadením národných parkov či podpora obehového hospodárstva.

Slovensko koordinuje svoj postoj v rámci V4

10.12.2023 Svetoví lídri sa stretávajú na klimatickej konferencii COP28 v Dubaji v Spojených arabských emirátoch, ktorá sa koná od 30. novembra do 12. decembra 2023. Slovenskú delegáciu v rámci ministerského segmentu vedie podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba. Prvé pracovné rokovania absolvoval šéf slovenského envirorezortu s predstaviteľmi Českej republiky, Maďarska a Poľska.

Envirorezort podporil nové osvetlenia a zelené projekty samospráv za takmer 13 miliónov eur

08.12.2023 Ministerstvo životného prostredia SR pokračuje v intenzívnejšej finančnej podpore zelených projektov miest a obcí z Environmentálneho fondu. Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba rozhodol o podpore ďalších 18 projektov samospráv za vyše 12,6 milióna eur, ktoré pomôžu mestám a obciam skvalitniť život ľudí na vidieku. Rovnako tak zlepšia ochranu a starostlivosť o životné prostredie a podporia udržateľný rozvoj samospráv.

Slovensko úspešne absolvovalo hodnotenie pokroku v plnení svojich klimatických záväzkov

08.12.2023 Na svetovej klimatickej konferencii COP28 v Dubaji sa úspešne zavŕšil proces multilaterálneho hodnotenia Piatej dvojročnej správy Slovenska o plnení záväzkov vyplývajúcich z medzinárodných dohôd. Súhrnnú správu o dosiahnutom pokroku predložili experti zo slovenskej delegácie, ku ktorým sa v piatok pripojí podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.

V Jelšave budú dýchať čistejší vzduch

06.12.2023 Vládny kabinet odsúhlasil opatrenia, ktoré pomôžu zlepšiť smogovú situáciu v Jelšave a predísť možným negatívnym finančným dopadom na štátny rozpočet v budúcnosti. Zároveň zlepšia zdravie a komfort obyvateľov v danej lokalite. Návrh riešenia havarijného stavu kvality ovzdušia v meste Jelšava, ako iniciatívny materiál, predložil na rokovanie vlády podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba. Realizácia opatrení si vyžiada viac ako tri milióny eur.

Do štátnej kasy putuje sto miliónov eur od vodohospodárov

06.12.2023 Vládny kabinet dnes schválil uznesenie, ktoré rozdelí časť zisku po zdanení za rok 2022 štátneho podniku Vodohospodárska výstavba. 100 miliónov 200 tisíc eur bude predstavovať osobitný odvod podniku do príjmov štátneho rozpočtu. Ďalšie 3 milióny eur pôjdu na efektívnejšie činnosti verejnej správy pre Ministerstvo životného prostredia SR. Materiál predložil na rokovanie vlády podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.

Ministerstvo rozdalo ďalších 20 miliónov eur z Environmentálneho fondu

05.12.2023 Finančná podpora poskytovaná samosprávam prostredníctvom Environmentálneho fondu bude intenzívnejšia. Rovnako otvorene a odborne sa budú hľadať systémové riešenia manažmentu veľkých šeliem na Slovensku. Do procesov zonácie musia byť zapojení miestni obyvatelia, samosprávy a ďalší kľúčoví aktéri z daných regiónov. To sú plány zeleného rezortu na najbližšie obdobie, ktoré predstavil podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.

Taraba vyzval šéfa SIŽP Jenča, aby odstúpil z funkcie pre nezákonné konanie

04.12.2023 Podľa medializovaných informácií Mestský súd v Košiciach rozhodol, že Slovenská inšpekcia životného prostredia vedená Jánom Jenčom nezákonne odvolala z funkcie riaditeľku Inšpektorátu životného prostredia Košice pre kauzu odkaliska Poša. Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba vyzval generálneho riaditeľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia, aby sa vzdal svojej funkcie.

Envirorezort zverejnil vyzvanie na predloženie národného projektu Podpora zraniteľných domácností prostredníctvom kompenzácie ich nákladov na energie

01.12.2023 Ministerstvo životného prostredia SR, ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia, dňa 1. decembra 2023 vyhlásilo vyzvanie na predloženie národného projektu Podpora zraniteľných domácností prostredníctvom kompenzácie ich nákladov na energie.

Envirorezort je partnerom medzinárodného projektu podporujúceho udržateľné využívanie ekosystémov

01.12.2023 Ministerstvo životného prostredia SR je jednou z 50 partnerských organizácií v rámci medzinárodného projektu SELINA. Víziou projektu je zabezpečiť poradenstvo pre rozhodovanie založené na dôkazoch podporujúcich ochranu, obnovu a udržateľné využívanie životného prostredia. Na jej naplnení budú spolupracovať experti z rôznych odborných organizácií z 27 členských štátov Európskej únie, Nórskeho kráľovstva, Švajčiarskej konfederácie, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a Izraela, nastavením nových štandardov spolupráce na propagovanie ekosystémových služieb, zachovanie biodiverzity a zlepšovanie stavu ekosystémov.

Mimoriadna výzva Obnov dom je spustená

01.12.2023 Majitelia rodinných domov zasiahnutých zemetrasením a krupobitím môžu od piatku 1. decembra 2023 požiadať o finančný príspevok na obnovu domu. Prijímanie žiadostí spustila Slovenská agentúra životného prostredia o 9:00. Žiadatelia sa nemusia obávať, že nestihnú vyplniť a odoslať potrebnú projektovú dokumentáciu. Mimoriadna výzva bude totiž otvorená do konca júla 2024. Finančná pomoc bude tiež masívnejšia ako sa pôvodne očakávalo. Vďaka dohode podpredsedu vlády a ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu a podpredsedu vlády pre Plán obnovy a odolnosti SR Petra Kmeca sa zvýšila alokácia výzvy z pôvodných 15 mil. eur na vyše 27 mil. eur.

Plavba na Dunaji bude bezpečnejšia, plynulejšia a komfortnejšia

30.11.2023 Každoročne sa plavebnými komorami Vodného diela Gabčíkovo preplaví vyše 15-tisíc lodí, 6 miliónov ton tovaru a do 500-tisíc osôb. Plavebné komory boli pritom v nepretržitej prevádzke od roku 1992 s výnimkou bežnej údržby a odstraňovania havárií. Komory napustili a vypustili viac ako 100-tisíckrát. Vďaka európskemu projektu prešli modernizáciou pravá aj ľavá plavebná komora, ktoré opäť slúžia medzinárodnej vodnej doprave. Vynovenú ľavú plavebnú komoru oficiálne odovzdal do užívania podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba spoločne s predsedom vlády SR Robertom Ficom, ministrom dopravy Jozefom Rážom a dočasne poverenou generálnou riaditeľkou štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Janou Ježíkovou.

Výzva envirorezortu z Programu Slovensko venovaná mapovaniu a monitoringu biotopov a druhov

30.11.2023 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky dnes vyhlásilo ďalšiu výzvu na čerpanie finančných prostriedkov v rámci nového programového obdobia pre roky 2021 – 2027 s názvom „Mapovanie a monitoring biotopov a druhov“.

Ďalšia výzva z Programu Slovensko sa zameriava na vodozádržné opatrenia a na ochranu pred povodňami

30.11.2023 Ministerstvo životného prostredia SR dnes vyhlásilo ďalšiu výzvu na čerpanie finančných prostriedkov v rámci nového programového obdobia pre roky 2021 – 2027. Výzva vytvára možnosť žiadať o poskytnutie finančných prostriedkov z Programu Slovensko na financovanie vodozádržných opatrení na adaptáciu na zmenu klímy v sídlach a krajine a/alebo ochranu pred povodňami.

Novým štátnym tajomníkom envirorezortu je Štefan Kuffa

30.11.2023 Vládny kabinet na stredajšom rokovaní odvolal Štefana Kuffu z pozície štátneho tajomníka Ministerstva kultúry SR a zároveň ho vymenoval za štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia SR. Štefan Kuffa tak nahradí Jozefa Smatanu, ktorého vláda odvolala z funkcie štátneho tajomníka envirorezortu a zároveň vymenovala za štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Vláda zmenila sporné ustanovenia zákona o envirozáťažiach

29.11.2023 Vládny kabinet dnes schválil novelu zákona o environmentálnych záťažiach. Právnu úpravu, ktorá pomôže naštartovať sanáciu environmentálnych záťaží, predložil na rokovanie vlády podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.

Splnomocnencom vlády pre hraničné vody sa stal Vladimír Novák

29.11.2023 Staronovým splnomocnencom vlády SR pre vodohospodárske otázky na hraničných vodách so susednými štátmi bude Vladimír Novák. Vo funkcii vystrieda Romana Havlíčka. V stredu o tom rozhodol vládny kabinet na návrh podpredsedu vlády a ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu.

Titul ENVIROMESTO 2023 putuje do mesta pod Urpínom

28.11.2023 Slovenské mestá mali aj počas tohto roka možnosť zapojiť sa do národného ocenenia ENVIROMESTO, ktoré podporuje samosprávy v aktívnom a praktickom uplatňovaní ich environmentálnej politiky. Vo svojej snahe o udržateľné mestské prostredie vynikali najmä štyri mestá. Národná hodnotiaca komisia ocenila Púchov, Liptovský Mikuláš a Vrútky, ktoré si prevzali ocenenia v čiastkových oblastiach. Celkovým laureátom národného ocenenia sa stala Banská Bystrica.

Taraba sa dohodol so samosprávami na pravidlách úpravy odpadov pred skládkovaním

24.11.2023 Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba sa po sérii rokovaní s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska a Únie miest Slovenska dohodol na posunutí povinnosti mechanicko-biologickej úpravy odpadu pred skládkovaním na rok 2025. Zároveň prisľúbil zrýchliť procesy pri environmentálnom hodnotení spracovateľských kapacít.

Minister životného prostredia na ITAPE: Začíname riešiť skutočné problémy ľudí a samospráv

23.11.2023 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba dnes vystúpil na medzinárodnej konferencii ITAPA v Bratislave, venovanej digitalizácii, inováciám a moderným technológiám. Šéf envirorezortu predstavil najdôležitejšie výzvy, ktoré pomôžu samosprávam pri praktickej ochrane životného prostredia a rozvoji slovenského vidieka.

Taraba poveril riadením Slovenského vodohospodárskeho podniku Petra Moldu

23.11.2023 Dočasne povereným generálnym riaditeľom Slovenského vodohospodárskeho podniku sa stal 23. novembra 2023 krízový manažér Peter Molda. Do funkcie ho uviedol podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba. Bývalý šéf vodohospodárov Ladislav Glinda zostáva pracovať v podniku na technicko-prevádzkovom úseku.

Taraba navýšil pomoc samosprávam postihnutým zemetrasením a krupobitím až na 27 miliónov eur

22.11.2023 Vyššia intenzita pomoci, lepšia dostupnosť a menej administratívy. Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba spoločne s podpredsedom vlády pre Plán obnovy a odolnosti SR Petrom Kmecom predstavil starostom obcí a miest podmienky mimoriadnej výzvy z programu Obnov dom, za ktorých bude možné získať finančný príspevok od 1. decembra 2023, a to až do výšky 22 800 eur s DPH.

Taraba so šéfom rezortu dopravy riešil významné národné investície

20.11.2023 Za účasti podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu a ministra dopravy Jozefa Ráža sa stretli expertné pracovné skupiny oboch ministerstiev. Témou pracovného rokovania boli najpálčivejšie témy týkajúce sa výstavby cestnej infraštruktúry – diaľnic, rýchlostných ciest, ako aj významných investícií v automobilovom priemysle.

Taraba prichádza s prvými legislatívnymi zmenami pri prevádzke malých čistiarní odpadových vôd

20.11.2023 Vládny kabinet dnes schválil novelu zákona o vodách. Právnu úpravu, ktorá uľahčí život vlastníkom malých čistiarní odpadových vôd, predložil na rokovanie vlády podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.

Splnomocnencom vlády pre Gabčíkovo sa stal Andrej Kasana

20.11.2023 Vládny kabinet dnes vymenoval Andreja Kasanu do funkcie splnomocnenca vlády SR pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros. Návrh na vymenovanie splnomocnenca predložil na rokovanie vlády podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba. Vymenovanie splnomocnenca je dôležité aj z pohľadu modernizácie Vodného diela Gabčíkovo.

Taraba so šéfom Volvo riešil spoluprácu pri výstavbe závodu na Slovensku

17.11.2023 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba na pôde parlamentu rokoval s generálnym riaditeľom švédskej automobilky Volvo Car Košice Björnom Helldénom. Najvýznamnejšia investícia posledných rokov na Slovensku je v súčasnosti vo fáze posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Envirorezort predstavil podmienky mimoriadnej výzvy pre samosprávy zasiahnuté zemetrasením a veternou smršťou. Podávanie žiadostí sa spustí v prvý decembrový deň

15.11.2023 Majitelia viac než tisícky rodinných domov poškodených po krupobití v okresoch Michalovce a Sobrance a po zemetrasení v Prešovskom kraji budú môcť požiadať o finančný príspevok od 1. decembra, a to až do výšky 22 800 eur s DPH. Novinkou je vyplatenie zálohy 7-tisíc eur, pričom intenzita pomoci môže dosiahnuť až 95 % z celkových oprávnených nákladov projektu. Podmienky výzvy sú zverejnené na www.obnovdom.sk.

Taraba začal rozdeľovať pomoc z Envirofondu pre mestá a obce

13.11.2023 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba rozhodol o podpore 21 projektov samospráv za vyše 1,5 milióna eur, ktoré pomôžu mestám a obciam skvalitniť život ľudí na vidieku. Rovnako tak zlepšia ochranu a starostlivosť o životné prostredie a podporia udržateľný rozvoj samospráv.

Súžitie človeka s prírodou, envirozáťaže, odkanalizovanie miest a obcí či racionálne odpadové hospodárstvo. Envirorezort predstavil priority v programovom vyhlásení vlády

13.11.2023 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba zadefinoval hlavné priority v oblasti ochrany životného prostredia. Za svoje nosné témy považuje zefektívnenie ochrany prírody, opätovné naštartovanie odstraňovania environmentálnych záťaží, racionálne – na výsledok orientované riešenia v obehovom hospodárstve a stabilizovanie vodného hospodárstva. Vláda sa tiež hlási k záväzku pokračovať v plnení klimatických cieľov, vyplývajúcich z Parížskej klimatickej dohody.

Tatranský národný park a Národný park Veľká Fatra spoznali nových riaditeľov

10.11.2023 Správa Tatranského národného parku (TANAP) a Správa Národného parku Veľká Fatra majú nových riaditeľov. Pavla Majka po dovolaní z funkcie nahradí vo vedení TANAP-u Peter Olexa, novým riaditeľom Správy Národného parku Veľká Fatra bude Roman Fajth. Menovacie dekréty dnes novým riaditeľom národných parkov osobne odovzdal štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa. Noví šéfovia povedú správy národných parkov do ukončenia riadneho výberového konania.

Z plánu obnovy svieti zelená pre zelené aktivity v oblasti životného prostredia

10.11.2023 Dekarbonizácia priemyslu, reforma ochrany prírody, krajinné plánovanie, národné parky a revitalizácia vodných tokov sú témy, o ktorých dnes diskutoval podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba s podpredsedom vlády SR pre plán obnovy Petrom Kmecom. Plán obnovy ako najzelenší balík opatrení na Slovensku dokáže na zelené opatrenia vyčleniť najviac finančných prostriedkov a to až vyše dve miliardy eur.

Mimoriadnu výzvu pre samosprávy zasiahnuté zemetrasením a veternou smršťou plánuje SAŽP spustiť 1. decembra. Podmienky výzvy zverejní už 15. novembra.

09.11.2023 O finančný príspevok budú môcť majitelia rodinných domov poškodených po krupobití v okresoch Michalovce a Sobrance a po zemetrasení v Prešovskom kraji požiadať od 1. decembra.
Výzva na obnovu rodinných domov je nasmerovaná k domácnostiam, ktoré sa dostali do ťažkej životnej situácie po júlovom krupobití a po októbrovom zemetrasení. Otvorená bude len pre zasiahnuté regióny a je na ňu predbežne vyhradená suma 22,8 miliónov eur. Minimálne 1000 domácností tak môže získať príspevok z plánu obnovy až do výšky 22 800 EUR s DPH. Ďalšou novinkou je, že minimálna úspora primárnej energie, ktorá musí byť obnovou rodinného domu dosiahnutá, bude na úrovni 25%.

Premiér Fico na prvej oficiálnej návšteve envirorezortu

09.11.2023 Predseda vlády SR Robert Fico dnes navštívil Ministerstvo životného prostredia SR, kde ho podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba informoval o aktuálnych aktivitách rezortu a prioritách pre najbližšie obdobie. Základom spolupráce bude profesionalita a otvorený prístup.

Tomáš Taraba prijal odborníkov na odstraňovanie envirozáťaží

07.11.2023 Jednou z priorít podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu je naštartovať sanáciu starých ekologických záťaží, ktoré stopol bývalý minister Ján Budaj. Nový šéf envirorezortu Tomáš Taraba absolvoval v tejto súvislosti rokovanie s predsedom asociácie sanačných spoločností ENVISAN Igorom Polčanom.

T. Taraba: Ochrana prírody neznamená, že musíme zničiť slovenský priemysel

30.10.2023 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba dnes prijal generálneho riaditeľa spoločnosti SLOVALCO Milana Veselého, ktorá odstavila výrobu v Žiari nad Hronom. Nosnou témou stretnutia bolo oživenie výroby v regióne s vysokou nezamestnanosťou. Predstaviteľ spoločnosti SLOVALCO informoval podpredsedu vlády o možných investičných projektoch, ktoré by vedela na Slovensku realizovať za predpokladu spolupráce s vládou SR.

Šéf envirorezortu si uctil vznik Československa

28.10.2023 Dnes, 28. októbra si pripomíname 105. výročie vzniku Československej republiky. Túto významnú udalosť si uctil podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba. V tejto súvislosti šéf envirorezortu zastupoval vládny kabinet na slávnostnej recepcii, ktorú pripravilo Veľvyslanectvo Českej republiky v Bratislave.

Novým ministrom životného prostredia je Tomáš Taraba

26.10.2023 Ministerstvo životného prostredia SR v novovymenovanej vláde Roberta Fica vedie Tomáš Taraba. Nového ministra životného prostredia a zároveň podpredsedu vlády SR vymenovala do funkcie prezidentka SR Zuzana Čaputová 25. októbra 2023. Ambíciou ministra je riadiť envirorezort odborne, hrdo a najmä slušne. Prioritou bude transparentnosť, efektívne a systémové využívanie finančných prostriedkov na ochranu životného prostredia, ktoré zlepšia kvalitu životného prostredia a prinesú prosperitu slovenského vidieka.

Verejné prerokovanie návrhu strategického dokumentu „Plán manažmentu povodňového rizika- aktualizácia 2021“

23.10.2023 Ministerstvo životného prostredia SR oznamuje, že dňa 09.11.2023 v čase 10:00 - 14:00 sa v kongresovej sále Okresného úradu Banská Bystrica, Námestie Ľudovíta Štúra 1, Banská Bystrica, uskutoční verejné prerokovanie návrhu Plánu manažmentu povodňového rizika v čiastkových povodiach SR– aktualizácia 2021.

Tretia výzva envirorezortu z Programu Slovensko za takmer 187 miliónov eur je určená na sanáciu environmentálnych záťaží

23.10.2023 Ministerstvo životného prostredia SR dnes vyhlásilo ďalšiu výzvu na čerpanie finančných prostriedkov v rámci nového programového obdobia pre roky 2021 – 2027. V poradí tretia výzva envirorezortu z Programu Slovensko je zameraná na sanáciu území, ktoré boli v minulosti kontaminované predovšetkým priemyselnou, vojenskou, banskou, dopravnou či poľnohospodárskou činnosťou. Na tento účel je vo výzve alokovaných vyše 186 miliónov 666-tisíc eur.

Envirorezort popri svietení a kúrení presadil zonácie národných parkov a rozbehol sanácie najrizikovejších lokalít

20.10.2023 Za päť mesiacov envirorezort nasadil pri ochrane životného prostredia maximálne tempo. Oživili sa projekty sanácií najrizikovejších environmentálnych záťaží, presadili sa zonácie dvoch národných parkov, zastabilizovalo sa čerpanie eurofondov a vyhlásili sa i prvé výzvy z Programu Slovensko. Zároveň rezort pripravil analytické podklady pre systémové nastavenie investícií do životného prostredia, rozvoja obehovej ekonomiky či financovania protipovodňovej ochrany Slovenska.

Územia európskeho významu dostanú jednotné a zrozumiteľné označenie

18.10.2023 Vládny kabinet schválil nariadenie vlády z dielne ministerstva životného prostredia pre ustanovenie národného zoznamu všetkých území európskeho významu (ÚEV), ktoré boli doposiaľ schválené. Ide o dôležitý krok pre jednoznačnejšiu ochranu ÚEV a zlepšenie prístupu k informáciám. Vlastníci a užívatelia pozemkov tiež získajú pohodlný prístup k prehľadným mapovým podkladom chránených území Natura 2000, vrátane aktuálneho parcelného stavu a stupňa ochrany. Vďaka materiálu sa územie v najprísnejšom režime ochrany celkovo rozrastie o 629 hektárov. Nariadenie vlády nadobudne účinnosť 1. januára 2024.

Envirorezort podpísal memorandum o posilňovaní spolupráce s neziskovým sektorom a občianskou spoločnosťou

17.10.2023 Ministerstvo životného prostredia a Úrad splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti podpísali memorandum o spolupráci pri zabezpečovaní dialógu medzi envirorezortom a občianskou spoločnosťou pri ochrane a tvorbe životného prostredia.

Ministri životného prostredia EÚ vyjadrili podporu klimatickým cieľom

17.10.2023 Aktualizácia európskych klimatických cieľov pod Parížskou klimatickou dohodou a s ňou spojená spoločná pozícia EÚ na klimatickej konferencii OSN v Dubaji, znižovanie emisií skleníkových plynov z ťažkých úžitkových vozidiel, ako aj revízia smernice o čistení komunálnych odpadových vôd a znižovanie plastového odpadu. To boli hlavné témy rokovania Rady ministrov EÚ pre životné prostredie v Luxembursku. Slovenskú delegáciu na rokovaniach viedol minister životného prostredia Milan Chrenko.

14. októbra si pripomíname Svetový deň sťahovavého vtáctva

13.10.2023 Za posledných vyše 30 rokov zmizlo 35 percent svetových mokradí, ktoré sú kľúčové pre sťahovavé vtáky. Mokrade majú popri zadržiavaní a čistení vody v krajine a ďalších prínosoch pre spoločnosť aj dôležitú úlohu hniezdisk, lovísk a odpočinkových miest na migračných trasách vtákov. Tohtoročná kampaň Svetového dňa sťahovavého vtáctva preto zdôrazňuje význam vody a jej vplyv na sťahovavé vtáctvo. Na lepšiu ochranu sťahovavých vtákov a ich biotopov je tiež dôležité prijímať opatrenia na medzinárodnej aj lokálnej úrovni.

Jedno euro investované do protipovodňovej ochrany predíde škodám za 5 eur

13.10.2023 Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci s Ministerstvom financií SR zastabilizovalo na tento rok hospodárenie Slovenského vodohospodárskeho podniku. Na preklenutie súčasnej situácie v podniku vláda uvoľnila takmer 25 miliónov eur. Envirorezort zároveň predstavil aj prvý analytický podklad potrebný na zaistenie dlhodobo udržateľného financovania podniku.

Výzva na výber odborných hodnotiteľov žiadostí o nenávratný finančný príspevok v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia

13.10.2023 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia, vyhlasuje otvorenú výzvu na výber odborných hodnotiteľov žiadostí o nenávratný finančný príspevok z Kohézneho fondu ​v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia

Návrh strategického dokumentu „Plán manažmentu povodňového rizika- aktualizácia 2021“ - zverejnenie

12.10.2023 Ministerstvo životného prostredia SR oznamuje, že podľa § 23 ods. 1 písm. c bod 7 zákona č. 7/2010 Z. z. o ochrane pred povodňami v znení neskorších predpisov sprístupnilo verejnosti dňa 6.10.2023 na svojom webovom sídle https://www.minzp.sk/voda/ochrana-pred-povodnami/manazment-povodnovych-rizik/ návrh strategického dokumentu Plán manažmentu povodňového rizika v čiastkových povodiach SR – aktualizácia 2021 na účely predkladania pripomienok a námetov.

O štvrtú výzvu z programu Obnov dom bol rekordný záujem: Napriek útoku na server bolo 10 000 žiadostí zaregistrovaných za hodinu

09.10.2023 Štvrtá výzva na predkladanie žiadostí v rámci programu Obnov dom je uzavretá. Vďaka vysokému záujmu žiadateľov sa naplnil cieľ 10 000 podaných žiadostí za hodinu a desať minút. Žiadatelia sa mohli prihlasovať do výzvy prostredníctvom stránky obnovdom.sk od 9.00 hod. ráno. Spustenie prihlasovania narušil masívny kybernetický útok (DDoS), kedy boli na stránku zaznamenávané milióny dopytov na pripojenie súčasne. Z toho dôvodu dočasne nebolo možné formulár generovať a ani stránku navštíviť. SAŽP útok prešetruje.

Zonáciu už získala nadpolovičná väčšina národných parkov Slovenska

04.10.2023 Veľká Fatra sa po Slovenskom krase, Muránskej planine, Slovenskom raji a Pieninách stane piatym národným parkom s vyhlásenou zonáciou. Návrh z dielne Ministerstva životného prostredia SR na dnešnom rokovaní odobrila vláda. Nariadenie nadobudne účinnosť 1. januára 2024. Vyše štyridsať percent národného parku bude tvoriť územie s najprísnejšou ochranou. Na necelej polovici územia sa počíta s aktívnym lesníckym a poľnohospodárskym využívaním, vrátane spásania lúk a pasienkov, uplatňovať sa tu bude prírode blízky spôsob obhospodarovania.

Sumček čierny ohrozuje prírodu v celej Európe

04.10.2023 Európska komisia zaradila sumčeka čierneho na zoznam inváznych nepôvodných druhov vzbudzujúcich obavy celej EÚ. Invázna všežravá ryba je ale rovnako súčasťou národného zoznamu. Zaradenie jedného druhu na obidva zoznamy je však v rozpore s európskou legislatívou. Vládny kabinet preto dnes schválil nariadenie, ktorým sa aktualizuje a zosúladí zoznam nepôvodných druhov vzbudzujúcich obavy Slovenskej republiky s obdobným zoznamom EÚ.

Výsledky 16. ročníka trienále EKOPLAGÁT ´23

29.09.2023 Medzinárodná porota rozhodla o víťazoch jednotlivých kategórií v rámci 16.ročník trienále EKOPLAGÁT ´23. Ocenenia ako aj čestné uznania poroty putujú okrem Slovenska aj do Číny, Poľska, Nemecka, Srbska či Mexika.

Prvé dve výzvy envirorezortu z Programu Slovensko budú venované ochrane vôd

29.09.2023 Ministerstvo životného prostredia SR dnes vyhlásilo výzvy na čerpanie finančných prostriedkov v rámci nového programového obdobia pre roky 2021 - 2027. Úvodná dvojica výziev z Programu Slovensko bude venovaná vodohospodárskej infraštruktúre. Prvé dve výzvy s celkovou alokáciou vo výške takmer 160 miliónov eur podporia výstavbu kanalizačnej siete, čistiarní odpadových vôd a vodovodov. Oprávnenými žiadateľmi v rámci výziev budú obce, vodárenské spoločnosti alebo ich združenia.

Na Slovensku bude sídliť prestížny úrad na ochranu unikátnych lokalít

28.09.2023 Slovensko prevezme pozíciu lídra v riadení lokality svetového prírodného dedičstva UNESCO „Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy“, ktorá je aktuálne najväčšou sériovou lokalitou, zapísanou na zozname svetového prírodného dedičstva s 94 komponentmi v 18 krajinách Európy. Zriadenie Stáleho sekretariátu lokality svetového prírodného dedičstva UNESCO, prvého svojho druhu, spečatili podpisom medzinárodnej dohody zástupcovia Slovenska a Rakúska. Úrad začne fungovať od 1. januára 2024.

Projekt LIFE IP bude aj tento rok súčasťou celoeurópskeho festivalu o vede a výskume

28.09.2023 Manažéri kvality ovzdušia v rámci projektu LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia (Populair) budú spoločne s expertami zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v piatok 29. septembra 2023 reprezentovať Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP), Slovenskú agentúru životného prostredia (SAŽP) a svoje úrady vyšších územných celkov na podujatí s názvom Európska noc výskumníkov 2023. Tohtoročný 17. ročník festivalu sa bude konať v hlavnom meste Bratislava v Starej tržnici a na Námestí Nežnej revolúcie. Pútavý program je rovnako pripravený aj v Žiline, Banskej Bystrici, Košiciach a v Poprade. Hlavnými témami tohto ročníka sú „VODA“ a „UMELÁ INTELIGENCIA“.

Vláda schválila komplexný plán na odstránenie PCB látok v Chemko Strážske

27.09.2023 Ministerstvá vnútra a životného prostredia predložili na rokovanie vlády materiál, ktorý predstavuje prvý reálny krok na odstránenie sudov s PCB látkami z areálu Chemka Strážske. Do konca roku 2025 bude postupne odstránených zhruba 5-tisíc sudov s nebezpečnými odpadmi. Zároveň začiatkom roka bude pokračovať geologický prieskum, ktorého výsledky umožnia nastaviť komplexný sanačný projekt celej lokality.

Svetový deň bez áut spája Slovensko a Maďarsko

21.09.2023 Ochrana ovzdušia a životného prostredia nepozná hranice. Potvrdzuje to aj medzinárodné podujatie v slovenskom Štúrove a maďarskom Ostrihome, ktoré sa zameriava na problematiku nadmerného počtu osobných áut v mestách a ich negatívny vplyv na ovzdušie. Slovenskí a maďarskí manažéri kvality ochrany ovzdušia pripravili na 22. septembra vzdelávacie aktivity v mestách na obidvoch brehoch Dunaja. Podujatie je súčasťou aktivít v rámci Svetového dňa bez áut, ktorý je každoročným vyvrcholením kampane Európskeho týždňa mobility (ETM).

Milan Chrenko sa zúčastnil klimatického samitu v New Yorku

21.09.2023 Urýchliť kroky vlád, samospráv, podnikateľského, neziskového a finančného sektora ale aj občianskej spoločnosti v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov. Práve to je hlavným cieľom samitu o klimatických ambíciách, ktorý sa konal tento týždeň v New Yorku. Na stretnutí lídrov sa zúčastnil aj minister životného prostredia Milan Chrenko.

Ohrozený kráľ stepí si zaslúži účinnejšiu ochranu

20.09.2023 Ikonický druh európskych nížin, drop veľký, naďalej ostáva ohrozeným druhom. Príčinou je predovšetkým aj strata biotopov v poľnohospodárskej krajine. Z tohto dôvodu sa podpísalo v roku 2000 Memorandum o porozumení, ochrane a manažmente stredoeurópskej populácie dropa veľkého. Dnes je jeho signatárom 14 krajín, v ktorých sa druh vyskytuje alebo v minulosti vyskytoval. Práve v týchto dňoch sa v Bratislave konajú dve podujatia zamerané na dropa veľkého - vedecké sympózium a 5. zasadnutie signatárskych krajín memoranda. Spoločným cieľom viac ako 40 účastníkov zo 14 krajín je vyhodnotiť stav populácie drop ,vykonané opatrenia a určiť postup pre ďalšie obdobie. Zástupcom Slovenska pri podpise Deklarácie na ochranu dropa veľkého na území trojhraničného regiónu Maďarska, Rakúska a Slovenska bude štátna tajomníčka MŽP SR Katarína Butkovská.

Švajčiarsko podporí ochranu slovenských národných parkov sumou viac ako 23 miliónov eur

19.09.2023 Slovenská republika a Švajčiarska konfederácia sa dohodli na finančnej podpore ochrany prírody a biodiverzity v chránených územiach. Na tento účel Švajčiarsko venuje príspevok vo výške 23,5 milióna eur. Financie pomôžu ochrane biodiverzity, rozvoju udržateľného turizmu a podpore ochrany ekosystémov v chránených územiach. Za Slovenskú republiku dohodu dnes slávnostne podpísalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) za účasti zástupcov Ministerstva životného prostredia SR (MŽP).

Fungujúce obehové hospodárstvo spája súkromný, verejný aj neziskový sektor

19.09.2023 Čo najdlhšie zachovávať hodnotu výrobkov či materiálov, a naopak, minimalizovať vznik odpadu a využívanie nových zdrojov. Práve to sú kľúčové ciele obehového hospodárstva. Ministerstvo životného prostredia preto podpísalo memorandum o spolupráci s platformou Circular Slovakia, vďaka ktorému sa zefektívni výmena skúseností, poznatkov a riešení medzi štátnym, súkromným a neziskovým sektorom v obehovom hospodárstve.

Pozvánka na Online konferenciu na podporu financovania projektov v priemyselných prevádzkach

18.09.2023 Odbor integrovanej prevencie Ministerstva životného prostredia SR v spolupráci s Európskou komisiou oznamujú blížiacu sa bezplatnú online konferenciu, v snahe zvýšiť povedomie o financovaní a riešeniach financovania, ktoré podporujú priemyselnú transformáciu a obehové hospodárstvo v priemyselných prevádzkach a ich projektoch.

Islandská vláda odkúpila prebytočné emisné kvóty od Slovenska

18.09.2023 Ministerstvo životného prostredia, energetiky a klímy Islandu odkúpi jednotky prideleného množstva AUU (tzv. kvóty) potrebné na splnenie svojich redukčných záväzkov v rámci Kjótskeho protokolu od Slovenska. Minister životného prostredia SR to oznámil počas pracovnej cesty na Island, počas ktorej slovenská delegácia rokovala o opatreniach na znižovanie emisií skleníkových plynov, najmä prostredníctvom využívania geotermálnej energie.

Sústava chránených území sa dočká nového prírastku

13.09.2023 Vláda dnes schválila nariadenie, ktorým sa vyhlasuje chránený areál Stolica. Unikátna lokalita v blízkosti Národného parku Muránska planina tak konečne získa adekvátnu ochranu. Predstavuje domov pre najvzácnejšie chránené druhy ako je bocian čierny či hlucháň hôrny. Lokalita je zároveň súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000.

Devínska Kobyla bude oficiálne súčasťou zoznamu prírodných rezervácií v Bratislavskom kraji

13.09.2023 Devínska Kobyla, ktorá je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a európskej sústavy chránených území Natura 2000, bude od 1. januára 2024 oficiálne na zozname prírodných rezervácií. Ministerstvo životného prostredia docielilo konsenzus medzi ochranármi a verejnosťou, vďaka ktorému sa zväčší územie chránenej oblasti, no zároveň sa neobmedzí voľný pohyb ľudí.

Slovensko má štvrtý zazónovaný národný park

13.09.2023 Najprísnejší stupeň ochrany bude platiť na štvrtine územia národného parku, väčšina územia bude chránená tretím stupňom ochrany
Slovenský kras sa po Pieninách, Slovenskom raji a Muránskej planine stane štvrtým národným parkom s vyhlásenou zonáciou. Návrh z dielne Ministerstva životného prostredia SR na dnešnom rokovaní odobrila vláda. Nariadenie nadobudne účinnosť 1. januára 2024.

Takmer pol miliardy eur z Modernizačného fondu podporí ekologizáciu šiestich podnikov na Slovensku

12.09.2023 Šesť priemyselných podnikov na Slovensku ušetrí do roku 2030 viac ako tri milióny ton ekvivalentu CO2. Ide o porovnateľné množstvo emisií skleníkových plynov ako ročne v priemere vyprodukujú tri milióny osobných áut alebo takmer všetky vykurovacie zariadenia v slovenských domácnostiach. Na znižovanie emisií skleníkových plynov bol vyčlenený rekordný balíček financií z Modernizačného fondu – približne 470 miliónov eur.

Národný park Slovenský kras predstavil návrh zonácie. Unikátne územie môže byť pilierom rozvoja celého regiónu

11.09.2023 Správa národného parku dnes predstavila verejnosti návrh zonácie Slovenského krasu, ktorého jedinečné jaskyne sú na zozname UNESCO. V najprísnejšie chránenom režime bude 8 500 hektárov. Vďaka tomu sa zaistí adekvátna ochrana tých najvzácnejších lokalít, ktoré národný park chráni. Zvyšok územia zaradí zonácia dominantne do tretieho stupňa ochrany. K navýšeniu najprísnejšej ochrany dôjde na štátnych pozemkoch. Celková rozloha národného parku bude po zonácii predstavovať viac ako 35-tisíc hektárov.

Prihlášky do súťaže o Cenu Natura 2000 v ročníku 2024 je možné podávať do 29. septembra

08.09.2023 Podávanie prihlášok do súťaže o Cenu Natura 2000 bude ukončené 29. septembra 2023. Ocenenie je možné získať za dosiahnuté výsledky počas posledných 5 rokov trvania projektu, pričom Cena Natura 2000 sa udeľuje za popredné výsledky v oblasti ochrany prírody spojené so sústavou Natura 2000. O ocenenie sa môže uchádzať každý subjekt alebo skupina subjektov so sídlom v EÚ, napr. verejné a miestne orgány, podniky, mimovládne organizácie, vlastníci pôdy, vzdelávacie inštitúcie, organizácie cestovného ruchu či jednotlivci. Žiadosť sa musí týkať aspoň jednej lokality v sústave Natura 2000.

Veľvyslanci pôsobiaci na Slovensku navštívili Národný park Malá Fatra

08.09.2023 Veľvyslanci siedmich členských krajín Európskej únie pôsobiaci na Slovensku navštívili Národný park Malá Fatra. Predstaviteľov nemeckej, chorvátskej, slovinskej, rumunskej, talianskej, maďarskej a holandskej diplomacie privítal priamo v sídle správy národného parku minister životného prostredia Milan Chrenko. Počas návštevy spoločne absolvovali prehliadku niektorých lokalít Malej Fatry aj diskusiu s predstaviteľmi národného parku.

Medzinárodný deň čistého ovzdušia a modrej oblohy: spoločne za čisté ovzdušie

07.09.2023 Znečistenie ovzdušia je najväčším environmentálnym zdravotným rizikom, ktoré má dosah na celé ľudstvo, je zodpovedné za viac ako 6 miliónov predčasných úmrtí na celom svete. Práve preto je ochrana ovzdušia a zabezpečenie zdravého vzduchu celosvetovou výzvou. Dňa 7. septembra si pripomíname význam kvality ovzdušia vďaka Medzinárodnému dňu čistého ovzdušia a modrej oblohy.

Nová zjednodušená výzva Obnov dom podporí aj kotly na biomasu

05.09.2023 Ministerstvo životného prostredia a Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) zajtra vyhlásia ďalšiu výzvu Obnov dom. V rámci nového kola sa zjednodušili kritériá a naopak, rozšíril záber aktivít, ktoré možno financovať zo zdrojov plánu obnovy a odolnosti. Podľa envirorezortu je znižovanie energetickej náročnosti domov významnou súčasťou riešenia klimatickej zmeny, energetickej bezpečnosti krajiny, podpory nových pracovných miest, lokálnych firiem a zároveň konkrétnou pomocou pre domácnosti vo všetkých regiónoch Slovenska.

Pozvánka na odborný seminár na tému: „Využitie zrážkovej vody v sídlach a spôsoby financovania vodozádržných opatrení“

04.09.2023 Pozývame Vás na odborný seminár s názvom „Využitie zrážkovej vody v sídlach a spôsoby financovania vodozádržných opatrení“, ktorý organizujeMinisterstvo životného prostredia SR v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia.

Okresný úrad zaistil predbežnú ochranu vodárenského zdroja Šamorín

30.08.2023 Okresný úrad Bratislava dnes vydal predbežné opatrenie, ktorým sa predchádza škodám na vodárenskom zdroji Šamorín. Vyhovel žiadosti Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a urobil tak aj v súlade s metodickým usmernením Sekcie ochrany vôd Ministerstva životného prostredia SR. Prostredníctvom predbežného opatrenia sa zabráni aktivitám, ktoré by negatívnym spôsobom mohli ohroziť vodárenský zdroj, ktorý tak bude chránený do vydania nového rozhodnutia o ochrannom pásme.

Minister Milan Chrenko sa zúčastnil Strategického fóra Bled 2023

29.08.2023 Klimatická zmena, udržateľnosť a inovácie. Práve to sú hlavné témy Bledského strategického fóra, ktoré aktuálne prebieha v Slovinsku. Za Slovenskú republiku na fóre vystúpi minister životného prostredia Milan Chrenko.

MŽP SR: Minister Milan Chrenko sa zúčastnil Strategického fóra Bled 2023

29.08.2023 Klimatická zmena, udržateľnosť a inovácie. Práve to sú hlavné témy Bledského strategického fóra, ktoré aktuálne prebieha v Slovinsku. Za Slovenskú republiku na fóre vystúpi minister životného prostredia Milan Chrenko.

Envirorezort a dobrovoľníci zachraňujú unikátny vodohospodársky systém

24.08.2023 Systém historických banskoštiavnických vodných tajchov a ich zberných jarkov bol vybudovaný pred niekoľkými storočiami. Dodnes však hrajú významnú úlohu v adaptácii na zmenu klímy mesta Banská Štiavnica a jeho okolia. Ministerstvo životného prostredia v spolupráci s rezortnými podnikmi – Vodohospodárskou výstavbou, Slovenským vodohospodárskym podnikom, ako aj s podporou občianskeho združenia Štiavnický tajch, Ministerstva kultúry SR a Zastúpenia Európskej komisie v SR pripravilo podujatie zamerané na záchranu historického diela. Podujatia sa zúčastnilo takmer 80 dobrovoľníkov.

Tretina národných parkov na Slovensku už prešla zonáciou. Dnes generujú nové pracovné miesta

23.08.2023 Chránené územia v lete zdvojnásobia tržby ubytovacích zariadení

Slovensko má dnes zazónovanú tretinu národných parkov. V národných parkoch, v ktorých zonácia prebehla, polarizácia verejnosti skončila. Obavy sa nepotvrdili a národné parky sa stali jedným z pilierov ekonomického rozvoja daného regiónu.

MŽP eviduje vyše 2 200 ponúk na predaj pozemkov v národných parkoch

18.08.2023 Za prvých 5 týždňov od spustenia výkupu pozemkov v národných parkoch z plánu obnovy a odolnosti navštívilo oficiálnu webovú aplikáciu www.ponukavykupupozemkov.sk vyše 27 tisíc návštevníkov. Registráciou prešlo doposiaľ 1 462 používateľov, ktorí predložili 2 253 ponúk. Vyplýva to z údajov, ktoré predstavilo ministerstvo životného prostredia z aplikácie výkupu pozemkov. Intenzívnejšia je tiež komunikácia správ národných parkov s neštátnymi vlastníkmi.

Výzva na predkladanie návrhov na aktivity v oblasti spolupráce – s termínom realizácie v roku 2024

17.08.2023 Aktivity v oblasti spolupráce sú inovatívne akcie v prospech mobility a vytvárania sietí (napr. konferencie, semináre, workshopy, školiace kurzy, študijné návštevy atď.). Návrhy projektov musia byť zamerané na budovanie kapacít prostredníctvom prenosu a zdieľania know-how, najmä z členských štátov SEI EÚ do členských štátov SEI mimo EÚ. Zúčastniť sa môžu verejné a súkromné inštitúcie registrované v členskom štáte SEI, ako i mimovládne organizácie a medzinárodné organizácie.

Na dekarbonizáciu priemyslu a teplárenstva je alokovaných 1,75 miliardy eur

17.08.2023 Slovensko bude môcť do roku 2030 využiť na dekarbonizáciu priemyslu a teplárenstva z Modernizačného fondu takmer dve miliardy eur v rámci schválených schém štátnej pomoci. Jedna miliarda je určená na schému pre oblasť teplárenstva a 750 miliónov eur je vyčlenených v schéme pre oblasť dekarbonizácie priemyslu.

Zonácia národných parkov predstavuje príležitosti ekonomického rastu pre regióny

16.08.2023 Zonácia národných parkov je absolútnou nevyhnutnosťou pre určenie jasných pravidiel v najvzácnejších oblastiach Slovenska. Dobre fungujúce národné parky sú dnes pilierom rozvoja regiónov v zahraničí aj na Slovensku. Generujú nové pracovné miesta, efektívnejšie chránia prírodné dedičstvo krajiny a predovšetkým, vyhlásením zonácie, končia dlhoročné spory o správu územia.

Starostlivosť o národné parky musí zostať v regiónoch

14.08.2023 Riaditelia národných parkov vítajú možnosť výkupu pozemkov z Plánu obnovy a odolnosti SR a apelujú na vlastníkov, ktorí zvažujú predaj svojich pozemkov v národných parkoch, aby túto ponuku využili. Vďaka vlastníctvu územia dokážu národné parky na seba plnohodnotne prevziať ochranu najvzácnejších prírodných lokalít Slovenska. Národné parky sa zároveň môžu stať významným oporným bodom rozvoja lokálnych ekonomík a rozšíriť záujem turistov o návštevu regiónu. Celkovo je na výkup pozemkov v národných parkoch od súkromných vlastníkov určených 68 miliónov eur z Plánu obnovy a odolnosti SR.

Predkladanie investičných návrhov – plánované projekty v oblasti dekarbonizácie priemyslu a energetiky - indikatívny zoznam investícií na roky 2023 – 2024

11.08.2023 Ministerstvo hospodárstva SR v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia SR pracuje na zbere údajov o plánovaných investíciách v oblasti dekarbonizácie priemyslu a energetiky na Slovensku. Takto identifikované projekty je možné následne podporiť v rámci výziev k niektorej zo schválených schém štátnej pomoci alebo zaradiť na indikatívny zoznam investícií, ktoré Slovenská republika v budúcnosti zamýšľa podporiť z prostriedkov Modernizačného fondu.

V septembri bude vyhlásená nová výzva Obnov dom

10.08.2023 Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlási 6. septembra 2023 štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov. Po novom bude možné zahrnúť do nákladov aj úpravu komína, kotol na biomasu či batériové úložisko. Podľa ministerstva životného prostredia znižovanie energetickej spotreby hrá významnú úlohu ako pri zmene klímy, tak aj pri závislosti krajiny na fosílnych palivách.

Sezóna zberu lesných plodov je v plnom prúde. Envirorezort apeluje na zodpovedné správanie sa v chránených územiach

04.08.2023 Ministerstvo životného prostredia aj počas aktuálnej letnej turistickej sezóny upozorňuje na nelegálny zber lesných plodov, predovšetkým čučoriedok, malín, brusníc, jahôd či húb. V národných parkoch a ďalších chránených územiach, kde platí tretí a vyšší stupeň ochrany, je zber lesných plodov možný len na vyhradených miestach a pre vlastnú spotrebu. Rovnako je umožnený vlastníkom, správcom alebo nájomcom pozemkov, a to za podmienky, že táto činnosť je vykonaná na pozemkoch v ich vlastníctve, správe alebo nájme v týchto územiach. Národné parky spoločne s políciou pripravujú akcie proti nelegálnym zberačom lesných plodov, ktorí zber vykonávajú pre komerčné účely.

Rokovala rozšírená pracovná skupina pre manažment medveďa hnedého

03.08.2023 Na ministerstve životného prostredia včera zasadala pracovná skupina pre manažment veľkých šeliem v Slovenskej republike, zameraná na manažment medveďa hnedého. Cieľom rokovania bolo dosiahnuť efektívnu a intenzívnu spoluprácu všetkých organizácií, ktoré spoločnými krokmi dokážu znížiť riziká stretu človeka a medveďa. Na stretnutí pracovnej skupiny tak boli zastúpení predstavitelia ministerstva životného prostredia, agrorezortu, obrany, samospráv, farmárov, včelárov, ochranárov, zásahových tímov, poľovníkov a ďalších aktérov.

V zálohovaní nápojových obalov sme na dobrej ceste naplniť ciele stanovené pre rok 2023

03.08.2023 V prvom polroku sa do systému zálohovania vrátilo 490 miliónov nápojových fliaš a plechoviek, od spustenia zálohovania sa vyzbieralo už 1,3 miliardy obalov.

Miera návratnosti nápojových obalov do systému zálohovania, vychádzajúca z dát za prvý polrok 2023, dosiahla úroveň 88%. Ak berieme do úvahy údaje od spustenia zálohového systému sme na úrovni miery návratnosti 77%. Vyplýva to zo Správy o činnosti Správcu zálohového systému k zhodnoteniu jeho aktivity v prvom polroku 2023. Zálohovanie na Slovensku je z tohto pohľadu na dobrej ceste naplniť ciele stanovené pre celý kalendárny rok – návratnosť na úrovni 80% . Počas prvého polroka tohto roku sa vyzbieralo 490 miliónov nápojových obalov. Od spustenia zálohovania na Slovensku (1.1.2022) sa vrátilo do systému zálohovania už viac ako 1,3 miliardy fliaš a plechoviek.

Zonácia Národného parku Veľká Fatra predstavuje príležitosť pre región

03.08.2023 Vyše 40 percent národného parku bude tvoriť územie s prísnou ochranou

Správa Národného parku Veľká Fatra dnes predstavila verejnosti návrh zonácie národného parku, ktorý je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Podľa riaditeľa národného parku stanovenie jasných pravidiel v jednom z najvzácnejších území Slovenska ukončí dvadsaťročné obdobie sporov medzi výstavbou, lesníkmi a ochranármi. Rovnako pomôže aktívnejšie zasiahnuť voči negatívnym javom, ktoré komplikujú život chráneným druhom, návštevníkom aj miestnym obyvateľom. Do tretice, zonácia umožní okolitému regiónu postaviť svoj ekonomický rast na udržateľných a predvídateľných základoch.

Verejnosť sa môže zapojiť do osvetovej kampane o znečistení ovzdušia „S vrtuľkou na cestách“

01.08.2023 Projekt LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia, ktorý koordinuje Ministerstvo životného prostredia SR, vyhlásil 19. 6. 2023 svoju prvú fotosúťaž. Výzvou je vyrobiť si papierovú vrtuľku a zachytiť na fotografii momenty súvisiace s ovzduším. Súťaž organizuje Slovenská agentúra životného prostredia a je určená pre širokú verejnosť bez rozdielu veku. Hlavným cieľom je podporiť šetrnejšie spôsoby cestovania a pomocou fotografie poukázať na to, čo ovplyvňuje kvalitu ovzdušia.

Obce môžu získať až 200 tisíc eur na zabezpečenie kontajnerových stojísk pred medveďom hnedým

28.07.2023 Ministerstvo životného prostredia prostredníctvom Environmentálneho fondu poskytuje dotácie obciam na preventívne opatrenia proti škodám spôsobeným medveďom hnedým. Do 16. augusta 2023 Environmentálny fond prijíma žiadosti o dotáciu na zabezpečenie kontajnerových stojísk pred prístupom medveďa hnedého. Podporené budú projekty na nákup, výstavbu a zabezpečenie stojísk na komunálny odpad a kontajnerov, prípadne aj na zaobstaranie elektrických ohradníkov či iných foriem ohradenia alebo konštrukcií. Práve účinné preventívne opatrenia preukázateľne pomáhajú spolužitiu ľudí a veľkých šeliem.

Riaditeľ SAŽP: Pracujeme aj v sobotu, aby sme urýchlili vyhodnotenie žiadostí

24.07.2023 Pracovné soboty, organizačné zmeny, posilnenie tímu odborníkov, dostupnejšie informácie, zlepšenie komunikácie so žiadateľmi. Nový generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Matej Kerestúr prichádza so zmenami, ktorých hlavným cieľom je zrýchliť spracovanie žiadostí v rámci programu Obnov dom. Do 15. augusta – termínu určeného vládou - zostáva SAŽP spracovať 6 917 z celkovo 12 375 žiadostí doručených v troch výzvach.

Správca zálohového systému, osadil prvú špeciálne otestovanú zbernú nádobu v Tatranskom národnom parku

21.07.2023 Správy národných parkov hodnotia pozitívne systém zálohovania aj jeho vplyv na znižovanie voľne pohodeného odpadu v prírode. Zároveň uvádzajú, že pri čistení riek a ich okolia tvorili plastové obaly viac než polovicu odpadu. Od zavedenia zálohovania však zaznamenávajú výrazný pokles litteringu. Oddnes budú môcť návštevníci národných parkov vrátením prázdneho zálohovaného obalu do špeciálnej zbernej nádoby podporiť konkrétny národný park a prispieť tak k obnove a ochrane prírodného dedičstva Slovenska.

Unikátnou vnútrozemskou deltou Dunaja prúdi historicky najviac vody

20.07.2023 Vodohospodári po prvý raz v histórii vodného diela Gabčíkovo testujú vyšší prietok pri simulovaných záplavách starých ramien Dunaja. Prietok vody dosiahne historických 120 kubických metrov za sekundu a postupne bude plynulo klesať až do ukončenia letných záplav 1. augusta. Mimoriadna manipulácia počas letnej simulovanej záplavy na Dunaji je výsledkom spolupráce štátnych ochranárov, vodohospodárov a environmentálnych aktivistov.

Správa o kvalite vôd v chránených vodohospodárskych oblastiach

19.07.2023 Ministerstvo životného prostredia SR má na základe zákona č. 305/2018 Z.z. povinnosť informovať každoročne k 15. júlu verejnosť o kvalite vôd v jednotlivých chránených vodohospodárskych oblastiach za predchádzajúci kalendárny rok. Správa podáva informáciu o kvalite vôd v chránených vodohospodárskych oblastiach vymedzených na území SR na základe výsledkov monitorovania realizovaného rezortnými organizáciami MŽP SR.

Štátna ochrana prírody SR zverejnila štúdiu početnosti medveďov

18.07.2023 Vedci odhadujú veľkosť populácie až na 1275 jedincov

Štátna ochrana prírody SR zverejnila štúdiu zameranú na odhad početnosti medveďa hnedého na Slovensku. Vedci z Univerzity Karlovej a Českej zemědělskej univerzity odhadujú veľkosť populácie tejto šelmy na 1056 (1012 – 1275) jedincov.

Envirorezort predstavil kroky na minimalizovanie rizika stretu človeka a medveďa na Slovensku

18.07.2023 Ministerstvo životného prostredia pracuje na súbore opatrní v oblasti akcieschopnosti, prevencie a spolupráce v oblasti medveďa hnedého. Posilní podmienky pre adresnú reguláciu medveďa, preto vytvára ďalší zásahový tím, iniciuje spoluprácu s ministerstvom vnútra ohľadom kooperácie polície a ochranárov pri problematických medveďoch. Štátna ochrana prírody vyvíja aplikáciu na ohlasovanie jedincov medveďa a chce vytvoriť platformu na spoluprácu všetkých dotknutých subjektov. Od štátnych inštitúcií, cez farmárov, ochranárov, lesníkov a poľovníkov. V neposlednom rade chce rezort iniciovať rýchlu finančnú podporu z eurofondov na preventívne opatrenia.

Výzva pre záujemcov o získanie odbornej spôsobilosti

18.07.2023 Ministerstvo životného prostredia SR spúšťa výzvu pre záujemcov o získanie odbornej spôsobilosti v oblasti ochrany ovzdušia. V prípade záujmu o získanie, prípadne overenie odbornej spôsobilosti je potrebné doručiť žiadosť na ministerstvo v termíne do 15. augusta 2023.

Verejnosť sa môže zapojiť do tvorby Stratégie ochrany ovzdušia

18.07.2023 Podľa údajov Európskej environmentálnej agentúry predčasne zomrie na Slovensku približne 4000 až 5700 ľudí ročne dôsledkom znečistenia ovzdušia. Jemné prachové častice PM2,5 a ozón sa podieľajú na úmrtí na Slovensku siedmimi percentami, zatiaľ čo priemer EÚ sú štyri percentá. Ministerstvo životného prostredia v tejto súvislosti pripravilo vstupnú správu k príprave Stratégie ochrany ovzdušia. Jej súčasťou sú dva kľúčové dokumenty – Národný program znižovania emisií a Stratégia na zlepšenie kvality ovzdušia. Verejnosť môže svoje námety a návrhy k týmto dokumentom posielať do 31. októbra 2023 prostredníctvom formulára.

Štát spustil výkup pozemkov v národných parkoch z plánu obnovy a odolnosti za takmer 68 miliónov eur

12.07.2023 Ministerstvo životného prostredia spustilo webovú aplikáciu umožňujúcu predaj pozemkov v národných parkoch do rúk štátu. Prostredníctvom webovej stránky ponukavykupupozemkov.sk môžu vlastníci nezáväzne ponúknuť svoj pozemok v chránenom území. Cenu si môžu určiť aj sami, o finálnej kúpe z predložených nezáväzných ponúk rozhodne komisia v septembri 2023. Na výkup vhodných pozemkov je vyčlenených takmer 68 miliónov eur z plánu obnovy a odolnosti. Prihlasovanie ponúk v prvom kole je otvorené do 31. augusta 2023.

Ministerstvo životného prostredia rokovalo o zonácii NP Poloniny

10.07.2023 Vedenie ministerstva sa stretlo so zástupcami petičného výboru ohľadom návrhu zonácie Národného parku Poloniny. Rezort životného prostredia považuje za nevyhnutnú konštruktívnu diskusiu o jednotlivých národných parkoch. Každý národný park má svoje regionálne špecifiká, ktoré je pri jeho zonácii potrebné zohľadňovať. Zároveň je podľa rezortu dôležité hovoriť aj o socioekonomických prínosoch, ktoré sú pre všetky fungujúce národné parky naopak spoločné.

Slovensko je súčasťou dôležitého environmentálneho fóra OSN

07.07.2023 V marockom Tangieri sa dnes skončilo dvojdňové zasadnutie Byra environmentálneho zhromaždenia Organizácie Spojených národov pre životné prostredie (UNEA 6). Na stretnutí sa diskutovalo o návrhu ministerskej deklarácie, ktorá má pomôcť v boji s klimatickou krízou, stratou biodiverzity a znečistením. Finálne znenie bude predstavené na 6. zasadnutí environmentálneho fóra OSN začiatkom roka 2024 v Nairobi. Za nového podpredsedu výboru UNEA 6 zvolili Norberta Kurillu, poradcu prezidentky SR pre životné prostredie, energetiku, zmenu klímy a podnikateľské prostredie. Súčasťou slovenskej delegácie bola aj štátna tajomníčka ministerstva životného prostredia Katarína Butkovská.

Došlo k útoku medveďa na mladého muža pri Turčianskych Tepliciach

07.07.2023 Na miestnej farme v obci Háj neďaleko Turčianskych Teplíc došlo k útoku medveďa na dvadsaťročného muža. Medveď mu dohrýzol obe ruky, zranenia si vyžiadali ošetrenie v nemocnici. Na miesto obratom dorazil zásahový tím. Aktuálne pátra po medveďovi, po jeho nájdení bude jedinec usmrtený.

Od júla 2023 je účinná nová právna úprava ochrany ovzdušia

06.07.2023 Od 1. júla 2023 nadobudol účinnosť nový zákon č. 146/2023 Z. z. o ochrane ovzdušia spolu aj s vykonávacími predpismi - vyhláškami (ich zoznam nájdete na stránke MŽP SR link: https://www.minzp.sk/ovzdusie/ochrana-ovzdusia/pravne-predpisy/ ). Hlavným cieľom novej právnej ochrane ovzdušia je zabezpečenie a udržanie dobrej kvality ovzdušia, zníženie celkových emisií a obmedzovanie emisií priamo pri zdroji.

MŽP: Deň Dunaja oslávili žiaci interaktívnymi hrami

28.06.2023 Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci s rezortnými organizáciami usporiadalo na Medzinárodný deň Dunaja široké množstvo vzdelávacích aktivít pre základné a stredné školy. Prostredníctvom podujatia v areáli Slovenského vodohospodárskeho podniku sa cez 200 žiakov zoznámilo s vyzou veľkou, vtáčou ríšou na Dunaji či obojživelníkmi, pre ktoré je rieka domovom.

Vláda rozhodla o pokračovaní sanácie environmentálnej záťaže v bratislavskej Vrakuni

28.06.2023 Kabinet Ľudovíta Ódora uložil povinnosť ministerstvu životného prostredia pokračovať v opatreniach nevyhnutných pre dokončenie sanácie tzv. skládky vo Vrakuni. Envirorezort tak bude pokračovať v projekte enkapsulácie, teda vybudovania tesniacej steny a následného čistenia podzemnej vody.

Do pilotnej osvetovej kampane o znečistení ovzdušia z dopravy v okolí škôl sa zapojilo 42 základných škôl a gymnázií

22.06.2023 Projekt LIFE-IP – Zlepšenie kvality ovzdušia vyhlásil v novembri 2022 svoju prvú výzvu pre základné školy a osemročné gymnáziá. Výzva bola zameraná na informatívne meranie hladiny oxidu dusičitého v okolí škôl. Rodičia vezúci deti čo najbližšie ku škole majú významný podiel na individuálnej automobilovej doprave v okolí škôl. Práve tam sa znečistenie z dopravy kumuluje. Cieľom kampane bolo upozorniť na znečistenie ovzdušia v blízkosti škôl vplyvom dopravy. Do prvej výzvy sa zaregistrovalo celkovo 65 škôl, z nich odborná porota vybrala 42 škôl, ktoré sa zúčastnili osvetovej kampane.

Parlament bude rokovať o rozsudkovej novele. Schválenie legislatívy ovplyvní výšku sankcií za porušenie práva EÚ

20.06.2023 Poslancov parlamentu čaká hlasovanie o zmenách, ktoré ovplyvnia výšku sankcií za nedostatočné pravidlá ťažby v chránených územiach Natura 2000. Úradnícka vláda a ministerstvo životného prostredia pripravili novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, aby účet, ktorý bude treba zaplatiť, bol čo najnižší. Rozhodujúce slovo teraz budú mať poslanci parlamentu.

Nové povinnosti pri preprave druhotných palív na územie SR

19.06.2023 súvislosti so zmenou právnej úpravy v oblasti ochrany ovzdušia a odpadového hospodárstva upozorňujeme, že od 1. júla 2023 je možná cezhraničná preprava/dovozTUHÝCH DRUHOTNÝCH PALÍV [2 písm. s) zákona č. 146/2023 Z. z. o ochrane ovzdušia a § 84 ods. 7 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch] na územie Slovenskej republiky iba so súhlasným písomným stanoviskom alebo písomným súhlasom Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky [podľa čl. 28 alebo čl. 9 ods. 1 písm. b) nariadenia č. 1013/2006 o preprave odpadu].

Experti OECD zhodnotia environmentálnu výkonnosť Slovenska

16.06.2023 V dňoch 13. až 16. júna 2023 sa uskutočnila hodnotiaca misia environmentálnej výkonnosti Slovenskej republiky. Od vstupu SR do Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v roku 2000 ide v poradí o tretie takéto hodnotenie. Cieľom misie je posúdiť výsledky Slovenska v porovnaní s jeho národnými a medzinárodnými environmentálnymi cieľmi od predchádzajúceho hodnotenia v roku 2011. Tentoraz bolo hodnotenie zamerané na pokrok Slovenska k trvalo udržateľnému rozvoju a zachovaniu biodiverzity v kontexte zmeny klímy.

Vláda schválila Akčný plán ochrany vody v najvzácnejšej vodohospodárskej oblasti strednej Európy

12.06.2023 Efektívna ochrana, skvalitnenie monitorovania a odstraňovanie potenciálnych ohrození pre najväčšiu zásobáreň pitnej vody na Slovensku. Ministerstvo životného prostredia predstavilo strategický materiál na ochranu vody v CHVO Žitný ostrov. Súbor krátkodobých a dlhodobých opatrení sa zaoberá odstraňovaním envirozáťaží, odkanalizovaním obcí a dostupnými zdrojmi financovania.

Medzi prioritami vlády dominujú zmena klímy, envirozáťaže a modernizácia

12.06.2023 Adaptácia na zmenu klímy, ochrana zdravia a ochrana prírodného dedičstva. To sú nosné témy programového vyhlásenia vlády v oblasti životného prostredia. Spoločné riešenie podľa ministra predstavujú zelené investície. Práve tie okrem environmentálnych cieľov predstavujú aj impulz pre modernizáciu, inovácie, zvyšovanie konkurencieschopnosti Slovenska i kvality každodenného života ľudí v regiónoch.

Viac ako 3,5 milióna eur na zelené projekty poputuje samosprávam, školám a nadáciám

12.06.2023 Ministerstvo životného prostredia prostredníctvom Environmentálneho fondu a Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky podporí ochranu prírody a krajiny, rozvoj regiónov národných parkov a environmentálne vzdelávanie. V rámci nedávno zverejnených štyroch foriem dotačnej podpory je pre samosprávy, občianske združenia alebo školy celkovo vyčlenených minimálne 3,5 milióna eur.

Štartuje ďalší ročník kampane v prospech udržateľnej mobility

08.06.2023 Po ukončení registrácie do kampane Do práce na bicykli je tu ďalšia možnosť, ako podnietiť zmenu správania obyvateľov v prospech aktívnej mobility, verejnej dopravy a iných čistých, inteligentných dopravných riešení. Od dnešného dňa majú samosprávy, verejné aj mimovládne organizácie jedinečnú príležitosť prihlásiť sa do Európskeho týždňa mobility a týmto spôsobom predstaviť aktivity nielen v prospech zlepšovania udržateľných foriem dopravy, ale aj v prospech zlepšovania kvality života obyvateľov. Témou tohtoročnej kampane je SAVE ENERGY - ŠETRI ENERGIU.

Štát prevezme zodpovednosť za sanáciu ďalších štyroch envirozáťaží

08.06.2023 Vládny kabinet na návrh Ministerstva životného prostredia SR rozhodol, že Ministerstvo hospodárstva SR zabezpečí sanáciu štyroch environmentálnych záťaží. Konkrétne sa jedná o bývalú obaľovačku bitumenových zmesí vo Vlčkovciach v okrese Trnava, skládku Mrchovisko v Budmericiach v okrese Pezinok, bývalú antimónovú hutu Vajskovská v Podbrezovej v okrese Brezno a sklad pesticídov v obci Boldog pri Senci. Rezort hospodárstva je povinný do jedného roka, resp. do piatich rokov predložiť na schválenie plán prác na odstránenie uvedených environmentálnych záťaží príslušnému okresnému úradu v sídle kraja.

Envirorezort si pripomína Svetový deň životného prostredia

05.06.2023 Porazme plastové znečistenie (Beat Plastic Pollution) je témou tohtoročného Svetového dňa životného prostredia, ktorý si pripomíname 5. júna. Ministerstvo životného prostredia SR a jeho rezortné organizácie pripravili pri tejto príležitosti viacero aktivít a podujatí, ktoré upriamujú pozornosť verejnosti na potrebu riešiť problémy životného prostredia.

Zelená linka pomáha v boji proti nelegálnym skládkam i tyranom zvierat

05.06.2023 V týchto dňoch si pripomíname nielen Svetový deň životného prostredia, ale aj tretí rok fungovania Zelenej linky Ministerstva životného prostredia (ZL), ktorá sa venuje podnetom od občanov v oblasti poškodzovania ochrany životného prostredia.

Celkovo 317 miliónov eur z plánu obnovy podporí ekologizáciu troch podnikov na Slovensku

05.06.2023 Zelená investícia ušetrí rovnaké množstvo emisií skleníkových plynov ako vyprodukuje pol milióna Slovákov za rok.
Trojica priemyselných podnikov na Slovensku do roka 2026 ušetrí viac ako tri milióny ton ekvivalentu CO2. Ide o porovnateľné množstvo emisií skleníkových plynov ako v priemere vyprodukuje pol milióna Slovákov a Sloveniek za celý rok. Na znižovanie emisií CO2 poputuje z plánu obnovy a odolnosti celkovo 317 miliónov eur.

Nie je nám jedno aký vzduch dýchame

02.06.2023 O témach lepšej ochrany ovzdušia, správneho vykurovania a udržateľnej mobility bude informovať projektový tím Ministerstva životného prostredia SR LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia (Populair) počas festivalu nEKOnečne udržateľný Kaufland Detský festival, ktorý sa uskutoční v nedeľu 4. júna 2023 v Záhorskej Bystrici. Manažéri kvality ovzdušia si zároveň pripravili množstvo aktivít a prednášok pre deti a dospelých zameraných na životné prostredie.

Envirorezort upozorňuje na nepravdivé informácie v súvislosti so zonáciou národných parkov

30.05.2023 Ministerstvo životného prostredia eviduje nepravdivé tvrdenia ohľadom procesov zonácií. Pre ochranu našich najvzácnejších lokalít je podľa rezortu nevyhnutné, aby diskusia medzi všetkými zainteresovanými stranami prebiehala otvorene, pravdivo a konštruktívne. Ministerstvo životného prostredia považuje za nevyhnutné, aby sa pri hľadaní riešení všetky strany opierali o vecne podložené argumenty, príklady z praxe a jednoznačné fakty. Len týmto prístupom možno preklenúť dlhodobé spory a umožniť regiónom rozvoj postavený na úcte k prírodnému dedičstvu.

Odborníci envirorezortu diskutovali o aktuálnych otázkach životného prostredia s kolegami z Rakúska

26.05.2023 Experti Ministerstva životného prostredia sa dnes zúčastnili environmentálneho workshopu s partnermi z rakúskeho Spolkového ministerstva pre ochranu klímy, životné prostredie, energetiku, mobilitu, inovácie a technológie. Bilaterálne stretnutie sa uskutočnilo vo Viedni a jeho cieľom bola vzájomná výmena informácií a skúseností na expertnej úrovni aj rozvíjanie ďalšej spolupráce. V rámci tematických celkov odborníci diskutovali o kvalite a ochrane ovzdušia, klíme, odpadovom hospodárstve, vodnom hospodárstve, ochrane prírody aj trvalej udržateľnosti.

Rokovanie zástupcov V4 ohľadom geoparkov vyústilo do podpisu memoranda o spolupráci

24.05.2023 Pri príležitosti predsedníctva Slovenskej republiky vo Vyšehradskej skupine sa pod záštitou Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, Medzirezortnej komisie Siete geoparkov Slovenskej republiky, Slovenskej agentúry životného prostredia a Slovenského banského múzea uskutočnilo (9. – 11. mája 2023) rokovanie zástupcov národných komisií geoparkov krajín V4 v historických priestoroch Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici.

Nový minister životného prostredia sa stretol so svojím českým náprotivkom

22.05.2023 Fungovanie zálohového systému, plán obnovy a odolnosti, no predovšetkým vzájomná medzinárodná spolupráca pri ochrane životného prostredia. Práve to boli nosné témy stretnutia ministrov životného prostredia Českej a Slovenskej republiky, Milana Chrenka so svojim náprotivkom Petrom Hladíkom.

Štátnou tajomníčkou envirorezortu bude celoživotná environmentalistka

17.05.2023 Novou štátnou tajomníčkou ministerstva životného prostredia sa stane od 18. mája 2023 Katarína Butkovská, dlhoročná odborníčka na životné prostredie. Na novú pozíciu prináša regionálne, celoštátne aj medzinárodné skúsenosti. O vymenovaní Kataríny Butkovskej do funkcie štátnej tajomníčky rozhodol dnes vládny kabinet.

Novým ministrom životného prostredia je Milan Chrenko, potvrdzuje odhodlanie pokračovať v prechode na zelenšie a zodpovednejšie Slovensko

16.05.2023 Ministerstvo životného prostredia SR v novovymenovanej úradníckej vláde Ľudovíta Ódora vedie Milan Chrenko. Nového ministra životného prostredia vymenovala do funkcie prezidentka Zuzana Čaputová 15. mája 2023. Ambíciou nového šéfa envirorezortu je zelená transformácia a prechod na zelenšie a zodpovednejšie Slovensko.

Stručný odpočet MŽP SR pod vedením ministra Jána Budaja

15.05.2023 Vymenovaním úradníckej vlády sa končí pôsobenie ministra Jána Budaja v rezorte životného prostredia. Počas posledných troch rokov sa Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) zmenilo z často prehliadaného ministerstva v minulosti na jednu z najaktívnejších inštitúcií v štáte. Mnohé z reforiem budú platné a prospešné až počas funkčného obdobia budúcich vlád.

Envirorezort zabezpečí čistenie odpadových vôd z gudrónových jám a drenážnej steny v Nemeckej

12.05.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) uskutoční verejné obstarávanie na zabezpečenie čistenia odpadových vôd v areáli spoločnosti PTCHEM, s.r.o. v obci Nemecká. Na dnešnom rokovaní o tom rozhodla vláda, ktorá zaviazala ministra životného prostredia zabezpečiť obstarávanie na čistenie odpadových vôd z gudrónových jám a drenážnej steny. Čistenie odpadových vôd má zabrániť ohrozeniu životného prostredia a verejného zdravia v súvislosti s mimoriadnou situáciou.

Parlament schválil nové pravidlá pre znečisťovateľov ovzdušia

10.05.2023 Motivovať znečisťovateľov ovzdušia k postupnému znižovaniu emisií má nový zákon o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia z dielne Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR). Návrh zákona dnes v národnej rade schválilo 86 poslancov. Nová právna úprava po vyše dvadsiatich rokoch nastavuje spravodlivejšie spoplatňovanie vypúšťania znečisťujúcich látok do ovzdušia. Zákon má zároveň ambíciu byť silným ekonomickým a motivačným nástrojom na dosiahnutie cieľov, stanovených v oblasti ochrany ovzdušia v súlade s Envirostratégiou 2030 aj programovým vyhlásením vlády. Prostredníctvom zákona chce MŽP SR zároveň zabrániť odvrátiteľným úmrtiam v dôsledku znečisteného ovzdušia. Na Slovensku každoročne v dôsledku znečisteného ovzdušia predčasne zomrie 5 000 ľudí.

Schválenie návrhu stavebnej legislatívy z dielne Sme rodina môže znamenať koniec ochrany prírody na Slovensku

09.05.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) dôrazne apeluje na poslancov Národnej rady SR, aby pri hlasovaní nepodporili návrhy zmien stavebnej legislatívy z dielne hnutia Sme rodina. Tie obsahujú zásadné zmeny vo fungovaní povoľovacích procesov veľkých stavieb. Návrhy úpravy stavebnej legislatívy pritom neprešli žiadnou odbornou ani verejnou diskusiou a ich schválenie by mohlo mať fatálne následky na ochranu prírody na Slovensku. Návrhy navyše počítajú s vytvorením Úradu pre územné plánovanie a výstavbu, ktorý by na seba preberal kompetencie rovno niekoľkých ministerstiev, a zároveň by mal k dispozícii veľké zdroje príjmov zo správnych poplatkov. Úrad by tak predstavoval veľké riziko vytvorenia živnej pôdy pre korupciu.

Poslanecké pozmeňujúce návrhy, ktoré sa majú schváliť v utorok, zrušia verejnú kontrolu nad stavebným konaním a ochranu životného prostredia podradia záujmom investorov

06.05.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) odmieta poslanecké pozmeňujúce návrhy hnutí Sme rodina a OĽANO. Tieto pozmeňujúce návrhy výrazne oslabujú verejnú kontrolu nad stavebným konaním a záujmy životného prostredia podriaďujú záujmom výstavby. Proces posudzovania vplyvov stavieb na životné prostredie by vykonával výlučne Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR.

Štartuje 4. ročník národného ocenenia ENVIROMESTO 2023

04.05.2023 „Buďte inšpiráciou pre slovenské mestské samosprávy a prispejte tak k tvorbe lepšieho mestského životného prostredia na Slovensku.“ S touto ambíciou otvára Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia 4. ročník národného ocenenia ENVIROMESTO 2023. Môžu ho získať tie samosprávy, ktoré odzrkadľujú pozitívny, hodnotný a inovatívny prístup k starostlivosti o mestské životné prostredie. Prihlášky je možné poslať elektronicky od 4. mája do 5. júna na adresu enviromesto@sazp.sk.

Stanovisko MŽP SR k výberu žiadateľov o nenávratný finančný príspevok v rámci 17. kola 16. výzvy Operačného programu Kvalita životného prostredia (OPKŽP)

03.05.2023 Žiadosť o nenávratný finančný príspevok (NFP) v rámci 17. kola dlhodobej výzvy č. 16 (vyhlásenej MŽP 31.10.2016), ktorou Operačný program Kvalita životného prostredia podporuje opätovné použitie a zhodnocovanie nie nebezpečných odpadov, predložila pred viac ako rokom – okrem iných – aj spoločnosť REKO RECYCLING, spol. s r.o. (dňa 28.2.2022).

Štát prevezme zodpovednosť za sanáciu gudronových jám v areáli Petrochema Dubová

03.05.2023 Vláda SR na dnešnom rokovaní určila Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) ako príslušné ministerstvo, ktoré prevezme zodpovednosť za časť sanácie environmentálnej záťaže v areáli Petrochema Dubová v časti skládok nebezpečných odpadov (tzv. gudrónové jamy).

Reakcia MŽP SR na dnešné vyjadrenia predstaviteľov strany Saska

02.05.2023 Ukončenie predaja spaľovacích motorov podporuje drvivá väčšina členských štátov EÚ, aj samotní predstavitelia automobilového priemyslu na Slovensku. Súčasne ale treba vysvetliť, že tzv. zákaz evidencie nových áut so spaľovacími motormi neznamená, že takéto autá sa už nebudú používať. Tie sa budú používať až do polovice storočia.

MŽP SR vyhlási 81. výzvu zameranú na vypracovanie projektovej dokumentácie

02.05.2023 Ministerstvo životného prostredia SR, ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia plánuje vyhlásiť v poradí už 81. výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Zameraná bude na vypracovanie predprojektovej a projektovej dokumentácie.

Envirorezort bude pomáhať pri riešení otázky medveďa hnedého kolegom z Talianska

27.04.2023 Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Juraj Smatana a šéf severného Zásahového tímu pre medveďa hnedého Michal Haring dnes absolvoval konferenčný hovor s Mauriziom Fugattim, prezidentom talianskeho regiónu Tridentsko – Horná Adiža, slovenskou veľvyslankyňou v Taliansku Karlou Wursterovou, šéfom lesnej služby regiónu Tridentsko Giovannim Giovanninim, posudzovateľkou pre poľnohospodárstvo, lesy, lov a rybolov regiónu Tridentsko Giuliou Zanotelli a šéfom odboru civilnej obrany a ochrany fauny regiónu Tridentsko Raffaelem De-Colom. Hlavnou témou rozhovoru boli preventívne opatrenia na minimalizovanie stretov medzi človekom a medveďom hnedým.

Dodatok k Plánu obnovy a odolnosti SR je šanca pre Slovensko

26.04.2023 Doplnenie novej kapitoly REPowerEU do Plánu obnovy a odolnosti SR (POO) prináša aj niekoľko opatrení pre domácností, ktoré si chcú zlepšiť energetickú bilanciu rodinných domov. Ide o konzultácie a projektovú podporu obnovy rodinných domov priamo v teréne. V prípade sociálne slabších domácností, ktoré trpia energetickou chudobou, bude možné zvýšiť financovanie na 100%, teda bez spolufinancovania. Prijímateľom zo sociálne slabších domácností, ktoré trpia energetickou chudobou, Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) pošle financie na opravy na zvýšenie energetickej hospodárnosti ich rodinných domov. Celková suma opatrení je vyčíslená na 50 miliónov eur.

Dodatok k Plánu obnovy a odolnosti SR je šanca pre Slovensko na urýchlené zavádzanie obnoviteľných zdrojov energií

26.04.2023 Doplnenie novej kapitoly REPowerEU do Plánu obnovy a odolnosti SR (POO) ponúka Slovensku obrovskú príležitosť na zníženie závislosti od fosílnych palív z Ruska a tiež na urýchlené zavádzanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Aktualizáciu Plánu obnovy a odolnosti SR schvália dnes vláda SR.

Stanovisko MŽP SR k výstavbe apartmánového wellness hotela Lúčky v Demänovskej doline

25.04.2023 Minister životného prostredia Ján Budaj z vlastného podnetu preskúma postup mimo odvolacieho konania k záväznému stanovisku zo 16. decembra 2022 v súvislosti s realizáciou výstavby apartmánového wellness hotela Lúčky. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) je presvedčené, že pri takýchto závažných zásahoch, ktoré môžu ovplyvniť územie Národného parku Nízke Tatry, je na mieste dôkladne preveriť dopadyna prostredie, vrátane možného ohrozenia jaskynných systémov, respektíve vplyvov na vodný zdroj.

Výstavba nového hotela v Demänovskej doline ešte nie je hotová vec.

Tretia výzvu z programu Obnov dom dosiahla métu 10 000 žiadostí už po 14 hodinách

25.04.2023 Tretia výzva na predkladanie žiadostí v rámci programu Obnov dom je uzavretá. Spôsobil to enormný záujem žiadateľov, ktorí naplnili kvótu 10-tisíc podaných žiadostí už po 14-tich hodinách. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) nesmierne teší tento veľký záujem, ktorý v neposlednom rade znamená aj to, že podmienky pre žiadateľov v rámci tretej výzvy boli dobre koncipované. Prioritou Slovenskej agentúry životného prostredia teraz bude čo najrýchlejšie vyhodnotenie podaných žiadostí. MŽP SR vyzýva občanov, ktorí si žiadosť zaevidovali na stránke www.obnovdom.sk, aby nezabudli na povinnosť do 15 dní doručiť žiadosť aj v listinnej podobe do podateľne SAŽP, alebo niektorej z regionálnych kancelárií spolu s povinnými prílohami.Envirorezort už aktuálne pracuje na vyhlásení ďalšej výzvy, ktorú bude chcieť spustiť čo najskôr, ako to bude možné.

Dnešné vyjadrenie predsedu NR SR Borisa Kollára voči ministrovi Jánovi Budajovi je zarážajúce

23.04.2023 Minister Budaj chápe dnešnú neopodstatnenú a nepravdivú kritiku Borisa Kollára ako súčasť kampane pred predčasnými voľbami. Je zarážajúce, že Boris Kollár, ktorého hnutie je ešte stále členom vládnej koalície, si skôr neoveril fakty.
Minister životného prostredia Ján Budaj sa rokovaní v Bruseli vôbec nezúčastnil a delegácia Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) neporušila uznesenie Výboru NR SR
pre európske záležitosti (VEZ) tým, že nehlasovala proti nariadeniu o zákaze výroby spaľovacích motorov od roku 2035.

Envirorezort zasiahol voči nezodpovednej organizácii zodpovednosti výrobcov

21.04.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) tento týždeň rozhodlo o zrušení autorizácie udelenej organizácii zodpovednosti výrobcov pre obaly (OZV) Recyklogroup. Urobilo tak pre neplnenie si povinností v oblasti zberu odpadu zo strany spomínanej spoločnosti. MŽP SR túto skutočnosť konštatovalo už v apríli 2021. Keďže sa situácia opakovala, odbor odpadového hospodárstva MŽP SR vydal rozhodnutie o zrušení autorizácie. K uvedeným skutočnostiam pribudlo aj zistenie o neplnení si finančných záväzkov voči niektorým zmluvným partnerom zo strany OZV.

Envirorezort ohlásil pri príležitosti Dňa Zeme prípravu nového vzdelávacieho projektu

21.04.2023 Ministerstvo životného prostredia nadviaže na úspechy Zeleného vzdelávacieho fondu novým projektom pre žiakov základných škôl. Na dnešnej tlačovej konferencii to pri príležitosti Dňa Zeme oznámil minister životného prostredia Ján Budaj. „Zelený vzdelávací balík“ bude školám poskytovať podporu environmentálneho vzdelávania a výchovy v rámci štyroch tematických balíkov. Tie budú zamerané na oblasť zmeny klímy, obehového hospodárstva, ovzdušia a mobility a oblasť biodiverzity a prírodných zdrojov.

O titul Dedina roka 2023 má záujem 12 kandidátov

20.04.2023 V 12. ročníku Dediny roka sa predstaví 12 slovenských obcí. O národné ocenenie a zviditeľnenie na mape Slovenska zabojujú tieto dediny: Benkovce, Bzince pod Javorinou, Čičmany, Čierne, Gajary, Jakubova Voľa, Korňa, Necpaly, Rakovo, Spišské Tomášovce, Vinosady a Veľké Ripňany. O víťazovi rozhodne odborná porota koncom augusta. Okrem zisku finančných a vecných darov bude laureát reprezentovať Slovensko v boji o Európsku cenu obnovy dediny.

Vyhlásenie výzvy LIFE 2023

19.04.2023 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako Národný kontaktný bod pre program LIFE 2021-2027 informuje o vyhlásení výzvy na predkladanie žiadostí o grant v rámci programu pre životné prostredie a ochranu klímy LIFE 2021-2027, ktorú vyhlásila Európska komisia s celkovou alokáciou 611 mil. €.

Odborný seminár: Revitalizácie vodných tokov

18.04.2023 Seminár predstavuje vstupný úvod k problematike revitalizácií vodných tokov z dielne MŽP SR. Je zameraný na praktickú realizáciu revitalizácií vodných tokov, predstavenie aplikačnej praxe revitalizačných opatrení a ich dôsledkov. Ponúka možnosť oboznámiť sa s procesom prípravy, ako a za akých podmienok je možné revitalizácie uskutočniť, čo všetko je potrebné zohľadniť, čo je s ich prípravou spojené a aká je forma ich údržby.

Škody spôsobené povodňami v druhej polovici minulého roka presiahli sumu 1,2 milióna eur

14.04.2023 Od začiatku júla do konca decembra 2022 povodne na Slovensku zasiahli celkovo štyri samosprávne kraje - Prešovský, Košický, Žilinský a Banskobystrický kraj. Vyplýva to zo Správy o priebehu a následkoch povodní na území Slovenskej republiky v období od júla do konca decembra 2022, ktorú na dnešnom rokovaní vláda vzala na vedomie. Celková čiastka škôd, spôsobených povodňami v 2. polroku minulého roka, dosiahla 1 245 000 eur. Až 1,2 milióna eur z tejto sumy pritom tvorili škody na majetku štátu. Škody na majetku obcí dosiahli sumu 45-tisíc eur.

Reakcia MŽP SR na vyjadrenia Martina Hojsíka k rozvojovým projektom mäkkého turizmu

14.04.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) oceňuje záujem Martina Hojsíka z Progresívneho Slovenska o rozvojové projekty mäkkého turizmu v Národnom parku Muránska planina a Národnom parku Poloniny, ktoré sú financované z Plánu obnovy a odolnosti SR. Jeho spochybňovanie procesu výberu podporených projektov považujeme za prejav opozičného postoja. Aby sa odstránili akékoľvek pochybností, požiada minister životného prostredia o opätovné a nezávislé preverenie postupu pri výbere projektov a ich súlad s výzvou.

Vláda vyhlásila 3 chránené územia na Muránskej planine

12.04.2023 Vládny kabinet dnes podporil tri návrhy z dielne Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR), ktorými sa vyhlasuje jedna prírodná rezervácia a dva chránené areály. Ide o prírodnú rezerváciu Homoľa (22,18 ha), chránený areál Pramenná oblasť Rimavy (2058,67 ha) a chránený areál Tisovský kras (1558,16 ha). Všetky 3 územia sú súčasťou európskej sústavy Natura 2000. Nariadenia, ktorými sa vyhlásia chránené územia, nadobudnú účinnosť 1. mája 2023.
Strana: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8]  [9]