hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Február 2022

Environmentálne zhromaždenie OSN stavia prírodu do centra diskusií o globálnej hospodárskej obnove

28.02.2022 Slovensko, ako krajina uprostred Európy, si plne uvedomuje a preberá na seba zodpovednosť za zápas s klimatickou krízou, zdôraznil minister životného prostredia Ján Budaj vo svojom video-odkaze počas 5. zasadnutia Environmentálneho zhromaždenia Organizácie spojených národov (UNEA-5.2). Podujatie Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) sa začalo dnes v kenskom hlavnom meste Nairobi. Jeho hlavnou myšlienku je, že prírodu treba vnímať ako kľúč k dosiahnutiu trvalo udržateľného sociálneho, ekonomického aj environmentálneho rozvoja.

MŽP: Odborníci sledujú radiáciu

25.02.2022 Hodnoty radiácie v ovzduší na Slovensku sú aktuálne na úrovni dlhodobého prírodného pozadia – 100 až 200 nSv/h. Tieto hodnoty radiácie monitorujú odborníci Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), spadajúceho pod Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP), v desaťminútových intervaloch. Verejnosť môže dáta vidieť v reálnom čase na stránke SHMÚ. Každá meracia stanica má k dispozícii verejne dostupné hodnoty za posledný mesiac.

Budaj: vojenská agresia je neospravedlniteľná

24.02.2022 Minister životného prostredia Ján Budaj odsúdil nevyprovokovanú a neospravedlniteľnú vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine.

MŽP: Úspech štátu v spore o 35 miliónov eur z emisií

23.02.2022 Krajský súd Bratislava potvrdil prvostupňové rozhodnutie Okresného súdu Bratislava I, ktorý v decembri 2020 v celom rozsahu zamietol žalobu spoločnosti Interblue Group (Europe) AG voči Ministerstvu životného prostredia SR (MŽP SR). Spor, v ktorom švajčiarska spoločnosť žalovala MŽP SR o 34,6 miliónov eur, sa ťahal od roku 2016. Nitky však siahajú až do roku 2008 k ministrovi životného prostredia prvej Ficovej vlády, za ktorého úradovania Slovensko predalo emisné kvóty oveľa nevýhodnejšie, ako okolité krajiny.

Minister Budaj predstavil iniciatívu za dôstojné odškodné

22.02.2022 Minister životného prostredia Ján Budaj dnes predstavil iniciatívu za vyplácanie dôstojného odškodného a zjednotenie legislatívy, týkajúcej sa odškodnenia, ktorá uľahčí a sprehľadní procesy vyplácania odškodného za rôzne ujmy zo strany štátu pri zranení, respektíve úmrtí. Súčasný mechanizmus určovania výšky a vyplácania odškodného je v gescii viacerých ministerstiev.

MŽP: Enviromestom za rok 2021 je krajské mesto Trenčín

18.02.2022 V treťom ročníku celoslovenskej súťaže ENVIROMESTO 2021 súperilo celkovo 16 miest. Okrem laureáta súťaže, mesta Trenčín, hodnotiaca komisia ocenila aj Púchov, Nitru a Skalicu. Ich umiestnenie je výsledkom dlhodobej snahy, ktorú vyvíjajú v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia a môžu byť pre ostatné samosprávy inšpiráciou. Zástupcovia víťazných miest si ceny prebrali osobne z rúk ministra životného prostredia SR Jána Budaja, ktorý nad súťažou prevzal záštitu.

Zachráňme Žitný ostrov

17.02.2022 Ministerstvo životného prostredia (MŽP) pripravilo videokonferenciu za účasti 185 odborníkov na ochranu vôd Žitného ostrova, zástupcov štátnej a verejnej správy, vedecko-výskumných pracovísk a mimovládnych organizácií. Minister životného prostredia Ján Budaj spustil spoločne s poslankyňou Národnej rady SR Annou Zemanovou iniciatívu za záchranu najväčšej zásobárne pitnej vody na Slovensku a v strednej Európe – Zachráňme Žitný ostrov.

Poskytovanie dotácií z Environmentálneho fondu bude jednoduchšie a prehľadnejšie

16.02.2022 Rýchlejší, jednoduchší a prehľadnejší. Aj taký bude po novom proces poskytovania dotácií z Environmentálneho fondu. Zmeny prinesie novela zákona o Environmentálnom fonde z dielne ministerstva životného prostredia (MŽP). Tú dnes schválili poslanci Národnej rady SR. Novela zákona má zabezpečiť efektívnejšie fungovanie Environmentálneho fondu, aby prostriedky z neho slúžili výlučne na environmentálny účel, a neboli použité v rozpore s prioritami a cieľmi Stratégie environmentálnej politiky Slovenskej republiky do roku 2030.

Ochrana prírody nad zlato

11.02.2022 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) aj v prípade ťažby zlata stojí na strane ochrany životného prostredia a zachovania prírodných hodnôt regiónu Podpoľanie. V tejto súvislosti sa dnes so zástupcami MŽP stretol podpredseda banskobystrického kraja Roman Malatinec, predstavitelia Odborového zväzu KOVO a tiež občianski aktivisti z OZ Podpoľanie nad zlato, ktorí sú podpísaní pod petíciou proti povoleniu ťažby zlata v regióne Podpoľania.

Príprava cestovnej mapy pre obehové hospodárstvo je v plnom prúde

11.02.2022 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) podporuje ambiciózne ciele Európskej zelenej dohody. Dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050 si vyžiada prechod slovenského hospodárstva k obehovému modelu, založenému na šetrení prírodných zdrojov, ale tiež na znížení znečisťovania životného prostredia, tvorby odpadu a emisií skleníkových plynov. MŽP v tejto súvislosti spolupracuje s Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a Európskou komisiou na projekte „Príprava cestovnej mapy pre obehové hospodárstvo na Slovensku“. MŽP pripravilo stretnutie zainteresovaných strán k prioritám budúcej cestovnej mapy, ktorými sú potraviny a iný bioodpad, ale tiež ekonomické nástroje pre udržateľnú spotrebu a výrobu. Dôležitou témou je aj stavebný sektor, ktorý bol prediskutovaný na workshope v novembri 2021.

Envirorezort podporuje ekologickejšiu poľnohospodársku politiku

10.02.2022 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) verí, že prijatie Strategického plánu spoločnej poľnohospodárskej politiky pre roky 2023-2027 z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR), ktorý bol dnes na schválený vládou, pomôže ekologizácii poľnohospodárstva. Presadené riešenia skĺbia záujmy poľnohospodárov s ochranou prírody.

Zelená linka: vyriešených vyše 80 % podnetov v oblasti pôdy a vodného hospodárstva

09.02.2022 Zelená linka v minulom roku prijala celkovo 187 podnetov, ktoré sa týkali pôdy a vodného hospodárstva. Až 81 percent z nich pritom v spolupráci s ďalšími partnermi aj úspešne vyriešila. Celkovo 50 prípadov súviselo so znečistením vodných tokov, rybníkov, jazier a podzemných vôd. Jedným z príkladov je prípad z okresu Tvrdošín.

Šéf envirorezortu Budaj podpísal Ministerskú dunajskú deklaráciu

08.02.2022 Čistejšie, zdravšie a bezpečnejšie povodie Dunaja pomôže zmierniť dopady klimatickej krízy a zároveň prispeje k obnove riečnych ekosystémov. Pri tejto príležitosti Ministerskú dunajskú deklaráciu podpísali komisár pre životné prostredie, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius a ministri životného prostredia 14-tich krajín Európy naprieč povodím Dunaja. Signatári sa v deklarácii zaväzujú dosiahnuť dobrý stav vôd, zvýšiť bezpečnosť obyvateľov pred povodňami, ale tiež aj suchom a zároveň prinavrátiť do vôd Dunaja jeho ikonickú rybu – jesetera. Za Slovenskú republiku deklaráciu podpísal minister životného prostredia Ján Budaj. Deklarácia vyjadruje víziu dunajských krajín spoločne spolupracovať v ochrane a manažmente vôd.

MŽP zvyšuje podporu triedenia a recyklácie komunálnych odpadov

04.02.2022 Od začiatku budúceho roka už nebude možné ukladať neupravený zmesový odpad na skládky komunálnych odpadov. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) pomáha samosprávam pri budovaní zariadení na mechanicko-biologickú úpravu zmesových komunálnych odpadov. MŽP v tejto súvislosti zvyšuje objem finančných prostriedkov na podporu projektov, zameraných na výstavbu zariadení na mechanicko-biologickú úpravu zmesových komunálnych odpadov.

Výkonný podpredseda EK Frans Timmermans diskutoval s ministrom Jánom Budajom o zelenej premene Európy

03.02.2022 Výkonný podpredseda Európskej komisie pre Európsku zelenú dohodu Frans Timmermans navštívil Slovensko. Pri tejto príležitosti sa ako s prvým politikom na Slovensku stretol s ministrom životného prostredia Jánom Budajom. Počas pracovného obeda spoločne debatovali o zelenej premene Európy. Stalo sa tak symbolicky na rozhraní troch susediacich krajín – Slovenska, Rakúska a Maďarska, kde je v strede mohutného toku Dunaja jedno z najmladších európskych múzeí moderného umenia – Danubiana Meulensteen Art Museum.

Do obnovy a záchrany mokradí treba investovať finančný, ľudský aj politický kapitál

02.02.2022 Močiare, rašeliniská, lužné lesy, riečne nivy, ale aj koralové útesy a mangrovové porasty, sú prebudúcnosť ľudstva životne dôležité. Majú nenahraditeľný význam v oblasti poskytovania potravy, surovín, pitnej a úžitkovej vody, ale aj v znižovaní rizík prírodných pohrôm a v zmierňovaní zmeny klímy. Navyše pozitívny účinok týchto ekosystémov na mentálne aj fyzické zdravie človeka, obzvlášť v dobe pandémie, je nezaplatiteľný. Tohtoročnou témou svetového dňa mokradí, ktorý si dnes pripomíname, sú práve preto opatrenia na ich záchranu. Celosvetová kampaň sa zameriava na výzvu investovať finančný, ľudský a politický kapitál do záchrany svetových mokradí pred zmiznutím a na obnovu tých, ktoré sme zdegradovali.