hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Január 2022

Bratislava má od dnes prírodnú rezerváciu Vydrica

01.02.2022 Sústava chránených území na Slovensku sa opäť rozrástla. Práve dnes totiž nadobudlo platnosť nariadenie vlády, ktorým sa vyhlasuje prírodná rezervácia Vydrica. Pre návštevníkov bratislavského lesoparku sa nič nezmení a aj naďalej môžu toto územie využívať na rekreáciu, či šport. Vyhlásenie prírodnej rezervácie presadil minister životného prostredia Ján Budaj. Cieľom vyhlásenia prírodnej rezervácie je ochrana biotopov európskeho a národného významu a živočíchov európskeho významu na jej území.

Zelená linka pomáha pri odpadových vodách

31.01.2022 Občania sa môžu na Zelenú linku ministerstva životného prostredia obrátiť s podnetmi, ktoré sa týkajú poškodzovania ochrany vôd. Časté sú podnety k znečisteniu podzemných vôd, vodných tokov, jazier, nefunkčných čistiarní odpadových vôd, nelegálneho vypúšťania žúmp, či nelegálnych vodných stavieb. Zelená linka za rok 2021 eviduje 188 podnetov z tejto oblasti. Viac ako 60 podnetov z nich sa týka nesprávneho nakladania s odpadovými vodami.

MŽP: Odkalisko Poša je príkladom, kde ochrana životného prostredia zvíťazila nad podnikateľskými záujmami

27.01.2022 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) víta rozhodnutie Krajského súdu v Košiciach, ktoré potvrdilo, že postup Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) v prípade preskúmania zákonných povinností prevádzkovateľa odkaliska Poša, bol správny a v súlade s platnými zákonmi.

Rada vlády pre Európsku zelenú dohodu: Slovensko je odhodlané splniť klimatické ciele a súčasne s tým podporiť transformáciu na výzvy 21. storočia

24.01.2022 Druhé zasadnutie Rady vlády SR pre Európsku zelenú dohodu (EZD) bolo venované pripravovaným legislatívnym zmenám, ktoré pomôžu v boji s klimatickou krízou. Ide predovšetkým o zákon o klíme a s ním súvisiacu implementáciu klimatického balíka Fit for 55, a novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami. Minister životného prostredia a predseda Rady vlády pre EDZ Ján Budaj zároveň využil príležitosť a informoval predstaviteľov zeleného fóra o výstupoch z neformálnej Rady ministrov životného prostredia EÚ, ktorá sa uskutočnila koncom minulého týždňa vo francúzskom Amiens.

Slovenskí jaskyniari si môžu pripísať ďalší úspech: archeologický objav na severe Slovenska

24.01.2022 Po tom, čo na konci roku 2020 objavili 250 m nových chodieb a siení v Demänovskej ľadovej jaskyni, slovenskí jaskyniari si môžu pripísať ďalší úspech. Ide o unikátny archeologický objav na severe Slovenska. Pracovníci Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva (SMOPAJ) pri prechádzke v lese objavili na skalnej terase vo vápencovom masíve niekoľko jaskýň.

Slovensko je súčasťou debát k zelenému reštartu Európy v rámci začínajúceho francúzskeho predsedníctva

21.01.2022 Minister životného prostredia Ján Budaj potvrdil európskym politickým špičkám odhodlanie Slovenska zmierňovať dopady klimatickej krízy a dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Stalo sa tak počas spoločného pracovného obeda ministrov životného prostredia a energetiky EÚ, ktorého sa zúčastnil aj eurokomisár pre životné prostredie, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičiusa tiež podpredseda Európskej komisie pre Európsku zelenú dohodu Frans Timmermans. Podujatie pripravilo na neformálnom stretnutí ministrov životného prostredia Francúzsko, ktoré v januári prevzalo od Slovinska predsedníctvo v Rade Európskej únie.

Minister Ján Budaj na neformálnom zasadnutí Rady ministrov životného prostredia EÚ: ide doslova o naše prežitie

20.01.2022 Európsky plán pre zelenú transformáciu – konkrétne boj proti odlesňovaniu, ochrana pred pesticídmi a chemikáliami,atiež projekt Fit for fifty five - to boli najdôležitejšie témy neformálnej Rady ministrov životného prostredia EÚ, ktorá sa uskutočnila vo francúzskom Amiens. Slovenskú delegáciu na stretnutí viedol minister životného prostredia Ján Budaj.

Reakcia MŽP na predstavenie aplikácie „OTVORENÉ DREVO“ rezortom pôdohospodárstva

20.01.2022 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) pod vedením Jána Budaja dlhodobo upozorňuje na systémové riešenie kontroly ťažby dreva zo slovenských lesov a obchodovania s ním. Rezort životného prostredia už dávnejšie presadzoval, aby sa na kontrolu ťažby dreva použila účinná aplikácia, ktorú vytvorili a úspešne doteraz využívajú Vojenské lesy, patriace pod Ministerstvo obrany SR. MŽP v tejto súvislosti oceňuje aj úsilie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, štátneho podniku Lesy SR a Národného lesníckeho centra presadiť férové a transparentné nakladanie s drevom.

V okolí Bratislavy pribudne prírodná rezervácia Vydrica prístupná verejnosti. Svoj program starostlivosti má už aj Chránené vtáčie územie Medzibodrožie na juhovýchodnom cípe Slovenska

19.01.2022 Najkrajšie a najhodnotnejšie lesy Bratislavského lesoparku dostanú náležitú ochranu. Vládny kabinet dnes schválil nariadenie, ktorým sa vyhlasuje prírodná rezervácia (PR) Vydrica. Iniciátorom vyhlásenia prírodnej rezervácie (PR) Vydrica boli občianski aktivisti a Magistrát Bratislavy už v roku 2013. Súčasné vedenie ministerstva životného prostredia (MŽP) začalo po doručení upraveného návrhu v apríli 2021 pripravovať kroky pre úspešné zavŕšenie tejto iniciatívy v spolupráci so Štátnou ochranou prírody SR, Okresným úradom Bratislava, bratislavským magistrátom, ale tiež vlastníkmi, resp. správcom lesných pozemkom – Mestskými lesmi v Bratislave, Lesmi SR a občianskymi združeniami. Návrh na vyhlásenie PR Vydrica a jej ochranného pásma predložil na rokovanie vlády minister životného prostredia Ján Budaj. Nariadenie nadobudne účinnosť 1. februára 2022.

Minister Ján Budaj a lesníci spolupracujú pri reforme národných parkov

19.01.2022 Minister životného prostredia Ján Budaj v utorok prijal zástupcov lesníckej iniciatívy „Nemôžeme mlčať“, ktorí upozorňujú na riziká nehospodárnosti a korupcie v štátnom podniku Lesy SR, ktorého časť má prejsť pod Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP). Spoločného stretnutia sa zúčastnili aj štátni tajomníci Ministerstva životného prostredia Juraj Smatana a Michal Kiča. MŽP plánuje trvalo spolupracovať so všetkými odborníkmi z oblasti prírode blízkeho lesného hospodárenia pri transformácií národných parkov.

V Pieninách sa uskutočnilo zimné sčítanie vodného vtáctva

17.01.2022 Uplynulý víkend sa uskutočnilo v poradí už 55. medzinárodné zimné sčítanie vodného vtáctva na Slovensku. Do podujatia sa zapojil aj štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR (MŽP) Michal Kiča. Spolu s riaditeľom Pieninského národného parku Vladimírom Klčom zmapovali približne 8 kilometrový úsek popri rieke Poprad.

Novela zákona o držbe vzácnych zvierat vyšla v zbierke zákonov, do platnosti vstúpi 1. februára

14.01.2022 Dnes vyšla v Zbierke zákonov SR novela zákona o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi (tzv. zákon CITES), ktorú schválil parlament 9. decembra 2021. Platnosť nadobudne 1. februára tohto roku. Odvtedy bude zakázané nadobudnúť do súkromného chovu nové jedince mačkovitých šeliem, primátov a medveďov.

Minister Budaj na pracovnom obede s generálnym tajomníkom OECD

13.01.2022 Minister životného prostredia Ján Budaj sa dnes v priestoroch Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zúčastnil pracovného obeda s generálnym tajomníkom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathiasom Cormannom.

Minister Budaj diskutoval o záveroch konferencie COP 26 s britským veľvyslancom aj aktivistami

10.01.2022 Minister životného prostredia Ján Budaj dnes na pozvanie veľvyslanca Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska na Slovensku Nigela Bakera navštívil britské veľvyslanectvo, kde sa stretli aj so zástupcami iniciatívy Klíma ťa potrebuje. V rámci stretnutia diskutovali o záveroch Konferencie zmluvných strán Rámcového dohovoru Organizácie spojených národov o zmene klímy COP (Conference of the parties) 26, ktorá sa konala v škótskom Glasgowe. Súčasťou rozhovorov bol aj postoj aktivistov k uzavretiu dohody o globálnom znížení emisií metánu o 30 percent do roku 2030 či zastaveniu odlesňovania v rovnakom termíne.

Zálohový systém na plastové fľaše a plechovky bol úspešne spustený

03.01.2022 Zálohový systém na nápojové plastové fľaše a plechovky v prvý pracovný deň nového roka symbolicky odštartoval minister životného prostredia Ján Budaj, v spolupráci so zástupcami Správcu zálohového systému. Slovensko sa tak ako prvé v regióne úspešne zaradí k európskym krajinám ktoré motivujú k zodpovednejšiemu správaniu a efektívne riešia problém s voľne pohodeným odpadom.

Rok 2021 je rokom zlomu v postoji voči ochrane životného prostredia

03.01.2022 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) dosiahlo takú podporu verejnosti a odborných aj spoločenských autorít, že sa v roku 2021 podarilo presadiť aj to, čo bolo desaťročia považované za tzv. nepresaditeľné.