hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Minister Ján Budaj telefonoval s Ruslanom Striletsom, ukrajinským ministrom pre ochranu životného prostredia a prírodných zdrojov Ukrajiny

ilustračný obrázok

Minister životného prostredia Ján Budaj vníma hrôzy vojny na Ukrajine, a preto sa v pondelok večer (7. marca 2022) skontaktoval s Ruslanom Striletsom, ministrom pre ochranu životného prostredia a prírodných zdrojov Ukrajiny. Témou rozhovoru bolo vyjadrenie solidarity s ukrajinskou vládou, ale aj ohrozenie životného prostredia na Ukrajine a bezpečnosť jadrových elektrární, ktoré sú terčom ostreľovania. Podľa slov ministra Striletsa sú jadrové elektrárne ostreľované „ako by si nikto nepamätal tragédiu v Černobyle. Ruská armáda sa správa, ako by sme nežili na rovnakej planéte.“

„Európa si z Ukrajiny môže brať príklad. Minister ma požiadal napríklad o embargo na nákup dreva z Ruska. Každý kus dreva, ktorý dnes kúpime z Ruskej federácie, je financovaním ruskej armády a financovaním smrti Ukrajincov. Ukrajina potrebuje pomoc jednak humanitárnu, vojenskú, ale aj diplomatickú,“ zhodnotil minister Ján Budaj. Podľa informácií ministra Striletsa len v minulom roku dostala ruská vláda 14 miliárd amerických dolárov za predaj dreva. Minister Ján Budaj označil každého člena ukrajinskej vlády za hrdinu. Ešte pred koncom telefonátu s ukrajinským ministrom pre ochranu životného prostredia a prírodných zdrojov Ukrajiny, ktorý sa skončil zvolaním Sláva Ukrajine, sa ministri dohodli, že po ukončení vojnového konfliktu sa stretnú osobne a budú pokračovať v silnejšej spolupráci na ochrane životného prostredia.

Ukazuje sa, že lesy na Ukrajine sú vo výbornom stave. Ukrajinci tam vytvorili systém ochrany pred požiarmi, takže nie sú natoľko náchylné na požiare spôsobené výbuchmi. Do zbrane sú na Ukrajine povolaní aj pracovníci z prírodných rezervácií, ktorí dnes obraňujú vlasť namiesto toho, aby sa venovali ochranárskej činnosti. Ukrajinský minister deklaroval, že obyvatelia Ukrajiny sú informovaní o stave životného prostredia, ktoré devastuje okupačná armáda. Potrebujú však pomoc s monitoringom kvality vôd a ovzdušia. Mnohé monitorovacie stanice sú zneškodnené, znefunkčnené, alebo sa nachádzajú priamo na bojisku.
Minister Ján Budaj vyjadril ministrovi Ruslanovi Striletsovi podporu. Ubezpečil ukrajinského kolegu, že Slovensko sa dokáže postarať o ľudí utekajúcich pred vojnou a aj samotné Ministerstvo životného prostredia SR sa stará o ženy a deti utekajúce z Ukrajiny v ubytovacích kapacitách envirorezortu.

Obrazy vojny, na ktoré sa v posledných dňoch dívame, nás nenechávajú chladnými. Vážim si, že v tejto nesmierne ťažkej situácii si pán minister našiel čas a vysvetlil, v čom môžeme Ukrajine pomôcť,“ povedal minister Ján Budaj.