hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

September 2021

Poslanci parlamentu podporili triedenie a recykláciu odpadov

30.09.2021 Národná rada Slovenskej republiky dnes schválila dôležitú novelu zákona o odpadoch, ktorá uprednostňuje triedenie a recykláciu odpadov pred spaľovaním. Nová legislatíva zakazuje spaľovanie odpadu, ktorý môže byť zhodnotený iným spôsobom a tiež skládkovanie potravinového odpadu z veľkoobchodných či maloobchodných prevádzok. Za novú legislatívu zahlasovalo 79 poslancov.

Jednorazové plasty sa nemajú používať v štátnej správe ani na verejných podujatiach

30.09.2021 V pléne NR SR dnes prešli prvým čítaním ďalšie 2 návrhy zákonov z dielne Ministerstva životného prostredia SR – ide o tzv. transpozičnú novelu zákona o odpadoch a novelu zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje.

Vláda urobila ďalší krok pri odstraňovaní PCB odpadov

29.09.2021 Po 30-tich rokoch odkladov sa začne s vyberaním PCB látok z nevhodných úložísk a s ich ukladaním do špeciálnych kontajnerov. Vyplýva to z Informácie o postupe riešenia mimoriadnej situácie, vyhlásenej v r. 2019 v lokalite Chemko a.s. Strážske, ktorú dnes schválila vláda.

Správa o stave republiky aj o ochrane životného prostredia

28.09.2021 Ministerstvo životného prostredia SR oceňuje vyjadrenia prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktoré predniesla v pléne Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR). V správe o stave republiky ocenila podporu ambicióznych klimatických cieľov, pokrok v oblasti obehového hospodárstva, či reformu národných parkov. Prezidentka pozitívne zhodnotila tiež zavedenie zálohovania PET fliaš a plechoviek od budúceho roku. Prezidentka Čaputová tým dala najavo, že aj ona si uvedomuje vážnosť stavu a naliehavosť ochrany životného prostredia. Stala sa tak prvou slovenskou hlavou štátu, ktorá ochrane životného prostredia venovala v správe o stave republiky toľko priestoru.

MŽP SR pracuje na možnostiach dobudovania vodovodov a kanalizácií v národných parkoch

27.09.2021 V Spišskej Novej Vsi sa uskutočnilo pracovné stretnutie k problematike čistiarní odpadových vôd (ČOV) a kanalizácie v národnom parku Slovenský raj. Cieľom bolo informovať o nových prístupoch pri vyhlasovaní výziev Environmentálneho fondu a vypočuť si konkrétne ťažkosti, s ktorými sa stretávajú samosprávy pri budovaní tohto typu infraštruktúry.

Ministerstvo rieši problém vtáčieho ostrova na Orave

20.09.2021 Ministerstvo životného prostredia SR pomáha ochrane vtáctva na Orave. Štátny tajomník Michal Kiča dnes prijal zástupcov petičného výboru, ktorí požadujú zastaviť stavbu umelého ostrova na Oravskej priehrade za 2,8 milióna eur.

Ministerstvo životného prostredia predstaví zelené Slovensko na Expo Dubaj 2020

17.09.2021 Prvý týždeň svetovej konferencie v Slovenskom pavilóne EXPO DUBAI 2020 v Spojených arabských emirátoch bude patriť Ministerstvu životného prostredia SR (MŽP). Pripravený program je zameraný na environmentálne témy ako znečisťovanie oceánov, obnoviteľné zdroje energie či nakladanie s odpadom. Slovensko budú prezentovať aj významné slovenské spoločnosti, ktoré predstavia svoje inovatívne riešenia.

30. Ekonomické fórum v Poľsku: Národné parky ako kľúč k riešeniu klimatických zmien

16.09.2021 Pod spoločným cieľom formovania budúcnosti a posilnenia spolupráce medzi jednotlivými vládnymi zástupcami európskych krajín prijal pozvanie na konferenciu „Európa Karpát“ aj štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR (MŽP) Michal Kiča. Tohtoročná diskusia mala za cieľ prispieť k debate o budúcnosti Európy. Venovali sa novým výzvam v medzinárodnej politike, správe o stave klímy a výhľade poľsko-ukrajinského partnerstva i európskemu programu obnovy.

Štartuje 20. ročník najväčšej celoeurópskej kampane na podporu udržateľnej mobility

16.09.2021 September už tradične patrí podujatiu Európsky týždeň mobility (ETM), vďaka ktorému je na Slovensku každoročne obdobie od 16. do 22. septembra naplnené rôznorodými aktivitami zapojených samospráv, organizácii, škôl a ich partnerov. Do národnej kampane ETM sa zaregistrovalo 56 samospráv a 10 participujúcich organizácií, ktoré svojimi aktivitami podporia motto kampane „Buďme zdraví, cestujme ekologicky“.

Novela CITES pomôže zachovaniu biodiverzity

16.09.2021 Vládny kabinet dnes schválil zákaz držby tigrov a iných mačkovitých šeliem, ako aj medveďov a primátov v súkromných chovoch. Cieľom legislatívnej zmeny je predchádzať prenikaniu odchovaných zvierat a produktov z nich do nelegálneho obchodu najmä s mačkovitými šelmami, ktorým v dôsledku takéhoto obchodovania hrozí vo voľnej prírode vyhubenie. Novela zákona o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi (tzv. zákon CITES) zároveň posilňuje kompetencie štátnych úradov – Slovenskej inšpekcie životného prostredia a okresných úradov, pri výkone štátneho dozoru.

Minister Budaj víta zhromaždenie za záchranu národných parkov

16.09.2021 Občianska iniciatíva My sme les, ktorá má vyše 70 tisíc podporovateľov, pripravila podujatie pred Národnou radou Slovenskej republiky, aby podporila systémové zmeny v riadení deviatich národných parkov Slovenska, ktoré presadzuje ministerstvo životného prostredia. Minister životného prostredia Ján Budaj oceňuje podporovateľov reformných zmien v ochrane prírody, pretože im záleží na budúcnosti národných parkov a ochrane prírodného bohatstva Slovenska.

Pápež v príhovore k štátnym a verejným činiteľom zdôraznil dôležitosť ochrany životného prostredia

14.09.2021 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) dnešným dňom začína dialóg s veriacimi, ktorý má prerásť do spoločného postupu v spolupráci s environmentálnou subkomisiou Konferencie biskupov Slovenska, na čele ktorej stojí arcibiskup Ján Babjak.

Ministerstvo životného prostredia nachádza priestor na spoluprácu so slovenskými poľnohospodármi

10.09.2021 Štátny tajomník MŽP SR Michal Kiča na XXXIV. Valnom zhromaždení Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Nitre ocenil postoj poľnohospodárov, ktorí si rovnako uvedomujú výraznú potrebu ekologizácie slovenskej poľnohospodárskej výroby. Aj v poľnohospodárskej krajine intenzívnym hospodárením prehlbujeme problémy so stratou biodiverzity, ohrozením opeľovačov či so znižovaním kvality zásob podzemnej vody. Na valnom zhromaždení SPPK sa vrcholný predstaviteľ envirorezortu zúčastnil po prvýkrát.

Akademická obec podporuje reformu národných parkov

08.09.2021 Blížiacim sa prerokovaním novely zákona o ochrane prírody a krajiny v parlamente čoraz viac inštitúcií vyjadruje svoj názor k plánovanej reforme národných parkov. Kým akademická a vedecká obec stojí na strane Ministerstva životného prostredia (MŽP SR) a transformácie, združenia najmä neštátnych vlastníkov lesov odmietajú akúkoľvek zmenu v manažmente národných parkov.

Akadémia aj ministerstvo životného prostredia odmietajú šírenie lží o reforme národných parkov

08.09.2021 Obec reprezentovaná zástupcami Slovenskej akadémie vied (SAV) a Fakulty ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene (TUZVO) odsudzuje šírenie skreslených informácii a manipuláciu verejnej mienky rôznymi záujmovými skupinami a politickými predstaviteľmi, ktoré znevažujú dobrý úmysel zjednotiť ochranu prírody pod gesciu jedného ministerstva.

Ovzdušie na Slovensku vyžaduje pozornosť širokej verejnosti

07.09.2021 Organizácia Spojených národov vyhlásila na 7. septembra Svetový deň čistého ovzdušia. Členské štáty v tento deň upriamujú pozornosť na opatrenia na zlepšenie kvality ovzdušia. Tohtoročným heslom kampane je „Zdravé ovzdušie, zdravá planéta“. Ministerstvo životného prostredia SR reaguje na zhoršenú kvalitu ovzdušia pripravovanými zmenami legislatívy, finančnými nástrojmi na podporu zlepšenia kvality ovzdušia a zvyšovaním povedomia.