hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Marec 2021

Vyhlásenie stavu klimatickej núdze by pomohlo ešte razantnejšie presadzovať environmentálne záujmy, reaguje Budaj

31.03.2021 Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) dnes prijali uznesenie, v ktorom sa konštatuje závažnosť problému klimatickej zmeny a potreba jej prioritného riešenia. Vyhlásenie klimatickej núdze, však poslanci nakoniec nepodporili.

Minister Budaj nedopustí biomasaker 2

23.03.2021 Pod rúškom zvyšovania podielu energie z obnoviteľných zdrojov sa v spoločnosti opätovne vytvára nový tlak na spaľovanie slovenských lesov. Lenže lesy s ich jedinečnou schopnosťou viazať oxid uhličitý (CO2) nie sú a ani nesmú byť iba energetickou surovinou. Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) pri tejto príležitosti a za účasti najdôležitejších aktérov z rezortu hospodárstva, pôdohospodárstva a tretieho sektora, vrátane predstaviteľa Európskeho parlamentu, pripravilo moderovanú, verejne vysielanú diskusiu. Stretnutie viedol minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý ešte ako opozičný poslanec dlhodobo bojoval proti nezmyselným dotáciám na spaľovanie dreva.

Rok, počas ktorého sme dostali životné prostredie medzi priority Slovenska

22.03.2021 Miliarda na zelenú obnovu Slovenska, boj s envirokriminalitou, ambicióznejšie klimatické ciele, dostupnejšie informácie o ovzduší, reforma poplatkov pre znečisťovateľov ovzdušia, reforma ochrany prírody, podpora biodiverzity, ako aj fungujúce odpadové hospodárstvo, odtajnenie informácií o toxických skládkach, zákaz spaľovania zahraničného jadrového odpadu, či ochrana pred geneticky modifikovanými organizmami. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) pod vedením Jána Budaja za uplynulý rok odštartovalo reformné zmeny, ktoré majú zmierniť klimatickú krízu, chrániť prírodu a zdravie ľudí na Slovensku.

Envirorezort si pripomína Svetový deň vody

22.03.2021 Životodarná tekutina a neodmysliteľná súčasť nášho života je zároveň najcennejším prírodným zdrojom, bez ktorej nie je možný rozvoj žiadnej spoločnosti či ľudstva. Reč je o vode, ktorej dôležitosť si ľudstvo osobitne pripomína 22. marca, na Svetový deň vody. Ústrednou témou pre rok 2021 je „Vážme si vodu“.

Verejná diskusia o využívaní biomasy

18.03.2021 Ministerstvo životného prostredia SR sleduje iniciatívy na podporu rozvoja energetiky založenej na spaľovaní biomasy, ktoré vyvíja minister hospodárstva Richard Sulík, s istými obavami, pretože si zjednodušuje problém obnoviteľných zdrojov a namiesto riešenia problému, ponúka nový problém. Slovenské lesy nie sú, a ani nesmú byť, iba energetickou surovinou.

MŽP podporuje prechod na obehové hospodárstvo. Vzniklo združenie s právnou subjektivitou

18.03.2021 Z Iniciatívy Circular Slovakia na podporu obehového hospodárstva, ktorá poukazuje na nutnosť konať v prospech životného prostredia a reagovať na klimatickú krízu, sa stalo združenie právnických osôb. Jedným zo zakladajúcich partnerov iniciatívy, ktorá spája súkromný, verejný a neziskový sektor, je Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Minister Budaj predstavil zelený Plán obnovy Slovenska

09.03.2021 Európsky Plán obnovy prinesie Slovensku dodatočné investície za takmer 6 miliárd eur do zelenej ekonomiky, zdravotníctva, vzdelávania, vedy a výskumu, ako aj verejnej správy a digitalizácie. Slovensko z Plánu obnovy získa na zlepšenie životného prostredia a zdravia ľudí jednu miliardu eur. Prioritami Ministerstva životného prostredia SR sú: zelená obnova rodinných domov, adaptácia na zmenu klímy a dekarbonizácia priemyslu. Informoval o tom dnes minister životného prostredia Ján Budaj.

Svetový deň divej prírody sa zameria na lesy, ľudí a ich živobytie

02.03.2021 Zvyšovať povedomie o ochrane voľne žijúcich živočíchoch a rastúcich rastlín, ich benefitoch pre krajinu, ľudí, ale aj upozorňovať na dôležitosť boja proti nelegálnemu obchodovaniu s nimi. To je hlavným cieľom Svetového dňa divej prírody, ktorý si pripomíname 3. marca. Práve v tento deň v roku 1973 Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov podpísalo Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES).