hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Október 2021

64 dní do spustenia zálohového systému na Slovensku

28.10.2021 Slovensko sa ako prvá krajina v regióne pridá k tým európskym štátom, ktoré nebudú mať voľne pohodený odpad z plastových fliaš a plechoviek. Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Juraj Smatana dnes na tlačovej konferencii informoval o aktuálnej fáze príprav na spustenie zálohového systému.

Vláda podporuje reformu národných parkov

27.10.2021 Po tom, čo akademická a vedecká obec vyjadrila svoju jednoznačnú podporu reforme národných parkov, novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá zabezpečí národným parkom náležitú ochranu, dnes jednomyseľne odobrila aj vláda SR. Prvým krokom reformy je právna subjektivita pre správy národných parkov a prevod správy pozemkov, ktoré sú vo vlastníctve štátu v národných parkoch pod Štátnu ochrany prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR). Poslaneckú novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, predložil pred vládu minister životného prostredia Ján Budaj.

Nórske fondy posúvajú Slovensko k zelenej Európe

27.10.2021 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky schválilo 9 projektov za 5,6 mil. eur, ktoré prispejú k zachovaniu biodiverzity a zmierňovaniu dôsledkov klimatickej krízy. Vďaka projektom, financovaných z Nórskych fondov, sa obnoví 21 mokradí v 6-tich krajoch Slovenska a tiež sa zvýši povedomie o zmierňovaní a prispôsobovaní sa zmene klímy.

Ministri Budaj a Vlčan uzavreli historickú dohodu, ktorá prispeje k reforme národných parkov a rozvoju slovenského vidieka

25.10.2021 Ochrana prírody a biodiverzity a tiež trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov, obzvlášť na území národných parkov, sú kľúčovými piliermi rozvoja slovenského vidieka. Zároveň sú rozhodujúce pre podporu mnohostranných úžitkov pre spoločnosť. V tejto súvislosti Ján Budaj, minister životného prostredia Slovenskej republiky, podpísal s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Samuelom Vlčanom Memorandum o spolupráci a porozumení pri realizácii novely zákona o ochrane prírody a krajiny. Ide o dohodu dvoch kľúčových ministerstiev pri presadzovaní záujmov ochrany prírody a pozdvihnutia života ľudí v regiónoch Slovenska.

Odborná verejnosť a vedci podporujú reformu národných parkov

23.10.2021 Ďakujeme odbornej verejnosti a vedcom, že stoja za reformou národných parkov. Vážime si vašu podporu. Prikladáme celé znenie listu, ktorý bol adresovaný poslancom NRSR a Ministerstvo životného prostredia SR ho dostalo na vedomie.

MŽP odštartovalo diskusie venované podpore zdieľania a využívania priestorových údajov v životnom prostredí a eGovernmente

22.10.2021 V súvislosti s projektom ESPUS spustilo Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) sériu debát zameraných na zlepšenie fungovania verejnej správy vďaka efektívnemu sprístupňovaniu a využívaniu priestorových údajov, či služieb. Na odbornej online konferencii so zastúpením Európskej komisie a príspevkami z Českej a Slovenskej republiky bol prezentovaný aktuálny stav budovania Európskej i národných infraštruktúr priestorových informácií a adresované výzvy a príležitosti v tejto oblasti. K diskusii sa pripojilo viac ako 100 účastníkov, čo potvrdilo aktuálnosť tém a potrebu hľadania najvhodnejších riešení.

Minister Budaj podporuje účinnejšiu ochranu lesov

22.10.2021 Ochranári a občianski aktivisti odovzdali do Národnej rady Slovenskej republiky vyše 105 000 podpisov za účinnejšiu ochranu lesov, aby sa zvýšila plocha prirodzených lesov.

Minister Budaj získal podporu vedcov pri reforme ochrany prírody

20.10.2021 63 vedcov zo Slovenskej akadémie vied a univerzít naprieč Slovenskom adresovalo žiadosť poslancom Národnej rady Slovenskej republiky, aby zohľadnili pri hlasovaní vedecký hlas, odborné fakty a podporili reformu národných parkov na Slovensku. Minister životného prostredia Ján Budaj oceňuje širokú zhodu odborníkov, ktorí prinášajú do diskusie o budúcnosti národných parkov vecné argumenty a nie politikárčenie. Stalo sa tak symbolicky, na Medzinárodný deň stromov.

SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE STÁLEHO PRACOVISKA V SPIŠSKEJ NOVEJ VSI

18.10.2021 Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) dnes, 18. 10. 2021, slávnostne otvorila v Spišskej Novej Vsi stále pracovisko Inšpektorátu životného prostredia Košice, čím strategicky posilnila svoju územnú pôsobnosť v regióne, ktorý má veľké prírodné bohatstvo a ktorý si prirodzene vyžaduje aj zvýšenú pozornosť z hľadiska ochrany životného prostredia. K tomu, aby SIŽP mohla rýchlo a efektívne uplatňovať svoje zákonné kompetencie pri objasňovaní environmentálnych deliktov, prispeje aj navýšenie počtu inšpektorov.

Zodpovedné správanie sa samospráv je kľúčom k čerpaniu dotácií

18.10.2021 Ministerstvo životného prostredia SR podporuje výstavbu kanalizácií, vodovodov a čistiarní odpadových vôd prostredníctvom dotácií z Environmentálneho fondu. V roku 2022 pôjdu na tento účel desiatky miliónov eur z prostriedkov fondu. Na rozdiel od predchádzajúcich vlád má pri schvaľovaní projektov samospráv, ktorých cieľom je ochrana životného prostredia a zvyšovanie komfortu obyvateľov, prioritu spravodlivosť a transparentnosť.

Reakcia ministra životného prostredia Jána Budaja na vyjadrenia predsedu parlamentu Borisa Kollára v súvislosti so stiahnutím návrhu novely zákona o ochrane prírody

15.10.2021 Minister životného prostredia Ján Budaj stojí za reformou národných parkov. Náhle odstúpenie nebolo zo strany predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára vecne odôvodnené. Fakty, na ktoré sa odvolával, napr. vo veci výmery spomínaných lesov, boli mylné.

Náhodná ťažba ohrozuje biotopy v národných parkoch

15.10.2021 Za posledných 20 rokov ubudlo zo slovenských lesov ročne v priemere 11-tisíc hektárov staršieho lesa. Náhodná ťažba predstavuje viac ako 50 percent z celkového objemu ťažby lesa. K najväčšiemu odlesneniu došlo za tieto roky na území najstaršieho národného parku na Slovensku – Tatranského národného parku (TANAP), kde do roku 2016 zmizla takmer tretina lesa a tiež na území Národného parku Nízke Tatry (NAPANT), kde v tom istom období ubudlo 16 percent lesa. Paradoxne v národných parkoch bola strata dospelého lesa oproti iným územiam v rokoch 2000 až 2016 dvojnásobná, pričom hlavnou príčinou bola práve náhodná ťažba.

Reakcia MŽP na kritiku niektorých samospráv v súvislosti údajnou likvidáciou slovenských regiónov

15.10.2021 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) rozumie potrebám samospráv, ktoré dlhé roky zápasia s chýbajúcou kanalizačnou a vodovodnou sieťou, nefungujúcim odpadovým hospodárstvom a tiež chýbajúcou územnoplánovacou dokumentáciu, ktorá by určila jasné pravidlá rozvoja miest a obcí. Zásadne však odmieta tvrdenia, že nepočúva hlas samospráv pri presadzovaní záujmov ochrany životného prostredia. Zákony musia platiť rovnako pre primátorov, starostov, ako aj všetkých občanov Slovenska.

MŽP pripravilo debatu ako zlepšiť zber elektroodpadu

14.10.2021 Na Slovensku sa vyzbiera približne 8,5 kilogramu elektroodpadu na jedného obyvateľa ročne. Výrobcovia elektronických zariadení však upozorňujú, že stále existuje časť elektroodpadu, ktorá nevstupuje do oficiálnych štatistík. O možnostiach efektívnejšieho zberu diskutovali dnes na pôde Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) štátny tajomník envirorezortu Juraj Smatana, zástupcovia výrobcov, samospráv, Republikovej únie zamestnávateľov a tretieho sektora.

Medzinárodný deň elektroodpadu si MŽP pripomína pomocou občanom

13.10.2021 Ministerstvo životného prostredia (MŽP) podporuje obehové hospodárstvo a v tejto súvislosti ponúka obyvateľom Bratislavy možnosť využiť kontajner na zber drobného elektroodpadu. Červeno-biela zberná nádoba na drobný elektronický odpad je umiestnená pred budovou ministerstva na Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave do 21. októbra 2021. MŽP si týmto spôsobom pripomína Medzinárodný deň elektroodpadu, ktorý bude 14. októbra.

MŽP bilancuje svoju historicky prvú misiu na Expo Dubaj

08.10.2021 Témy ochrany klímy, biodiverzity a životného prostredia, zelené inovatívne projekty slovenských podnikateľov, ktoré zviditeľnili Slovensko na najväčšej svetovej výstave a tiež nadviazanie nových diplomatických vzťahov. To sú najdôležitejšie body slovenskej misie na Expo Dubaj 2020, ktorú viedol minister životného prostredia Ján Budaj. Výsledkom podnikateľskej misie ministerstva životného prostredia (MŽP SR) je aktívna účasť 8-mich spoločností, 25 predstaviteľov firiem, viac ako 32 biznisových stretnutí a 2 odborné workshopy pre verejnosť a potenciálnych obchodných partnerov. Ďalšie 2 workshopy sa v slovenskom pavilóne uskutočnia v priebehu nasledovných dní.

Rada ministrov EÚ pre životné prostredie: klimatická reforma nesmie viesť k energetickej chudobe

07.10.2021 V Luxemburgu sa uskutočnilo zasadnutie Rady ministrov Európskej únie (EÚ) pre životné prostredie k zelenej transformácii, prvé počas slovinského predsedníctva. Ministri členských štátov EÚ podrobne diskutovali o reforme klimaticko-energetických právnych predpisoch (Fit for 55), znižovaní emisií skleníkových plynov a tiež o zvyšovaní odolnosti lesov a ochrane biodiverzity. Slovenskú republiku na stretnutí zastupoval štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča.

Európska komisia podporuje reformné úsilie Slovenska v oblasti ochrany prírody

06.10.2021 Najaktuálnejšou témou v ochrane prírody na Slovensku je reforma národných parkov, ktorej cieľom je zabrániť strate biodiverzity a podporiť ekosystémové služby v 9-tich najvzácnejších územiach Slovenska. O pripravovaných reformných opatreniach, ktoré pomôžu ochrane životného prostredia, diskutoval v Luxemburgu štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča s európskym komisárom pre životné prostredie Virginijusom Sinkevičiusom. Európska komisia podporuje reformné úsilie Slovenska v oblasti ochrany prírody, vníma ho ako dôležité opatrenie v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR a príležitosť pre splnenie svojich záväzkov vo vzťahu k životnému prostrediu.

Spaľovanie zahraničného rádioaktívneho odpadu bude minulosťou

06.10.2021 V pléne Národnej rady SR dnes prešiel zákaz dovozu rádioaktívneho odpadu určeného na spaľovanie. Za novú legislatívu, ktorou sa mení a dopĺňa zákon o životnom prostredí a tiež zákon o radiačnej ochrane, hlasovalo 84 zákonodarcov.

Delegácia MŽP SR skúmala udržateľný vodný manažment v praxi

05.10.2021 Minister životného prostredia SR spolu so slovenskou delegáciou mali možnosť nahliadnuť v Dubaji do areálu Medzinárodného centra pre biosalinové poľnohospodárstvo (ICBA). Delegáciu spolu s Jánom Budajom na prehliadke sprevádzal slovenský veľvyslanec SAE Michal Kováč a senior manažér neziskového centra ICBA Charbel Tarraf. Víziou ICBA je zaistiť udržateľné živobytie, potravinovú bezpečnosť pre všetkých, ktorí žijú v okrajovom prostredí a využiť pri tom všetky alternatívne vodné zdroje.

MŽP SR spoločne s Dubajskou obchodnou komorou o podpore podnikateľskej komunity

04.10.2021 Program Dubajskej obchodnej komory (DOK) je na Svetovej výstave Expo Dubaj 2020 jednou z najdôležitejších udalostí. Minister životného prostredia SR Ján Budaj otvoril príhovor na prvej diskusii za účasti vicepremiéra globálnej udržateľnosti PepsiCo Robertom Barieri, medzinárodného generálneho riaditeľa Mace Davendrom Dabasiom, vedúcim energetiky Blízkeho východu a Afriky Siemens Energy Manuelom Kuehnom a iných svetových lídrov. Víziou DOK-u je byť do konca roku 2021 najlepšou komorou na svete a byť podporou pri konkurencieschopnosti a rastu v podnikaní.

Minister Ján Budaj otvoril diskusiu na vysokej úrovni o Európskej zelenej dohode

04.10.2021 Minister životného prostredia SR Ján Budaj na Svetovej výstave Expo Dubaj 2020 otvoril odbornú debatu zameranú na Európsku zelenú dohodu (EGD), ktorú organizuje Európska únia (EÚ) vo Švédskom pavilóne. K budúcnosti európskeho kontinentu v globálnom kontexte sa minister za panelovým stolom stretol s veľvyslancom EÚ v Spojených Arabnských Emirátoch (SAE) Andrea Matteo Fontana, generálnym švédskym komisárom Jan Thesleffom, komisárkou EÚ pre inovácie Mariya Gabriel, ministerkou energetiky z Cypru Natasa Pilides a ďalšími vysoko postavenými funkcionármi zo sveta.

MŽP SR začalo svoju misiu na Svetovej výstave Expo Dubaj 2020

03.10.2021 Svetové špičky sa stretli na jednom mieste s jednou témou – Klíma a biodiverzita. Tento týždeň sa otvorili brány dlho očakávanej výstavy Expo Dubaj 2020. Slovenský pavilón navštívil minister životného prostredia Ján Budaj so svojou delegáciou, podpredsedom vlády a ministrom hospodárstva Richadrom Sulíkom a veľvyslancom Slovenska v Spojených Arabských Emirátoch Michalom Kováčom. Minister prišiel do Dubaja s cieľom uskutočniť medzinárodné stretnutia a otvoriť významné diskusie. V Slovenskom pavilóne svoje miesto našla aj podnikateľská „enviro“ misia.

MŽP k emisným kvótam a Environmentálnemu fondu

02.10.2021 Energetické a priemyselné podniky, letecké spoločnosti a tiež prevádzky, ktoré sú účastníkmi európskeho systému obchodovania s emisnými kvótami – EU ETS, si musia nakupovať emisné kvóty na trhu v prípade, ak ich emisie prekročia výšku bezplatne pridelených kvót. Cena emisných kvót však v poslednom období výrazne rastie, čo znečisťovateľom spôsobuje zvýšené náklady. Envirofond časť peňazí posiela aj znečisťovateľom. Na financovanie schémy štátnej pomoci na podporu oprávnených prevádzok, v prípade ktorých sa predpokladá značné riziko úniku uhlíka v súvislosti s premietnutím nákladov kvót do cien elektrickej energie, tzv. kompenzácie nepriamych nákladov, vyplatil Environmentálny fond v roku 2020 celkovo 4 mil. eur. Kompenzácia bola vyplatená 10-tim oprávneným príjemcom, pričom najvyššia vyplatená suma bola vo výške 1,8 mil. eur.