hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Apríl 2021

Ochrana jedného z najcennejších zdrojov pitnej vody v strednej Európe je realitou

30.04.2021 Vodárenský zdroj Šamorín by mohol zásobovať pitnou vodou 2,5 milióna obyvateľov Slovenska. Verejná vyhláška, ktorú zverejnil Okresný úrad Bratislava na úradnej tabuli, určila nové ochranné pásma vodárenského zdroja. Zvýšená ochrana jedného z najvýznamnejších zdrojov pitnej vody sa stala realitou aj vďaka aktivite ministerstva životného prostredia (MŽP), mnohých odborníkov a občianskych aktivistov. Médiá o tom dnes na pôde parlamentu informoval minister životného prostredia Ján Budaj.

Ján Budaj a Anna Remiášová si dnes pripomenuli 25 rokov od tragickej smrti Róberta Remiáša

29.04.2021 Dnes, 29. apríla 2021, uplynulo štvrťstoročie od tragickej smrti 25-ročného Róberta Remiáša, ktorý bol blízkym priateľom Oskara Fegyveresa, korunného svedka únosu Michala Kováča mladšieho. Remiáš robil Fegyveresovi spojku s domovom. Fegyveres v obave o svoj život ušiel do zahraničia po výpovedi, z ktorej vyplynulo, že slovenská tajná služba zorganizovala a vykonala násilné zavlečenie slovenského občana a syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča do cudziny. Na mieste, kde bol Remiáš zavraždený, sa pietnej spomienky zúčastní minister životného prostredia Ján Budaj, Anna Remiášová, poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky a matka zavraždeného a ďalší občania, ktorí si pripomínajú, že organizátori vraždy ani únosu neboli doteraz potrestaní.

Ochrana životného prostredia pilierom Plánu obnovy

28.04.2021 Vládny kabinet dnes schválil kľúčový dokument – Plán obnovy a odolnosti SR, vďaka ktorému bude reštart Slovenska skutočne zelený. Reformy a investície za vyše 6 miliárd eur smerujú do piatich prioritných oblastí: zelenej ekonomiky; vzdelávania; vedy, výskumu, inovácií; zdravotníctva, ako aj verejnej správy a digitalizácie. Na zlepšenie životného prostredia a zdravia ľudí pôjde viac ako jedna miliarda eur. Plán obnovy musí ešte schváliť Európska komisia.

Minister Ján Budaj pri príležitosti Černobyľskej havárie: V jadrovej energetike nesmie dochádzať k zatajovaniu informácií

27.04.2021 Svet si dnes pripomína 35. výročie Černobyľskej havárie. Nehoda zvýšila obavy o bezpečnosť jadrového priemyslu, spomalila na mnoho rokov jeho expanziu a zároveň nútila sovietsku vládu prehodnotiť mieru utajovania informácií. Zatajovanie informácií a ďalšie opatrenia v oblasti jadrovej bezpečnosti boli témou aj tlačovej besedy ministra životného prostredia Jána Budaja.

Náš najväčší environmentálny projekt nás zbaví odpadov a prepojil NR SR a 3 ministerstvá

23.04.2021 Hradný múr Ružínskej priehrady, za prítomnosti zástupcov NR SR, MŽP, MDV SR a ÚPSVaR SR sa stal miestom otvorenie najväčšieho environmentálneho projektu v oblasti zberu a recyklácie odpadov, hlavne plastových odpadov, na Slovensku. Jedno z najviac znečistených vodných diel na Slovensku, priehrada Ružín je známa tým, že sa stala záchytným miestom pre všetky druhy odpadov, ktoré na svojich vlnách prinášajú prítoky riek Hornád a Hnilec. Pričom sa jedná o prírodný unikát, ktorý sa nachádza v oblasti, ktoré skrášľujú až 3 Prírodné rezervácie v 5. stupni ochrany a okolie patrí do sústavy osobitne chránených území NATURA 2000.

Deň Zeme v znamení vlka!

22.04.2021 Svet si dnes pripomína 51. ročník Dňa Zeme. Minister životného prostredia Ján Budaj pri tejto príležitosti oznámil ďalší krok v ochrane biodiverzity na Slovensku – podpísanie vyhlášky, ktorou sa vykonáva zákon o ochrane prírody a krajiny. Vďaka nej sa od 1. júna definitívne končí lov vlka dravého a zlepšia sa možnosti chrániť najvzácnejšie bezzásahové územia národných parkov.

Prijatie európskeho klimatického zákona je na obzore

22.04.2021 Rada Európskej Únie, Európsky parlament a Európska komisia prijali predbežnú dohodu o finálnej podobe Európskeho klimatického zákona. Dohoda je jednou zo základných stavebných kameňov Európskej zelenej dohody. Zakotvuje dosiahnutie klimatickej neutrality najneskôr do roku 2050 a za strednodobý cieľ vytýčila znížiť emisie skleníkových plynov minimálne o 55%.Po schválení finálnej verzie dohody bude trebavytvoriť a prijať celý balík nových, či revidovaných klimatických zákonov.

V období 2014-2020 sa riešilo až 128 lokalít s rizikom svahového zosuvu

21.04.2021 Vláda dnes vzala na vedomie Správu o plnení Programu prevencie a manažmentu zosuvných rizík (2014 – 2020), ktorú pripravilo Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) v spolupráci so Štátnym geologickým ústavom Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ). Program si za kľúčový cieľ stanovil znížiť zosuvné riziko na životy ľudí, majetok a životné prostredie a zamedziť degradácii prírodného prostredia, ekosystémov a ich zložiek. Úlohy na obdobie rokov 2014 - 2020 boli splnené, respektíve ich plnenie pokračuje predovšetkým v rámci Operačného projektu Kvalita životného prostredia (OP KŽP).

Dňom Zeme si pripomeňme záväzok, ktorý máme voči našej planéte

21.04.2021 Vo štvrtok 22. apríla si svet pripomenie 51. ročník Dňa Zeme, ktorý vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. V rámci Dňa Zeme pripravuje Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) v spolupráci s rezortnými organizáciami sériu podujatí vrátane prednášok a súťaží.

Minister Ján Budaj po prvom zasadnutí Rady vlády SR pre Európsku zelenú dohodu: Nastal čas pre zelenú transformáciu

20.04.2021 Minister životného prostredia SR Ján Budaj dnes otvoril historicky prvé zasadnutie Rady vlády Slovenskej republiky pre Európsku zelenú dohodu. Tá je odborným, poradným, koordinačným a iniciatívnym orgánom vlády. Dohoda predstavuje novú stratégiu rastu do roku 2050, ktorej cieľom je zlepšiť kvalitu života ľudí a zabezpečiť udržateľnú budúcnosť pre ďalšie generácie prostredníctvom transformácie hospodárstva.

Simulované záplavy aj tento rok pomáhajú v boji s klimatickými zmenami

20.04.2021 Vodohospodárska výstavba, štátny podnik, pripravila na základe požiadavky Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky jarnú a letnú simulovanú záplavu v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja.

Program záchrany pre kriticky ohrozeného motýľa pokračuje

16.04.2021 Zabrániť vyhynutiu žltáčika zanoväťového, dosiahnuť zvyšovanie počtu tohto druhu motýľa a získať stabilné životaschopné populácie. To je hlavným cieľom Programu záchrany žltáčika zanoväťového na obdobie 2021-2025 z dielne envirorezortu, ktorý nadobudol platnosť 15. apríla 2021.

Ministerstvo podporilo úpravu zelene v historickom centre Bratislavy, vďaka čomu sa objavili barokové náhrobky

12.04.2021 Na Slovensku sú stovky židovských cintorínov, pričom najznámejšie z nich sa nachádzajú v Bratislave, Dunajskej Strede, Nitre, Žiline, Prešove, Michalovciach, či Humennom. Jeden z najväčších a najstarších židovských cintorínov, ortodoxný cintorín v Bratislave, sa darí obnovovať aj vďaka finančnej pomoci Ministerstva životného prostredia SR.

Pestovanie geneticky modifikovaných plodín pod drobnohľadom štátu

01.04.2021 Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky schválili novú legislatívu, ktorá umožní zakázať pestovať geneticky modifikované organizmy na Slovensku. Novú právnu úpravu z dielne Ministerstva životného prostredia podporilo 111 poslancov parlamentu.

Medzinárodný deň vtáctva pripomína problém s narastajúcou stratou biodiverzity

01.04.2021 Ochrana vtáctva je dôležitou zložkou zachovania biodiverzity. Nanešťastie početnosť väčšiny druhov operencov až na niekoľko výnimiek dlhodobo klesá. Ministerstvo životného prostredia sa preto intenzívne zameriava na ochranu vtáctva. Každý z nás ale môže prispieť k ochrane operencov.