hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Február 2021

Nórske fondy pomôžu samosprávam v boji proti klimatickým zmenám

26.02.2021 Dnes nadobúda účinnosť 37 projektových zmlúv. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) podporilo z Nórskych grantov projekty pre akčné samosprávy a zelenšie školy. Aj vďaka zvýšenej alokácii získalo deväť slovenských miest spolu 12 miliónov eur a dvadsaťosem škôl si podelí 1 milión eur.

Reakcia MŽP k prednostnému očkovaniu úradníkov

25.02.2021 Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR sa ohradzuje voči klamlivým a prekrúteným informáciám v súvislosti s očkovaním ministerských úradníkov vakcínou proti COVID-19, ktoré dnes zverejnil redaktor Pavel Knapko vo svojom článku na portáli eReport.sk.

Vplyvom znečisteného ovzdušia predčasne zomierajú stovky Slovákov

23.02.2021 Najvyššia koncentrácia znečisťujúcich látok v ovzduší je v okolí Žiliny, Košíc a Ružomberka. V týchto oblastiach im možno pripísať viac ako 5 % úmrtí. V tejto súvislosti Slovensko čelí aktuálnej žalobe zo strany Európskej komisie (EK). V minulosti bolo viackrát kritizované za nedostatočné prevedenie právnych predpisov Európskej únie v oblasti kvality ovzdušia a za vysokú úroveň vystavenia znečisťujúcim látkam. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) pod novým vedením pripravuje hneď niekoľko zmien a opatrení.

Stanovisko MŽP SR k príprave a realizácii vodného koridoru Dunaj - Odra - Labe

19.02.2021 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) pozorne sleduje práce na príprave koridoru Dunaj – Odra – Labe (D-O-L), ktoré sa dlhodobo uskutočňujú najmä zo strany Českej republiky a Poľskej republiky.

Stanovisko k výzve na podporu moratória na „gene drive“ technológie

19.02.2021 Ministerstvo životného prostredia prijalo výzvu mimovládnych organizácií na podporu moratória na „gene drive“ technológie (tzv. génový pohon). V týchto dňoch sa uskutočňujú neformálne virtuálne konferencie Pomocného orgánu pre vedecké, technické a technologické poradenstvo v záležitostiach Dohovoru o biologickej diverzite a jeho protokolov.

Slovensko čelí žalobe za nedostatočnú ochranu kvality ovzdušia

18.02.2021 Minister životného prostredia Ján Budaj rešpektuje dnešné rozhodnutie Európskej komisie, ktorá podáva na Európsky súdny dvor žalobu proti Slovensku za prekročenie limitnej hodnoty pre tuhé znečisťujúce látky a pre neprijatie primeraných opatrení na zlepšenie kvality ovzdušia.

Stanovisko Ministerstva životného prostredia SR k tlačovej besede Richarda Sulíka o spaľovaní zahraničného rádioaktívneho odpadu na Slovensku

12.02.2021 Richard Sulík, minister hospodárstva, dnes zverejnil prostredníctvom tlačovej besedy spôsob, akým si predstavuje garanciu, že na Slovensku sa v budúcnosti nebude spaľovať zahraničný jadrový odpad. Má ísť o záväzok štátnej firmy JAVYS, podriadenej pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR.

Hľadáme Dedinu roka 2021!

11.02.2021 Slovenská agentúra životného prostredia zverejnila podmienky súťaže Dedina roka 2021. Oficiálne tým spustila jej 11. ročník, nad ktorým prevzal záštitu minister životného prostredia SR Ján Budaj.

Bojnická zoo zatvára brány verejnosti

11.02.2021 Ministerstvo životného prostredia SR, ako zriaďovateľ Národnej ZOO Bojnice, zatvorí od piatku 12. februára až do odvolania najstaršiu zoologickú záhradu na Slovensku. Dôvodom je nepriaznivá epidemiologická situácia a hrozba šírenia koronavírusu.

Štát bude nakupovať čistiace prostriedky, ktoré neškodia životnému prostrediu

10.02.2021 Vládny kabinet dnes podporil metodiku Ministerstva životného prostredia SR, ktorá zaväzuje verejných obstarávateľov, aby pri nákupe čistiacich prostriedkov a upratovacích služieb zohľadňovali environmentálne hľadisko.

Envirorezort spolupracuje so samosprávami pri zavádzaní zberu bioodpadu

05.02.2021 Pre ministerstvo sú samosprávy dôležitým komunikačným prostriedkom smerom k obyvateľom miest a obcí. O hľadaní ideálnej podoby spolupráce v rámci zavádzania zberu bioodpadu dnes rokoval štátny tajomník MŽP Juraj Smatana s predstaviteľmi Únie miest Slovenska (ÚMS).

Minister Ján Budaj chce viac zelených zákaziek v IT a cestnej doprave

03.02.2021 Európska komisia pripravuje novú metodiku, podľa ktorej budú jednotlivé členské štáty postupovať pri nákupoch počítačov, monitorov, mobilných telefónov, ako aj v cestnej doprave. Ministerstvo životného prostredia SR podľa tejto metodiky pripraví manuál, na základe ktorého budú obstarávatelia nakupovať. Zmeny sa dotknú produktových skupín „Počítače a monitory“ a „Cestná doprava“. Vyplýva to z informatívneho dokumentu ministerstva životného prostredia, ktorý dnes vzala na vedomie vláda SR.

Envirorezort podporuje ochranu a obnovu mokradí

02.02.2021 Voda, mokrade a život sú neoddeliteľné. To je téma Svetového dňa mokradí, ktorý si pripomíname 2. februára. Za vyše 300 rokov mokrade celosvetovo ubudli o takmer 90 percent a tie zostávajúce miznú trikrát rýchlejšie ako lesy. Vyhynutiu čelí až 25 percent všetkých mokraďových druhov a tretina sladkovodných druhov.