hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Historický míľnik v Pláne obnovy a odolnosti SR

ilustračný obrázok

Veľká obnova rodinných domov z Plánu obnovy a odolnosti SR sa naplno rozbehla. Prvá úspešná žiadateľka na obnovu staršieho rodinného domu je už známa. Je ňou Erika Styková z Vidiny, okres Lučenec.Schválenie ďalších žiadostí sa očakáva v najbližšom čase. Informovali o tom predseda vlády Eduard Heger, minister životného prostredia Ján Budaj a generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia Michal Maco.

Predseda vlády Eduard Heger podčiarkol, že Plán obnovy a odolnosti SR je prioritne orientovaný na pomoc občanom Slovenska. „Opäť ďalšia kapitola plánu obnovy ukazuje, že plán obnovy je pre ľudí, je blízko k ľuďom, pomáha ľuďom a tak sme ho aj stavali. Som rád, že sa nám naplno rozbehla historicky najväčšia obnova rodinných domov a podpisujú sa prvé zmluvy s úspešnými žiadateľmi. Verím, že rovnako úspešné budú aj ďalšie pripravované výzvy,“ povedal predseda vlády Eduard Heger.

Slovensko je na najlepšej ceste obnoviť 30-tisíc starších domov, zvýšiť kvalitu života a zmierniť dopady energetickej krízy. Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja je v súvislosti s rastom cien energií i mierou inflácie obnova starších domov jednou z najlepších investícií, ktoré možno v tomto období realizovať. „Plán obnovy a špeciálne tento program obnovy rodinných domov považujeme za vlajkovú loď tohto obdobia. Podotýkam, že bez ohľadu na schválenie štátneho rozpočtu bude tento projekt fungovať aj naďalej. Týmto chcem apelovať na občanov, aby sa do tohto projektu zapájali,“ zdôraznil minister životného prostredia Ján Budaj.

V dvoch pilotných výzvach, ktoré sú otvorené od 15. októbra, je na obnovu rodinných domov vyčlenených 30 miliónov eur z Plánu obnovy a odolnosti SR. Výzvy sa uzatvoria 28. februára, alebo po vyčerpaní alokácie. Požiadať o financie môže vlastník rodinného domu postaveného pred rokom 2013. Podmienka z Európskej komisie je ušetrenie 30 percent energie oproti stavu pred obnovou rodinného domu. Ak majiteľ po rekonštrukcií ušetrí 60% energií, môže získať až 19-tisíc eur. Na podporu obnovy rodinných domov je na najbližšie štyri roky k dispozícii 500 miliónov eur. Po vyčerpaní
30 miliónov eur z prvých dvoch pilotných výziev (štandardnej aj zvýhodnenej) sa spúšťajú ďalšie, takže žiadatelia sa nemusia obávať o dostatok finančných prostriedkov.