hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Marec 2020

Aktualizované usmernenie k nakladaniu s odpadom v kontexte šírenia koronavírusu COVID-19

30.03.2020 Nový minister životného prostredia Ján Budaj apeluje na zodpovedné správanie sa aj v oblasti nakladania s komunálnym odpadom. Envirorezort je v úzkom kontakte s hlavným hygienikom, Úradom verejného zdravotníctva SR a v prípade potreby bude operatívne hľadať najlepšie možnosti s cieľom zabezpečiť bezproblémové nakladanie s odpadom.

Ján Budaj: S novým týždňom sa opäť otvoria aj zberné dvory

28.03.2020 Úrad verejného zdravotníctva na základe záverov z Ústredného krízového štábu SR povolil od pondelka 30. marca 2020 prevádzku zberných dvorov na Slovensku. Stalo sa tak na základe návrhu ministra životného prostredia Jána Budaja.

Otvorenie zberných dvorov a miest výkupu a spracovania odpadu

27.03.2020 Dnešným dňom navrhnem krízovému štábu, aby zareagoval na podnety prichádzajúce na Ministerstvo životného prostredia SR a pozmenil opatrenia súvisiace s pandémiou COVID-19 vydané v dňoch 15-16.3 tak, aby od 30.3.2020 boli otvorené zberné dvory, výkupne odpadu a prevádzky slúžiace na nakladanie a spracovanie odpadu.

Ministerstvo životného prostredia si pripomenie Hodinu Zeme

27.03.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj vyzval svojich kolegov, aby sa v sobotu 28. marca pridali k miliónom ľudí na celej planéte a symbolicky zhasli svetlo v čase od 20:30 do 21:30. Do minuloročnej Hodiny Zeme sa zapojilo 188 krajín z celého sveta.

Envirorezort si pripomína 22. marec – Svetový deň vody

22.03.2020 Tohtoročnou témou Svetového dňa vody je Voda a klimatická zmena. Práve intenzívny boj proti suchu, účinné vodozádržné opatrenia v krajine, budovanie verejných vodovodov a kanalizácií, ako aj odstraňovanie environmentálnych záťaží, ktoré ohrozujú zdroje podzemných vôd, patria medzi oblasti, ktorým ministerstvo životného prostredia venuje patričnú pozornosť. Toto úsilie je pre zachovanie kvalitnej a nezávadnej vody a vodných zdrojov potrebné zintenzívniť.

Obmedzenia činností v súvislosti so šírením koronavírusu sa netýkajú nakladania s odpadom

18.03.2020 Pri nakladaní s odpadom nedochádza k vysokej koncentrácii ľudí na jednom mieste. Preto sa obmedzenia súvisiace s vydaným opatrením Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pri ohrození verejného zdravia č. OLP/2595/2020 zo dňa 15.03.2020 netýkajú činností súvisiacich s nakladaním s odpadom.

Ministerstvo životného prostredia zatvára z bezpečnostných dôvodov svoje múzeá

12.03.2020 Na základe záverov zasadnutia Ústredného krízového štábu SR dňa 9.3.2020, Ministerstvo životného prostredia SR zavrelo Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, ako aj Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici.

Rokovania o Muránskej planine priniesli prekvapenie. Lesníci žiadajú celý národný park zrušiť

06.03.2020 Ministerstvo životného prostredia plánuje zaistiť ochranu Národného parku Muránska planina, ktorá by vyhovovala aj medzinárodným štandardom. Zástupca Mestských lesov Tisovec a niektorí ďalší žiadajú Národný park Muránska planina definitívne zrušiť. Tým by región prišiel o viac ako 1,2 milióna eur ročne pre subjekty v národnom parku a zároveň o možnosť rozvoja trvalo udržateľného cestovného ruchu – ako sa darí napríklad v Slovenskom raji.

Vláda schválila nízkouhlíkovú stratégiu

05.03.2020 Slovensko by malo v roku 2050 vypustiť do ovzdušia len toľko emisií skleníkových plynov, koľko dokáže zachytiť. Dosiahnutie uhlíkovej neutrality sa nezaobíde bez modernizácie priemyslu, ekologizácie dopravy, podpory biohospodárstva či ďalšieho zalesňovania. Opatrenia, ako zabezpečiť prechod na nízkouhlíkové hospodárstva prináša Nízkouhlíková stratégia rozvoja SR do roku 2030 s výhľadom do roku 2050. Tento dôležitý dokument z dielne envirorezortu dnes schválila vláda SR.

Slovensko zintenzívni práce v boji za čistejšie ovzdušie

05.03.2020 Výmena kotlov na tuhé palivo za ekologickejšie, zatepľovanie domov či podpora nákupu vozidiel na alternatívny pohon. Opatrenia z Národného programu znižovania emisií majú Slovensko spraviť zelenším a čistejším

Pri ochrane vôd a ovzdušia každá druhá kontrola odhalila porušenie zákona

04.03.2020 V roku 2019 inšpektori životného prostredia vykonali prelomový počet kontrol na Slovensku. Slovenská inšpekcia životného prostredia si celkovo posvietila na viac ako 3200 prípadov. To je o 450 kontrol viac, ako v roku 2018. Porušenie zákona inšpektori odhalili pri každej tretej kontrole. Najvyššie pokuty putovali do Rohožníka a do firmy pôsobiacej na odkalisku Poša.