hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Máj 2020

MŽP vyhlási nové výberové konanie na generálneho riaditeľa Štátnej ochrany prírody SR

29.05.2020 Ochranári zo Štátnej ochrany prírody SR si musia na nové vedenie ešte počkať. Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo nové výberové konanie na obsadenie funkcie generálneho riaditeľa Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky so sídlom v Banskej Bystrici, ktorá je príspevkovou organizáciou Ministerstva životného prostredia SR.

Ján Budaj: Spolupráca so župami musí byť intenzívnejšia

26.05.2020 Minister životného prostredia SR Ján Budaj dnes prijal všetkých osem predsedov slovenských samospráv. Na stretnutí rezonovali témy postavenia krajov v procese prechodu na klimaticky neutrálne hospodárstvo, posilnenie kompetencií samospráv v zákone o odpadoch, ovzduší, ako aj lepšia spolupráca pri odhaľovaní environmentálnej kriminality.

Vojna ministerstva životného prostredia s envirokriminalitou: Inšpektori dnes odoberali vzorky kalov v Bratislave

22.05.2020 Len včera si minister životného prostredia Ján Budaj a minister vnútra Roman Mikulec posvietili na čiernu skládku v Ivanke pri Dunaji. Dnes sa šéf envirorezortu spoločne s novým generálnym riaditeľom SIŽP Jánom Jenčom zúčastnil odberu vzoriek z ďalšieho nelegálneho úložiska kalovitého odpadu neďaleko Pamätníka generála Milana Rastislava Štefánika pri Bratislave.

Ministri životného prostredia a vnútra si spoločne posvietili na nelegálnu skládku pri Ivanke pri Dunaji

21.05.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj a minister vnútra Roman Mikulec spoločne zamierili k nelegálnej skládke odpadu pri Ivanke pri Dunaji. Práve náprava tohto hrubého porušenia zákona má spraviť hrubú čiaru za obdobím, kedy sa porušovanie envirolegislatívy bralo na Slovensku na ľahkú váhu.

Envirorezort v období pretrvávajúceho sucha zlepšuje stav prírody v lokalitách európskeho významu

20.05.2020 Do polovice júna bude v ľavostrannej ramennej sústave prúdiť zvýšené množstvo vody. Simulovaná záplava a zvýšené prietoky v čase pretrvávajúceho sucha pomôžu zachovať priaznivý stav druhov rastlín, živočíchov a biotopov európskeho významu. Lokalita s lužnými lesmi a mokraďami je známa výskytom vzácnych druhov vtákov, rozmanitých rýb, mäkkýšov či obojživelníkov. Svoje hniezda v nej má aj kráľ dunajského lužného lesa - orliak morský.

Odstránenie PCB znečistenia na východnom Slovensku je prioritou hneď dvoch členov vlády

19.05.2020 Minister životného prostredia, minister pôdohospodárstva a niektorí poslanci NR SR docestovali za obyvateľmi východného Slovenska, ktorí sú vystavení zdravotným rizikám pre bývalú výrobu PCB látok v závode Chemko Strážske. Jasne tým odkázali, že riešenie tohto dlhé roky odkladaného problému je prioritou celej vlády.

Generálnym riaditeľom Slovenskej inšpekcie životného prostredia sa stal Ján Jenčo

15.05.2020 Minister životného prostredia SR Ján Budaj dnes predstavil nové vedenie Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP). Generálnym riaditeľom SIŽP sa stal Ján Jenčo.

Inšpektori pokračujú v boji proti nelegálnemu odpadu

13.05.2020 Na Slovensku sa pokračuje v boji s dovozom nelegálneho odpadu. Po kontrole na maďarsko-slovenskom pohraničí inšpektori kontrolovali prevádzku pri Rohožníku.

Minister životného prostredia vyzýva k odkladu rozhodnutia ohľadom budúcnosti Štrbského plesa

13.05.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj vyzýva kompetentné inštitúcie, aby odložili svoje rozhodovanie o zmene územného plánu Štrby vo vzťahu k Štrbskému plesu. Práve Štrbské pleso je vzácnou prírodnou lokalitou a predstavuje erbové územie Vysokých Tatier. Navyše, voči avizovaným developerským zámerom sa postavili aj miestni obyvatelia prostredníctvom petície.

MŽP SR sa vracia do štandardného režimu práce. Skúsenosti z obdobia COVID 19 využije na zefektívnenie činnosti

11.05.2020 Ministerstvo životného prostredia dnešným dňom začína pracovať v štandardnom režime a skúsenosti z obdobia COVID 19 chce využiť na nové prvky v práci ministerstva. Porady s vedúcimi pracovníkmi, najmä z pracovísk mimo Bratislavy, budú prebiehať cez videokonferencie, čim ušetríme v rozpočte na cestovné náklady ako aj čas vedúcich pracovníkov inštitúcií.

Minister Ján Budaj odvolal šéfa Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP)

11.05.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj dnes odvolal generálneho riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) – Stanislava Gáboríka.

Koronavírus dolieha aj na vzácny vtáčí druh pri Bratislave. Prostredníctvom neohľaduplných turistov

07.05.2020 Minister životného prostredia apeluje na turistov, aby aj v týchto dňoch zostávali ohľaduplní voči vzácnym druhom či lokalitám a pri výletoch do chránených území neignorovali platné pravidlá.

Upozornenie ministra životného prostredia: Za vypaľovanie trávy či zakladanie ohňa v národných parkoch hrozia pokuty

06.05.2020 Vypaľovanie odpadu zo záhrad, ako aj trávnatých porastov a parkovej zelene, sa považuje za nezákonné konanie. V národných parkoch, kde platí 3. stupeň ochrany alebo vyšší, je zakázané zakladať oheň mimo uzavretých stavieb. Envirorezort preto apeluje na občanov a širokú verejnosť, aby sa vyhli takejto činnosti, ktorá poškodzuje životné prostredie, ohrozuje ľudské životy, živočíchy a je nezákonné.

Sledovanie kvality podzemných vôd na Slovensku prejde hĺbkovou kontrolou

05.05.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj sa dnes stretol s vedením Najvyššieho kontrolného úradu SR. Kontrolóri si v najbližších mesiacoch posvietia na systém monitorovania podzemných vôd na Slovensku. Na kontrole sa budú podieľať aj experti zo Švédska.