hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Apríl

Envirorezort bude pomáhať pri riešení otázky medveďa hnedého kolegom z Talianska

27.04.2023 Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Juraj Smatana a šéf severného Zásahového tímu pre medveďa hnedého Michal Haring dnes absolvoval konferenčný hovor s Mauriziom Fugattim, prezidentom talianskeho regiónu Tridentsko – Horná Adiža, slovenskou veľvyslankyňou v Taliansku Karlou Wursterovou, šéfom lesnej služby regiónu Tridentsko Giovannim Giovanninim, posudzovateľkou pre poľnohospodárstvo, lesy, lov a rybolov regiónu Tridentsko Giuliou Zanotelli a šéfom odboru civilnej obrany a ochrany fauny regiónu Tridentsko Raffaelem De-Colom. Hlavnou témou rozhovoru boli preventívne opatrenia na minimalizovanie stretov medzi človekom a medveďom hnedým.

Dodatok k Plánu obnovy a odolnosti SR je šanca pre Slovensko

26.04.2023 Doplnenie novej kapitoly REPowerEU do Plánu obnovy a odolnosti SR (POO) prináša aj niekoľko opatrení pre domácností, ktoré si chcú zlepšiť energetickú bilanciu rodinných domov. Ide o konzultácie a projektovú podporu obnovy rodinných domov priamo v teréne. V prípade sociálne slabších domácností, ktoré trpia energetickou chudobou, bude možné zvýšiť financovanie na 100%, teda bez spolufinancovania. Prijímateľom zo sociálne slabších domácností, ktoré trpia energetickou chudobou, Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) pošle financie na opravy na zvýšenie energetickej hospodárnosti ich rodinných domov. Celková suma opatrení je vyčíslená na 50 miliónov eur.

Dodatok k Plánu obnovy a odolnosti SR je šanca pre Slovensko na urýchlené zavádzanie obnoviteľných zdrojov energií

26.04.2023 Doplnenie novej kapitoly REPowerEU do Plánu obnovy a odolnosti SR (POO) ponúka Slovensku obrovskú príležitosť na zníženie závislosti od fosílnych palív z Ruska a tiež na urýchlené zavádzanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Aktualizáciu Plánu obnovy a odolnosti SR schvália dnes vláda SR.

Stanovisko MŽP SR k výstavbe apartmánového wellness hotela Lúčky v Demänovskej doline

25.04.2023 Minister životného prostredia Ján Budaj z vlastného podnetu preskúma postup mimo odvolacieho konania k záväznému stanovisku zo 16. decembra 2022 v súvislosti s realizáciou výstavby apartmánového wellness hotela Lúčky. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) je presvedčené, že pri takýchto závažných zásahoch, ktoré môžu ovplyvniť územie Národného parku Nízke Tatry, je na mieste dôkladne preveriť dopadyna prostredie, vrátane možného ohrozenia jaskynných systémov, respektíve vplyvov na vodný zdroj.

Výstavba nového hotela v Demänovskej doline ešte nie je hotová vec.

Tretia výzvu z programu Obnov dom dosiahla métu 10 000 žiadostí už po 14 hodinách

25.04.2023 Tretia výzva na predkladanie žiadostí v rámci programu Obnov dom je uzavretá. Spôsobil to enormný záujem žiadateľov, ktorí naplnili kvótu 10-tisíc podaných žiadostí už po 14-tich hodinách. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) nesmierne teší tento veľký záujem, ktorý v neposlednom rade znamená aj to, že podmienky pre žiadateľov v rámci tretej výzvy boli dobre koncipované. Prioritou Slovenskej agentúry životného prostredia teraz bude čo najrýchlejšie vyhodnotenie podaných žiadostí. MŽP SR vyzýva občanov, ktorí si žiadosť zaevidovali na stránke www.obnovdom.sk, aby nezabudli na povinnosť do 15 dní doručiť žiadosť aj v listinnej podobe do podateľne SAŽP, alebo niektorej z regionálnych kancelárií spolu s povinnými prílohami.Envirorezort už aktuálne pracuje na vyhlásení ďalšej výzvy, ktorú bude chcieť spustiť čo najskôr, ako to bude možné.

Dnešné vyjadrenie predsedu NR SR Borisa Kollára voči ministrovi Jánovi Budajovi je zarážajúce

23.04.2023 Minister Budaj chápe dnešnú neopodstatnenú a nepravdivú kritiku Borisa Kollára ako súčasť kampane pred predčasnými voľbami. Je zarážajúce, že Boris Kollár, ktorého hnutie je ešte stále členom vládnej koalície, si skôr neoveril fakty.
Minister životného prostredia Ján Budaj sa rokovaní v Bruseli vôbec nezúčastnil a delegácia Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) neporušila uznesenie Výboru NR SR
pre európske záležitosti (VEZ) tým, že nehlasovala proti nariadeniu o zákaze výroby spaľovacích motorov od roku 2035.

Envirorezort zasiahol voči nezodpovednej organizácii zodpovednosti výrobcov

21.04.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) tento týždeň rozhodlo o zrušení autorizácie udelenej organizácii zodpovednosti výrobcov pre obaly (OZV) Recyklogroup. Urobilo tak pre neplnenie si povinností v oblasti zberu odpadu zo strany spomínanej spoločnosti. MŽP SR túto skutočnosť konštatovalo už v apríli 2021. Keďže sa situácia opakovala, odbor odpadového hospodárstva MŽP SR vydal rozhodnutie o zrušení autorizácie. K uvedeným skutočnostiam pribudlo aj zistenie o neplnení si finančných záväzkov voči niektorým zmluvným partnerom zo strany OZV.

Envirorezort ohlásil pri príležitosti Dňa Zeme prípravu nového vzdelávacieho projektu

21.04.2023 Ministerstvo životného prostredia nadviaže na úspechy Zeleného vzdelávacieho fondu novým projektom pre žiakov základných škôl. Na dnešnej tlačovej konferencii to pri príležitosti Dňa Zeme oznámil minister životného prostredia Ján Budaj. „Zelený vzdelávací balík“ bude školám poskytovať podporu environmentálneho vzdelávania a výchovy v rámci štyroch tematických balíkov. Tie budú zamerané na oblasť zmeny klímy, obehového hospodárstva, ovzdušia a mobility a oblasť biodiverzity a prírodných zdrojov.

O titul Dedina roka 2023 má záujem 12 kandidátov

20.04.2023 V 12. ročníku Dediny roka sa predstaví 12 slovenských obcí. O národné ocenenie a zviditeľnenie na mape Slovenska zabojujú tieto dediny: Benkovce, Bzince pod Javorinou, Čičmany, Čierne, Gajary, Jakubova Voľa, Korňa, Necpaly, Rakovo, Spišské Tomášovce, Vinosady a Veľké Ripňany. O víťazovi rozhodne odborná porota koncom augusta. Okrem zisku finančných a vecných darov bude laureát reprezentovať Slovensko v boji o Európsku cenu obnovy dediny.

Škody spôsobené povodňami v druhej polovici minulého roka presiahli sumu 1,2 milióna eur

14.04.2023 Od začiatku júla do konca decembra 2022 povodne na Slovensku zasiahli celkovo štyri samosprávne kraje - Prešovský, Košický, Žilinský a Banskobystrický kraj. Vyplýva to zo Správy o priebehu a následkoch povodní na území Slovenskej republiky v období od júla do konca decembra 2022, ktorú na dnešnom rokovaní vláda vzala na vedomie. Celková čiastka škôd, spôsobených povodňami v 2. polroku minulého roka, dosiahla 1 245 000 eur. Až 1,2 milióna eur z tejto sumy pritom tvorili škody na majetku štátu. Škody na majetku obcí dosiahli sumu 45-tisíc eur.

Reakcia MŽP SR na vyjadrenia Martina Hojsíka k rozvojovým projektom mäkkého turizmu

14.04.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) oceňuje záujem Martina Hojsíka z Progresívneho Slovenska o rozvojové projekty mäkkého turizmu v Národnom parku Muránska planina a Národnom parku Poloniny, ktoré sú financované z Plánu obnovy a odolnosti SR. Jeho spochybňovanie procesu výberu podporených projektov považujeme za prejav opozičného postoja. Aby sa odstránili akékoľvek pochybností, požiada minister životného prostredia o opätovné a nezávislé preverenie postupu pri výbere projektov a ich súlad s výzvou.

Vláda vyhlásila 3 chránené územia na Muránskej planine

12.04.2023 Vládny kabinet dnes podporil tri návrhy z dielne Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR), ktorými sa vyhlasuje jedna prírodná rezervácia a dva chránené areály. Ide o prírodnú rezerváciu Homoľa (22,18 ha), chránený areál Pramenná oblasť Rimavy (2058,67 ha) a chránený areál Tisovský kras (1558,16 ha). Všetky 3 územia sú súčasťou európskej sústavy Natura 2000. Nariadenia, ktorými sa vyhlásia chránené územia, nadobudnú účinnosť 1. mája 2023.

Konferencia „Čistejšie ovzdušie v našich mestách a obciach – Ako na to?“

11.04.2023 Zlepšenie kvality ovzdušia v mestách a obciach prostredníctvom používania environmentálne šetrnejších metód vykurovania a úspor energie. To bola hlavnou témou konferencia, ktorú organizovalo Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) a Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) spoločne s partnermi projektu LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia v dňoch 29. – 30. marca 2023.

Ministerstvo životného prostredia SR obdržalo stanovisko poslanca NR SR a bývalého ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jána Mičovského, ktoré si Vám dovoľujeme sprostredkovať.

06.04.2023 Patrí na Muráň!
„Medzinárodne uznaný chov norika muránskeho typu je už desaťročia živou súčasťou histórie našej krajiny. Tento húževnatý koník robí nielen neoceniteľné služby v lesníctve, ale zároveň je unikátnou ozdobou slovenskej prírody. Rozhodnutie rezortu pôdohospodárstva o premiestnení jeho chovu z domovskej Muránskej planiny do Topoľčianok nemôžem hodnotiť inak, ako predovšetkým neúctu voči samotnému zvieraťu, ktoré je neoddeliteľne spojené s touto krásnou planinou. Potvrdí mi to azda každý, kto mal možnosť stretnúť na slovenských „prériách“ stáda týchto ušľachtilých zvierat, vychovávaných pre potreby lesníctva polodivým spôsobom. Je to zážitok, na ktorý sa nezabúda. Dôvody na nepremiestnenie sú však aj rýdzo praktické – koníka, ktorý má pracovne zvládnuť horskú nepohodu, nie je vhodné vychovávať v nížinách. Preto verím, že namiesto medzirezortného neporozumenia, ktoré zaváňa zlomyseľnosťou, nastúpi rešpekt ku generáciám lesníkov, ktorým vďačíme za vznik a zachovávanie tejto unikátnej živej pamiatky Slovenska. Táto patrí do svojho muránskeho rodiska a musí tam aj jednoznačne ostať. Ďakujem rezortu životného prostredia, že túto samozrejmosť uznáva a presadzuje.“ (Ján Mičovský)

Reakcia MŽP SR na výsledky kontroly NKÚ zameranej na riešenie envirozáťaží

06.04.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) oceňuje prácu Najvyššieho kontrolného úradu, zameranú na environmentálne záťaže, ktoré boli definované v Štátnom programe sanácie environmentálnych záťaží 2016 – 2021. MŽP SR od volieb 2020 vyzdvihlo naliehavosť systémového riešenia environmentálnych záťaží, krízy ale bránili využiť všetky finančné zdroje Operačného programu Kvalita životného prostredia, nieto čerpať ich zo štátneho rozpočtu SR.

Ministerstvo životného prostredia presadzuje pokračovanie celoročného chovu norika muránskeho na Muránskej planine

04.04.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR), aj Správa Národného parku Muránska planina postupovali pri delimitácii časti nehnuteľností v správe štátneho podniku Lesy SR v zmysle zákona a delimitačného protokolu. Súčasťou delimitačného protokolu je aj dohoda, že chov norika muránskeho (150 zvierat) ostáva zodpovednosťou štátneho podniku Lesy SR. Hlavné stajne tohto chovu sú v Dobšinej, čiže mimo územia národného parku. Časť stáda (približne 43 koní) sa ale obmieňa v celoročnom voľnom chove na území Národného parku Muránska planina.