hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Máj

Envirorezort upozorňuje na nepravdivé informácie v súvislosti so zonáciou národných parkov

30.05.2023 Ministerstvo životného prostredia eviduje nepravdivé tvrdenia ohľadom procesov zonácií. Pre ochranu našich najvzácnejších lokalít je podľa rezortu nevyhnutné, aby diskusia medzi všetkými zainteresovanými stranami prebiehala otvorene, pravdivo a konštruktívne. Ministerstvo životného prostredia považuje za nevyhnutné, aby sa pri hľadaní riešení všetky strany opierali o vecne podložené argumenty, príklady z praxe a jednoznačné fakty. Len týmto prístupom možno preklenúť dlhodobé spory a umožniť regiónom rozvoj postavený na úcte k prírodnému dedičstvu.

Odborníci envirorezortu diskutovali o aktuálnych otázkach životného prostredia s kolegami z Rakúska

26.05.2023 Experti Ministerstva životného prostredia sa dnes zúčastnili environmentálneho workshopu s partnermi z rakúskeho Spolkového ministerstva pre ochranu klímy, životné prostredie, energetiku, mobilitu, inovácie a technológie. Bilaterálne stretnutie sa uskutočnilo vo Viedni a jeho cieľom bola vzájomná výmena informácií a skúseností na expertnej úrovni aj rozvíjanie ďalšej spolupráce. V rámci tematických celkov odborníci diskutovali o kvalite a ochrane ovzdušia, klíme, odpadovom hospodárstve, vodnom hospodárstve, ochrane prírody aj trvalej udržateľnosti.

Nový minister životného prostredia sa stretol so svojím českým náprotivkom

22.05.2023 Fungovanie zálohového systému, plán obnovy a odolnosti, no predovšetkým vzájomná medzinárodná spolupráca pri ochrane životného prostredia. Práve to boli nosné témy stretnutia ministrov životného prostredia Českej a Slovenskej republiky, Milana Chrenka so svojim náprotivkom Petrom Hladíkom.

Štátnou tajomníčkou envirorezortu bude celoživotná environmentalistka

17.05.2023 Novou štátnou tajomníčkou ministerstva životného prostredia sa stane od 18. mája 2023 Katarína Butkovská, dlhoročná odborníčka na životné prostredie. Na novú pozíciu prináša regionálne, celoštátne aj medzinárodné skúsenosti. O vymenovaní Kataríny Butkovskej do funkcie štátnej tajomníčky rozhodol dnes vládny kabinet.

Novým ministrom životného prostredia je Milan Chrenko, potvrdzuje odhodlanie pokračovať v prechode na zelenšie a zodpovednejšie Slovensko

16.05.2023 Ministerstvo životného prostredia SR v novovymenovanej úradníckej vláde Ľudovíta Ódora vedie Milan Chrenko. Nového ministra životného prostredia vymenovala do funkcie prezidentka Zuzana Čaputová 15. mája 2023. Ambíciou nového šéfa envirorezortu je zelená transformácia a prechod na zelenšie a zodpovednejšie Slovensko.

Stručný odpočet MŽP SR pod vedením ministra Jána Budaja

15.05.2023 Vymenovaním úradníckej vlády sa končí pôsobenie ministra Jána Budaja v rezorte životného prostredia. Počas posledných troch rokov sa Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) zmenilo z často prehliadaného ministerstva v minulosti na jednu z najaktívnejších inštitúcií v štáte. Mnohé z reforiem budú platné a prospešné až počas funkčného obdobia budúcich vlád.

Envirorezort zabezpečí čistenie odpadových vôd z gudrónových jám a drenážnej steny v Nemeckej

12.05.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) uskutoční verejné obstarávanie na zabezpečenie čistenia odpadových vôd v areáli spoločnosti PTCHEM, s.r.o. v obci Nemecká. Na dnešnom rokovaní o tom rozhodla vláda, ktorá zaviazala ministra životného prostredia zabezpečiť obstarávanie na čistenie odpadových vôd z gudrónových jám a drenážnej steny. Čistenie odpadových vôd má zabrániť ohrozeniu životného prostredia a verejného zdravia v súvislosti s mimoriadnou situáciou.

Parlament schválil nové pravidlá pre znečisťovateľov ovzdušia

10.05.2023 Motivovať znečisťovateľov ovzdušia k postupnému znižovaniu emisií má nový zákon o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia z dielne Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR). Návrh zákona dnes v národnej rade schválilo 86 poslancov. Nová právna úprava po vyše dvadsiatich rokoch nastavuje spravodlivejšie spoplatňovanie vypúšťania znečisťujúcich látok do ovzdušia. Zákon má zároveň ambíciu byť silným ekonomickým a motivačným nástrojom na dosiahnutie cieľov, stanovených v oblasti ochrany ovzdušia v súlade s Envirostratégiou 2030 aj programovým vyhlásením vlády. Prostredníctvom zákona chce MŽP SR zároveň zabrániť odvrátiteľným úmrtiam v dôsledku znečisteného ovzdušia. Na Slovensku každoročne v dôsledku znečisteného ovzdušia predčasne zomrie 5 000 ľudí.

Schválenie návrhu stavebnej legislatívy z dielne Sme rodina môže znamenať koniec ochrany prírody na Slovensku

09.05.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) dôrazne apeluje na poslancov Národnej rady SR, aby pri hlasovaní nepodporili návrhy zmien stavebnej legislatívy z dielne hnutia Sme rodina. Tie obsahujú zásadné zmeny vo fungovaní povoľovacích procesov veľkých stavieb. Návrhy úpravy stavebnej legislatívy pritom neprešli žiadnou odbornou ani verejnou diskusiou a ich schválenie by mohlo mať fatálne následky na ochranu prírody na Slovensku. Návrhy navyše počítajú s vytvorením Úradu pre územné plánovanie a výstavbu, ktorý by na seba preberal kompetencie rovno niekoľkých ministerstiev, a zároveň by mal k dispozícii veľké zdroje príjmov zo správnych poplatkov. Úrad by tak predstavoval veľké riziko vytvorenia živnej pôdy pre korupciu.

Poslanecké pozmeňujúce návrhy, ktoré sa majú schváliť v utorok, zrušia verejnú kontrolu nad stavebným konaním a ochranu životného prostredia podradia záujmom investorov

06.05.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) odmieta poslanecké pozmeňujúce návrhy hnutí Sme rodina a OĽANO. Tieto pozmeňujúce návrhy výrazne oslabujú verejnú kontrolu nad stavebným konaním a záujmy životného prostredia podriaďujú záujmom výstavby. Proces posudzovania vplyvov stavieb na životné prostredie by vykonával výlučne Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR.

Štartuje 4. ročník národného ocenenia ENVIROMESTO 2023

04.05.2023 „Buďte inšpiráciou pre slovenské mestské samosprávy a prispejte tak k tvorbe lepšieho mestského životného prostredia na Slovensku.“ S touto ambíciou otvára Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia 4. ročník národného ocenenia ENVIROMESTO 2023. Môžu ho získať tie samosprávy, ktoré odzrkadľujú pozitívny, hodnotný a inovatívny prístup k starostlivosti o mestské životné prostredie. Prihlášky je možné poslať elektronicky od 4. mája do 5. júna na adresu enviromesto@sazp.sk.

Stanovisko MŽP SR k výberu žiadateľov o nenávratný finančný príspevok v rámci 17. kola 16. výzvy Operačného programu Kvalita životného prostredia (OPKŽP)

03.05.2023 Žiadosť o nenávratný finančný príspevok (NFP) v rámci 17. kola dlhodobej výzvy č. 16 (vyhlásenej MŽP 31.10.2016), ktorou Operačný program Kvalita životného prostredia podporuje opätovné použitie a zhodnocovanie nie nebezpečných odpadov, predložila pred viac ako rokom – okrem iných – aj spoločnosť REKO RECYCLING, spol. s r.o. (dňa 28.2.2022).

Štát prevezme zodpovednosť za sanáciu gudronových jám v areáli Petrochema Dubová

03.05.2023 Vláda SR na dnešnom rokovaní určila Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) ako príslušné ministerstvo, ktoré prevezme zodpovednosť za časť sanácie environmentálnej záťaže v areáli Petrochema Dubová v časti skládok nebezpečných odpadov (tzv. gudrónové jamy).

Reakcia MŽP SR na dnešné vyjadrenia predstaviteľov strany Saska

02.05.2023 Ukončenie predaja spaľovacích motorov podporuje drvivá väčšina členských štátov EÚ, aj samotní predstavitelia automobilového priemyslu na Slovensku. Súčasne ale treba vysvetliť, že tzv. zákaz evidencie nových áut so spaľovacími motormi neznamená, že takéto autá sa už nebudú používať. Tie sa budú používať až do polovice storočia.

MŽP SR vyhlási 81. výzvu zameranú na vypracovanie projektovej dokumentácie

02.05.2023 Ministerstvo životného prostredia SR, ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia plánuje vyhlásiť v poradí už 81. výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Zameraná bude na vypracovanie predprojektovej a projektovej dokumentácie.