hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Júl

Obce môžu získať až 200 tisíc eur na zabezpečenie kontajnerových stojísk pred medveďom hnedým

28.07.2023 Ministerstvo životného prostredia prostredníctvom Environmentálneho fondu poskytuje dotácie obciam na preventívne opatrenia proti škodám spôsobeným medveďom hnedým. Do 16. augusta 2023 Environmentálny fond prijíma žiadosti o dotáciu na zabezpečenie kontajnerových stojísk pred prístupom medveďa hnedého. Podporené budú projekty na nákup, výstavbu a zabezpečenie stojísk na komunálny odpad a kontajnerov, prípadne aj na zaobstaranie elektrických ohradníkov či iných foriem ohradenia alebo konštrukcií. Práve účinné preventívne opatrenia preukázateľne pomáhajú spolužitiu ľudí a veľkých šeliem.

Riaditeľ SAŽP: Pracujeme aj v sobotu, aby sme urýchlili vyhodnotenie žiadostí

24.07.2023 Pracovné soboty, organizačné zmeny, posilnenie tímu odborníkov, dostupnejšie informácie, zlepšenie komunikácie so žiadateľmi. Nový generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Matej Kerestúr prichádza so zmenami, ktorých hlavným cieľom je zrýchliť spracovanie žiadostí v rámci programu Obnov dom. Do 15. augusta – termínu určeného vládou - zostáva SAŽP spracovať 6 917 z celkovo 12 375 žiadostí doručených v troch výzvach.

Správca zálohového systému, osadil prvú špeciálne otestovanú zbernú nádobu v Tatranskom národnom parku

21.07.2023 Správy národných parkov hodnotia pozitívne systém zálohovania aj jeho vplyv na znižovanie voľne pohodeného odpadu v prírode. Zároveň uvádzajú, že pri čistení riek a ich okolia tvorili plastové obaly viac než polovicu odpadu. Od zavedenia zálohovania však zaznamenávajú výrazný pokles litteringu. Oddnes budú môcť návštevníci národných parkov vrátením prázdneho zálohovaného obalu do špeciálnej zbernej nádoby podporiť konkrétny národný park a prispieť tak k obnove a ochrane prírodného dedičstva Slovenska.

Unikátnou vnútrozemskou deltou Dunaja prúdi historicky najviac vody

20.07.2023 Vodohospodári po prvý raz v histórii vodného diela Gabčíkovo testujú vyšší prietok pri simulovaných záplavách starých ramien Dunaja. Prietok vody dosiahne historických 120 kubických metrov za sekundu a postupne bude plynulo klesať až do ukončenia letných záplav 1. augusta. Mimoriadna manipulácia počas letnej simulovanej záplavy na Dunaji je výsledkom spolupráce štátnych ochranárov, vodohospodárov a environmentálnych aktivistov.

Štátna ochrana prírody SR zverejnila štúdiu početnosti medveďov

18.07.2023 Vedci odhadujú veľkosť populácie až na 1275 jedincov

Štátna ochrana prírody SR zverejnila štúdiu zameranú na odhad početnosti medveďa hnedého na Slovensku. Vedci z Univerzity Karlovej a Českej zemědělskej univerzity odhadujú veľkosť populácie tejto šelmy na 1056 (1012 – 1275) jedincov.

Envirorezort predstavil kroky na minimalizovanie rizika stretu človeka a medveďa na Slovensku

18.07.2023 Ministerstvo životného prostredia pracuje na súbore opatrní v oblasti akcieschopnosti, prevencie a spolupráce v oblasti medveďa hnedého. Posilní podmienky pre adresnú reguláciu medveďa, preto vytvára ďalší zásahový tím, iniciuje spoluprácu s ministerstvom vnútra ohľadom kooperácie polície a ochranárov pri problematických medveďoch. Štátna ochrana prírody vyvíja aplikáciu na ohlasovanie jedincov medveďa a chce vytvoriť platformu na spoluprácu všetkých dotknutých subjektov. Od štátnych inštitúcií, cez farmárov, ochranárov, lesníkov a poľovníkov. V neposlednom rade chce rezort iniciovať rýchlu finančnú podporu z eurofondov na preventívne opatrenia.

Výzva pre záujemcov o získanie odbornej spôsobilosti

18.07.2023 Ministerstvo životného prostredia SR spúšťa výzvu pre záujemcov o získanie odbornej spôsobilosti v oblasti ochrany ovzdušia. V prípade záujmu o získanie, prípadne overenie odbornej spôsobilosti je potrebné doručiť žiadosť na ministerstvo v termíne do 15. augusta 2023.

Verejnosť sa môže zapojiť do tvorby Stratégie ochrany ovzdušia

18.07.2023 Podľa údajov Európskej environmentálnej agentúry predčasne zomrie na Slovensku približne 4000 až 5700 ľudí ročne dôsledkom znečistenia ovzdušia. Jemné prachové častice PM2,5 a ozón sa podieľajú na úmrtí na Slovensku siedmimi percentami, zatiaľ čo priemer EÚ sú štyri percentá. Ministerstvo životného prostredia v tejto súvislosti pripravilo vstupnú správu k príprave Stratégie ochrany ovzdušia. Jej súčasťou sú dva kľúčové dokumenty – Národný program znižovania emisií a Stratégia na zlepšenie kvality ovzdušia. Verejnosť môže svoje námety a návrhy k týmto dokumentom posielať do 31. októbra 2023 prostredníctvom formulára.

Štát spustil výkup pozemkov v národných parkoch z plánu obnovy a odolnosti za takmer 68 miliónov eur

12.07.2023 Ministerstvo životného prostredia spustilo webovú aplikáciu umožňujúcu predaj pozemkov v národných parkoch do rúk štátu. Prostredníctvom webovej stránky ponukavykupupozemkov.sk môžu vlastníci nezáväzne ponúknuť svoj pozemok v chránenom území. Cenu si môžu určiť aj sami, o finálnej kúpe z predložených nezáväzných ponúk rozhodne komisia v septembri 2023. Na výkup vhodných pozemkov je vyčlenených takmer 68 miliónov eur z plánu obnovy a odolnosti. Prihlasovanie ponúk v prvom kole je otvorené do 31. augusta 2023.

Ministerstvo životného prostredia rokovalo o zonácii NP Poloniny

10.07.2023 Vedenie ministerstva sa stretlo so zástupcami petičného výboru ohľadom návrhu zonácie Národného parku Poloniny. Rezort životného prostredia považuje za nevyhnutnú konštruktívnu diskusiu o jednotlivých národných parkoch. Každý národný park má svoje regionálne špecifiká, ktoré je pri jeho zonácii potrebné zohľadňovať. Zároveň je podľa rezortu dôležité hovoriť aj o socioekonomických prínosoch, ktoré sú pre všetky fungujúce národné parky naopak spoločné.

Slovensko je súčasťou dôležitého environmentálneho fóra OSN

07.07.2023 V marockom Tangieri sa dnes skončilo dvojdňové zasadnutie Byra environmentálneho zhromaždenia Organizácie Spojených národov pre životné prostredie (UNEA 6). Na stretnutí sa diskutovalo o návrhu ministerskej deklarácie, ktorá má pomôcť v boji s klimatickou krízou, stratou biodiverzity a znečistením. Finálne znenie bude predstavené na 6. zasadnutí environmentálneho fóra OSN začiatkom roka 2024 v Nairobi. Za nového podpredsedu výboru UNEA 6 zvolili Norberta Kurillu, poradcu prezidentky SR pre životné prostredie, energetiku, zmenu klímy a podnikateľské prostredie. Súčasťou slovenskej delegácie bola aj štátna tajomníčka ministerstva životného prostredia Katarína Butkovská.

Došlo k útoku medveďa na mladého muža pri Turčianskych Tepliciach

07.07.2023 Na miestnej farme v obci Háj neďaleko Turčianskych Teplíc došlo k útoku medveďa na dvadsaťročného muža. Medveď mu dohrýzol obe ruky, zranenia si vyžiadali ošetrenie v nemocnici. Na miesto obratom dorazil zásahový tím. Aktuálne pátra po medveďovi, po jeho nájdení bude jedinec usmrtený.

Od júla 2023 je účinná nová právna úprava ochrany ovzdušia

06.07.2023 Od 1. júla 2023 nadobudol účinnosť nový zákon č. 146/2023 Z. z. o ochrane ovzdušia spolu aj s vykonávacími predpismi - vyhláškami (ich zoznam nájdete na stránke MŽP SR link: https://www.minzp.sk/ovzdusie/ochrana-ovzdusia/pravne-predpisy/ ). Hlavným cieľom novej právnej ochrane ovzdušia je zabezpečenie a udržanie dobrej kvality ovzdušia, zníženie celkových emisií a obmedzovanie emisií priamo pri zdroji.