hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Európsky týždeň mobility v znamení udržateľnej dopravy

ilustračný obrázok

Samosprávy, štátne inštitúcie, školy či neziskové organizácie sa môžu prihlásiť do jubilejného 20. ročníka kampane Európsky týždeň mobility (ETM). Tohtoročnou témou je „Bezpečne a zdravo ekologickou dopravou“. Kampaň dnes spustil minister životného prostredia Ján Budaj spoločne s generálnym riaditeľom Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michalom Macom.

ETM už tradične zastrešuje Európska komisia. Tohtoročná téma upriamuje pozornosť na problémy, ktorým Európa, celý svet čelili počas pandémie COVID-19. Podľa slov ministra Jána Budaja je kampaň priestorom zamyslieť sa nad príležitosťami na zmeny, vyplývajúce z tejto závažnej zdravotnej krízy v Európe.

Samosprávy majú možnosť predstaviť realizované trvalé opatrenia v prospech udržateľnej mobility, ale aj zorganizovať spolu s partnermi zaujímavé podujatia v oblasti osvety a informovanosti. „Chcem vyzvať mestá a obce, ale aj štátne inštitúcie, školy či občianske združenia, aby sa nebáli zapojiť do kampane, ktorá je príležitosťou ukázať, že vieme cestovať ekologicky, bezpečne a zdravo, udržateľnou dopravou,“ zdôraznil minister Ján Budaj.

ETM sa každoročne koná v týždni od 16. do 22. septembra a vyvrcholí Dňom bez áut. Obyvateľov miest a obcí má povzbudiť pri využívaní alternatívnych foriem dopravy, ktoré sú šetrenejšie k životnému prostrediu. Vyhlasovateľom kampane je Ministerstvo životného prostredia SR.

Národným koordinátorom kampane je Slovenská agentúra životného prostredia. „Tento rok je kampaň cielená na štyri oblasti: duševné a fyzické zdravie, bezpečnosť a reakcia na COVID-19.Nastúpené trendy, ako sú napríklad zvyšovanie aktívnej mobility a využívanie dopravy s nízkymi alebo nulovými emisiami, totiž vyžadujú ďalšiu podporu,“ uviedol Michal Maco, generálny riaditeľ SAŽP.

Súčasťou kampane je aj národná súťaž o cenu ETM 2021, ktorá má zvýšiť motiváciu slovenských samospráv zapojiť sa do ETM. Mestá a samosprávy môžu zabojovať o víťazstvo a zaujímavé udržateľné ceny v dvoch kategóriách: Aktívna samospráva a Efektívne trvalé opatrenie. O cenu v národnej súťaži ETM sa môžu uchádzať aj aktívne organizácie v samostatnej, pre ne určenej kategórii. Registrácia je možná prostredníctvom webovej stránky ETM 2021, bližšie informácie o kampani sú zverejnené aj na FacebookuInstagrame.