Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma

Megoldás

A vereknyei hulladéklerakó ártalmatlanítására egy a világban bevett módszert alkalmaznak. Ez az ún. enkapszuláció vagyis a hulladék tokozása. Leegyszerűsítve, a lerakatot egy szarkofágba csomagolják, így nem szennyezi tovább a talajvizet. A megoldás részeként a talajvizet is fokozatosan megtisztítják. Hasonló módszert alkalmaztak például Ausztriában, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Nagy Britanniában is.

A gyakorlatban az enkapszuláció azt jelenti, hogy a vereknyei hulladéklarakat köré egy szigetelő falat építenek. Ez 2 kilométer hosszú és 22 méter mély lesz. A lerakatot alulról egy vízzáró réteg határolja, a tetejét pedig egy izoláló fóliával takarják le. Ennek köszönhetően a telep nem fogja tovább szennyezni a környezetet.

A talajvizet is megtisztítják
Természetesen nem lenne elég csak izolálni a szennyezés forrását. A megoldás részét képezi a lerakat környéki talajvíz kiszivattyúzása és megtisztítása. Ennek következtében idővel a szennyeződés kiterjedése is csökkeni fog. Nem szűnik meg egy éjszaka alatt, de a javasolt műszaki megoldás képes két és fél év alatt 1,6 millió köbméter vizet megtisztítani. Ez nagy segítséget jelent a környezetnek, de főleg a lakóknak.

A legjobb elérhető megoldás
Az enkapszuláció jelenleg a legjobb elérhető megoldás. Szakemberek felmérték annak lehetőségét is, hogy a lerakatot teljesen felszámolják, az ott tárolt anyagokat pedig elszállítsák. Ez a megoldás azonban több nehézségbe is ütközött. Nem beszélve arról, hogy Vereknye lakóinak is sok nehézséget okozna. A hulladék kiásása és elszállítása azt jelentené, hogy az érintett terület lakosainak el kellene viselniük, hogy házaik körül ipari hulladékkal megrakott teherautók közlekednek. És mindenkinek, aki egy ilyen konvoj útvonalán lakik.

Senki nem tudja, hova
Ráadásul senki nem tudja, hova szállítsák. Szlovákiában egyetlen falu vagy város sem engedélyezné, hogy a közelében helyezzék el a Vereknyéről származó hulladékot. Ezen felül, az áthelyezéssel a probléma nem oldódna meg. És ez a látszatmegoldás néhányszorosan többe kerülne, mint a kapszula megépítése és a víztisztítás.

Ennél is nagyobb kihívást jelent a káros anyagok ártalmatlanítása vagy akár elégetése. Azonban a hulladék egy részének megsemmisítése lehetetlen. Ez azt jelenti, hogy át kellene szállítani. Egyetlen település sem egyezne bele a Vereknyéről származó hulladék égetésére szolgáló berendezés felépítésébe. Tehát az égetés vagy például a termikus deszorpció jóformán a vereknyeiek ablaka alatt zajlana. Körülbelül 4 évig tartana.

A megoldáson maximális sebességgel dolgozunk
Az elmúlt pár hónapban nagyobb előrelépés történt a vereknyei hulladéktároló ügyében, mint az előző 20 évben összesen
A környezetterhelésről hosszú évek óta tudomása volt a politikusoknak helyi és országos szinten is. Gyakorlati előrelépés 2016 novemberében történt. Akkor a környezetvédelmi tárca vállalta a felelősséget a megoldásért. Azóta a projekt csúcssebességgel halad. Csak néhány példa:

1.) A tárca elkészíttette a projektet, melyet független szakértők is véleményeztek.
2.) Elkészült a munkaterv, amely jelenleg az illetékes Járási Hivatal jóváhagyására vár
3.) Az építésügyi hivatalban kérvényeztük a területrendezési eljárást
4.) Folyik a közbeszerzés
5.) A gyakorlati kivitelezés jövőre elkezdődhet.

Az enkapszuláció alkalmazása a világban

Braidwood Illinois, USA
Bridgeton Landfill Missouri, USA
Humboldt Bay, California, USA
Rautenweeg, Bécs, Ausztria
Radiowo, Lengyelország
Lubna, Lengyelország
Jethro Street Bolton, Manchester, Nagy Britannia
Souzhou, Kína
Malsch, Németország