Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma

Bevezető

Tisztelt vereknyeiek,
Örömmel tölt el, hogy nyílt kommunikáció indult a vereknyei hulladéklerakatról. Az embereknek joguk van az információkhoz. Mindig is hittem ebben. Másrészt a vereknyei lerakat egy dologra megtanított – milyen fontos, hogy meghúzzuk a határt a konstruktív, nyitott párbeszéd és a féligazságok terjesztése között. Ez elsőt részesítem előnyben. Ezért indítottuk ezt az oldalt

Egy jó hírrel kezdem. Évek óta először előrelépést értünk el. A megoldás az asztalon van, és intenzíven dolgozunk a megvalósításán. A hulladékot egy szarkofággal vesszük körbe, hogy tovább ne szennyezze a környezetét. A talajvizet tisztítani fogjuk, hogy a szennyezés mértéke fokozatosan csökkenjen. Független szakértők javasolták és véleményezték ezt a megoldást. Nem kísérletről van szó, hiszen a világban másutt is alkalmazzák ezt a módszert. Például Ausztriában, Nagy Britanniában, Lengyelországban, Csehországban is bevett módszer. További részletek a módszerről itt.
Joggal kérdezik, miért csak most jött a megoldás. Őszinte leszek – nem tudom. Sosem a múltba néztem. Számomra egy a lényeg. Hogy most minden energiánkat a megoldásra összpontosítsuk. Ennyivel tartozunk Vereknye lakóinak. A vereknyeieket pedig ismét arra kérem, ne használják a kutak vizét. A veszélyekről a Jindra Holíkovával készült beszélgetésből tudhatnak meg többet.

El kell azonban ismerni, hogy a vereknyei hulladéklerakó körül sok mítosz kering. Állítólag szennyezett az ivóvíz, a minisztérium nem tájékoztatja a lakókat, alábecsüljük a helyzetet, stb. Ez számunkra egyet jelent, fokozni kell a kommunikáció hatékonyságát. Kertelés nélkül mondom ezt, kissé átlépve a hatáskörömet, még inkább a lakókat kell szem előtt tartanunk. Egy e-mail címet hoztunk létre, melyre elküldhetik kérdéseiket. A leggyakoribbakat a rájuk adott válasszal ezen az oldalon is közzétesszük.
Igen, egy átmeneti intézkedésről van szó, de már hamarosan elkezdődnek a konkrét munkálatok. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy minden erőfeszítést megtegyünk és folyamatosan tájékoztassuk Önöket. Elvégre a vereknyei embereknek joguk van tudni, mellettük állunk és mindent megteszünk azért, hogy környezetüket megtisztítsuk a szennyezéstől.

Üdvözlettel
Sólymos László