Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma

Interjú

Ha nem talajvízzel öntözünk, nem lesz szennyezett a zöldség. Ivásra, tisztálkodásra vezetékes vizet kell használni, öntözésre pedig például az összegyűjtött esővizet tanácsolja MUDr. Jindra HOLÍKOVÁ, a Pozsonyi Regionális Közegészségügyi Hivatal munkatársa

Miért nem használható Vereknyén a kutak vize?

A térség egy része alatt az egykori Dimitrov vegyi üzem hulladékát helyezték el. A talajvízszint ingadozásával a veszélyes anyagok egy része feloldódott a vízben, és szennyezi azt.

Milyen anyagok vannak a vízben, melyek egészségi problémát okozhatnak?

A vízben növényvédő szerek gyártásánál használt szerves anyagok vannak.

Mennyi szennyezett vízzel öntözött zöldséget kell az embernek elfogyasztania ahhoz, hogy konkrét egészségi nehézségek jelentkezzenek nála?

Az említett anyagok nagyon kis koncentrációban vannak jelen a vízben, mennyiségük a talajvízszint ingadozásával is változik. Egészségi szempontból a zöldségek egyszeri vagy időnkénti fogyasztása nem jelent kockázatot. A szervezet egészségkárosodás nélkül is képes megbirkózni ilyen kis adaggal.

Mégis mikor beszélhetünk kockázatról?

Kockázatos a rendszeres, évekig tartó fogyasztás lenne, azonban a veszélyes dózis minden anyag esetében más. Mivel minden növény másképp köti meg a toxikus anyagokat, nehéz megbecsülni, mennyi zöldség fogyasztása érné el a mérgező adagot. Ebből a szempontból ajánlatos más eredetű zöldséggel felváltva fogyasztani a térségben termesztett zöldséget.

Ha a zöldséget esővízzel vagy vezetékes vízzel öntözik, fogyasztható a zöldség, amely szennyezett talajban termett?

A talaj felszíni rétegei nem szennyezettek, ezért ha nem a területről származó talajvízzel öntöznek, nem áll fenn a zöldség és gyümölcs szennyezésének veszélye így az egészségre sincsenek negatív hatással.

Mi van akkor, ha az ember ugyan nem issza és nem is öntöz kútvízzel, de naponta megfordul a szennyezet területen?

Mivel a lerakatot talajréteg és növényzet fedi, a felszínén való tartózkodás semmilyen veszélyt nem jelent.

És ha gyerekek sétálnak az érintett területen?

Ugyan ez érvényes. Nem feltételezhető, hogy játszóteret terveznének erre a helyre, ha pedig néha elsétálnak azon, nincsenek veszélyben a gyerekek sem.

Milyen elveket, szabályokat kövessen az ember Vereknyén, ha teljes mértékben biztos akar lenni abban, hogy semmi sem veszélyezteti?

Ivásra és tisztálkodásra vezetékes vizet használjon, a kertet is öntözze vezetékes vagy esővízzel, egyáltalán ne vagy csak időnként fogyasszon olyan terményeket, melyeknél alapos a gyanú, hogy szennyezettek, esetleg más eredetű zöldséggel felváltva fogyassza azokat.

Van arra vonatkozó információja, hogy Vereknyén gyakoribb volt egyes megbetegedések előfordulása, ami összefüggésben lehet a hulladéklerakattal?

Nincsenek ilyen információink és tekintettel a mérgező anyagok alacsony koncentrációjára, nem tartom valószínűnek a gyakoribb megbetegedéseket.