Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma

Sajtóközlemények

Sólymos László ma benyújtja lemondását. Mit ért el a szaktárca az elmúlt négy évben?

28.01.2020 Sólymos László környezetvédelmi miniszter ma találkozik Zuzana Čaputová államfővel, hogy hivatalosan is átnyújtsa neki lemondását. „Sajnálom, hogy négyéves kemény munkám egy hibás lépéssel ér véget“ – mondta Sólymos László múlt héten adott nyilatkozatában.

Sólymos László: Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben elengedhetetlen az egyes országok felelősségteljes hozzáállása

19.12.2019 A fenntartható és éghajlatsemleges gazdaságra való áttérés, a védett területek hatékony védelme és a növény- és állatfajok gazdagságának fennmaradását biztosító intézkedések támogatása a környezetvédelmi tanács mai brüsszeli tárgyalásának főbb napirendi pontjai. A szlovák küldöttséget Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter vezeti.

Új logója van a Tátrai Nemzeti parknak

19.12.2019 Húsz év után új logóval büszkélkedhet Szlovákia legrégibb és legnagyobb nemzeti parkja. Jelképe ugyan továbbra is a zerge, amelyet egy fiatal grafikus újragondolt.

Bárki megakadályozhatja az illegális fakitermelést

17.12.2019 Rendőrségi adatok szerint, a falopás az összes környezetvédelmi bűncselekmény 51%-át teszi ki. Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni.

Környzetvédelmi minisztérium: a bio- és kezeletlen hulladéknak el kell tűnnie a hulladéklerakókról

10.12.2019 A települési hulladék lerakóra kerülő mennyiségének csaknem felét még mindig a biológiailag lebomló hulladék teszi ki. Főleg ételmaradékról, növényi és állati eredetű hulladékról van szó. Csakhogy ezt a hulladékot a lerakók helyett újrahasznosító közpotokban vagy komposztálókban kell ártalmatlanítani. A környezetvédelmi minisztérium európai alapok révén támogatja a biohulladék hasznosítását és ugyancsak szigorítja a lerakókra vonatkozó feltételeket annak érdekében, hogy a jövőben kezeletlen hulladék ne legyen tárolható.

Sólymos: Szlovákia nem adja fel az éghajlatváltozás elleni küzdelmet

09.12.2019 Ha meg akarjuk óvni a bolygót a következő nemzedékek számára, kulcsfontosságú, hogy 2050-ig elérjük a klímasemlegességet. Erre is kitér Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter az ENSZ Madridban zajló éghajlatváltozási konferenciájántartott beszédében.

Sólymos: A Gömör és Kishont fejlesztésére irányuló zöldberuházások a korábbi támogatás nyolcszorosára nőttek

04.12.2019 Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter három dél-szlovákiai járásba látogatott, melyek a legkevésbé fejlettek közé tartoznak. Gömör és Kishont régióban azonban az utóbbi időben jelentős beruházások valósultak meg. Az elmúlt négy évben 148 projektet támogatott a zöldtárca, közel 57 millió euró értékben a Rimaszombati, Nagyrőcei és Rozsnyói járásokban.

A lex Csallóköz hatékonyabb vízvédelmet biztosít

29.11.2019 Két éve, 2017 karácsonya előtt, több csallóközi faluban növényvédőszert mutattak ki az ivóvízben. A környezetvédelmi minisztérium ezért kezdeményezte a legértékesebb vízkészletek védelmét biztosító jogszabályt. Szigorította a szankciókat, hatékonyabbá tette a lakosság tájékoztatását és egyértelműen elrendelte, mit lehet a védett vízgazdálkodási területeken és mit nem. Ugyanakkor a vízvédelmi projektek támogatására is nagy figyelmet fordított.

Clean Air Forum: Pozsony lett a levegővédelem európai fővárosa

28.11.2019 Párizs után Pozsony ad otthont a levegőminőségről tartott európai fórumnak. A következő két napban a környezetvédelmi minisztérium védnökségével a pozsonyi várban zajló rangos Tiszta Levegő Fórumon több mint 500 elismert európai szakember vesz részt. Elsősorban a levegőminőség javításának módjáról egyeztetnek majd.

Végleg lejár az egyszer használatos műanyagok ideje

26.11.2019 Az egyszer használatos műanyag termékek forgalomba hozatalának tilalma, a környezetbarát, újrahasznosítható csomagolást előállító gyártók előnyben részesítése, illetve a biológiailag lebomló települési hulladéklerakón történő tárolásának korlátozása. Ezek a parlamentben ma elfogadott hulladéktörvény módosításának legfontosabb rendelkezései.

Vízgazdálkodási intézkedéseknek köszönhetően újra életre kel a szlovákiai Amazonas

26.11.2019 A Duna Pozsony és Kolozsnéma közötti szakaszát a múltban folyóágak, mocsarak, láposok és erdővel borított szigetek szövevénye határolta. Ezért is nevezték ezt a területet a szlovák Amazonasnak. Természetvédőknek és vízgazdálkodási szakembereknek most sikerült befejezniük a térség egyedülálló revitalizációját, mely kedvező hatással lesz az egész Dunamente élővilágára. Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter ma személyesen is a bejárta a helyszínt.

Új lendület a városok és falvakra számára

25.11.2019 Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter ma bejelentette, a tárca pályázati felhívást tesz közzé a városok és falvak számára ivóvízhálózat - és csatornaépítés támogatására. A pályázat kiírása a kormány által októberben jóváhagyott, a 2000 lakos alatti települések víziközmű-fejlesztésének finanszírozására vonatkozó program részét képezi. A program célkitűzése, hogy a következő 10 évben legkevesebb fél milliárd euró jut csatorna- és vízvezeték-hálózat fejlesztésére.

A szennyezett levegő nem ismer határokat. Összeurópai megoldásokra van szükség

21.11.2019 Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen javult Európa levegőjének minősége, van még teendő e téren. A szennyezett levegő komoly légzőszervi, szív- és érrendszeri betegségeket okoz, a korai elhalálozás egyik leggyakoribb oka. A november 28-29-én Pozsonyban megrendezendő Clean Air Forumon az Európai Bizottság szakemberei erre a komoly problémára is keresik a megoldást.

Először részesül pénzügyi támogatásban a levegő védelmére irányuló szlovák LIFE-projekt

01.11.2019 A kis- és középvállalkozásokért felelős, kutatással, környezetvédelemmel, energiaüggyel és a halászati ágazattal foglalkozó Versenyképességi és Innovációs Végrehajtó Ügynökség jóváhagyta a szlovákiai levegőminőség javítását célzó integrált LIFE projektet. Megvalósítására 15 millió eurót fordítunk, melyből 9 millió euró az EU közösségi forrásaiból származik.

Több tízmillió euró jut a kis települések csatorna- és vízvezetékhálózatának fejlesztésére

23.10.2019 A Környezetvédelmi Alap költségvetéséből évente legkevesebb 50 millió eurót jut a 2000-nél kevesebb lakosú települések csatorna- és vízvezeték-hálózatának fejlesztésére. A szlovák kormány ma elfogadta a 2020–2030 közötti időszakra vonatkozó ambiciózus célkitűzést.
Page: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8]  [9]  [10]  [11]  [12]  [13]  [14]  [15]