hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Minister Budaj predstavil iniciatívu, ktorá má Slovensko zbaviť vizuálneho smogu

ilustračný obrázok

Šéf ministerstva životného prostredia Ján Budaj po dnešnom rokovaní vlády prišiel s iniciatívou presadiť legislatívnu zmenu a zakázať bilboardovú, či letákovú kampaň nielen v komunálnych a župných voľbách, ale aj vo voľbách parlamentných.

Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja je treba skončiť so zamorovaním vizuálnym smogom ku ktorému obrovskými financiami prispievajú politické strany. Práve politické strany, ako zdôraznil minister Budaj, by mali ísť vzorom a neprodukovať vizuálny smog. „Tento druh reklamy je pasé. S občanmi treba komunikovať bez toho, aby politici vytvárali vizuálny smog v podobe politických bilboardov. Budem apelovať v parlamente, aj na koaličných partnerov, aby takúto víziu prijali,“ podčiarkol minister Budaj.

Minister Budaj plánuje v parlamente získať podporu aj pre zákaz politických reklamných letákov. V tejto súvislosti uviedol príklad istého obchodného reťazca, ktorý na výrobu reklamných novín ročne míňal približne 4-tisíc ton papiera. Väčšina z nich nakoniec skončila v koši na odpad: „Chcem podčiarknuť, že ešte aj obchodný reťazec prestáva distribuovať papierové letáky. Som presvedčený, že to nie je to iba prejav environmentálneho vedomia, ale aj poplatkovej politiky ministerstva a poznania, že táto reklama je neúčinná.“

Ministerstvo bude pokračovať v prijímaní opatrení, ktorých cieľom je obmedziť produkciu papierového odpadu a väčšmi chrániť slovenské lesy. „Na nadchádzajúce zasadnutie parlamentu predložíme nový cenník nákladov za separáciu odpadu. Pevne verím, že takto obnovíme rovnováhu v odpadovom hospodárstve,“ dodal minister.