hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Aj slovenskí europoslanci sú za život vlka

ilustračný obrázok

Ministerstvo životného prostredia s potešením konštatuje, že jeho iniciatívy na ochranu vlka nachádzajú odozvu aj v Európskom Parlamente.

Minulý týždeň sme obdržali list poslancov Martina Hojsíka, Michala Šimečku, Lucie Ďuriš Nicholsonovej, Vladimíra Bilčíka, Michala Wiezika a Eugena Jurzycu, ktorým vyjadrujú podporu Ministerstvu životného prostredia vo veci ochrany vlka. Ministerstvo konštatuje, že, ako si všimli aj poslanci, ochrana vlka spojila mnohých aktivistov, odborné kapacity z oblasti životného prostredia, ale aj bežných občanov Slovenska. Podpora europoslancov sa pridáva k petícii 50 tisíc občanov ako aj k výzve 31 mimovládnych organizácií za ochranu vlkov.

Ochrana vlkov je dôležitou aj preto, že vlk je hlavným predátorom diviaka. Diviaky sú na Slovensku nielen premnožené, ale sú aj nositeľmi infekcie afrického moru prasiat, kvôli ktorej museli byť utratené veľké chovy prasiat vo viacerých okresoch južného Slovenska. Úloha vlka citeľne chýba aj pri regulácii raticovej zveri.

Tak ako v prípade diviakov aj pri regulácii raticovej zveri si poľovníci nedokážu plniť svoju rolu. O to absurdnejšie je, ak chcú strieľať vlkov, ktorí jediní sú ich spojencami pri regulácii diviakov a raticovej zveri. Ministerstvo životného prostredia vydá vyhlášku na úplnú ochranu vlka dravého, ale kým nadobudne právoplatnosť vyzýva, aby sa neuplatňovala nerozumne schválená kvóta na odstrel vlkov, ktorú prijala špeciálna komisia na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.