hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Október

Taraba predstavil ďalšie riešenia, ktoré ochránia ľudí pred útokmi medveďov

15.10.2024 Po novej legislatíve, ktorá bola prijatá po odborných konzultáciách aj s Európskou komisiou a umožňuje efektívnu a rýchlu ochranu ľudí pred medveďom hnedým, dnes vládny kabinet schválil ďalší dôležitý iniciatívny návrh vicepremiéra a ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu. Vďaka nemu budú mať národné parky vlastné zásahové tímy na elimináciu problémových medveďov. Ako prvé budú zriadené tímy v Tatranskom národnom parku a v Národnom parku Nízke Tatry.

MŽP zavŕšilo úspešnú spoluprácu s Nórskym kráľovstvom pri zmierňovaní dopadov klimatickej zmeny aj podpore envirovýchovy

11.10.2024 Štátna tajomníčka ministerstva životného prostredia Gabriela Matečná privítala vo štvrtok 10. októbra na Bôriku vyše stovku pozvaných hostí na konferencii venovanej slovensko-nórskemu partnerstvu a slávnostnému ukončeniu programu „Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy“. Vďaka úspešnej spolupráci bolo z Grantov Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórskeho kráľovstva realizovaných 48 investičných projektov za vyše 21 miliónov eur. Záverečnej konferencie sa zúčastnili predstavitelia Veľvyslanectva Nórskeho kráľovstva z Viedne, Nórskej agentúry životného prostredia, Nórskeho riaditeľstva pre vodné zdroje a energetiku, ale tiež zástupcovia programových a projektových partnerov, donorov, či prijímateľov pomoci.

Taraba ohlásil podporu budovania kanalizačnej infraštruktúry v 14 obciach na západe Slovenska

09.10.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba rozhodol o podpore budovania kanalizačnej siete či čistiarní odpadových vôd v 14 obciach Bratislavského a Trnavského kraja. Na dnešnom výjazdovom rokovaní vlády v Modre o tom informoval predstaviteľov vládneho kabinetu, ktorí jeho rozhodnutie vzali na vedomie. Projekty samospráv za takmer 22 miliónov eur boli predložené Environmentálnemu fondu v rámci výzvy zameranej na odkanalizovanie miest a obcí Slovenska.

Taraba ohlásil masívnu pomoc domácnostiam za 87 miliónov eur. Určená je pre majiteľov rodinných domov zasiahnutými povodňami, energetickou chudobou aj bežných žiadateľov o obnovu

09.10.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba predstavil spustenie troch nových výziev z programu Obnov dom, ktorá je financovaná z Plánu obnovy a odolnosti SR. Ide o jednu mimoriadnu výzvu určenú pre majiteľov rodinných domov v oblastiach postihnutými povodňami, jednu výzvu pre nízkopríjmové domácnosti v regiónoch so zlou kvalitou ovzdušia a jednu štandardnú výzvu. Všetky tri výzvy dnes schválil vládny kabinet na výjazdovom rokovaní vlády v Modre.

Taraba uvoľní stovky milióny eur, na ktorých sedeli jeho predchodcovia

09.10.2024 Vládny kabinet odsúhlasil prerozdelenie výnosov z predaja emisných kvót na klimatické účely v rezorte životného prostredia podľa nových pravidiel, ktoré legislatívne presadil podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba. Environmentálny fond by tak mal mať v najbližších troch rokoch k dispozícii na klimatické účely vyše 472 miliónov eur, z toho v budúcom roku vyše 142 miliónov eur.

Taraba zrušil rozhodnutie EIA, ktorým povolili spaľovňu v Šali za čias Budaja

07.10.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba zrušil v rozkladovom konaní pôvodný, prvostupňový súhlasný výrok záverečného stanoviska z 13. januára 2023 z posudzovania vplyvov na životné prostredie prevádzky Centra cirkulárnej ekonomiky Šaľa. Posúdenie zámeru vybudovať prevádzku na prijímanie, dotrieďovanie a upravovanie komunálnych aj priemyselných odpadov sa tak vráti na nové prejednanie a rozhodnutie.