hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

November 2018

Holandskí experti ponúknu inšpirácie, ako podporiť obehovú ekonomiku na Slovensku

30.11.2018 Na Slovensko dnes prišli šéf platformy Holland Circular Hotspot Freek van Eijk a Bart van de LAAR z organizácie Circle Economy, aby prezentovali holandské skúsenosti s prechodom na obehovú ekonomiku. Stretnú sa so zástupcami verejného sektora, obchodných komôr, mimovládnej sféry aj biznisu. Vystúpia na seminári, ktorý je súčasťou diskusií o formovaní budúcej platformy pre obehovú ekonomiku na Slovensku. MŽP SR je aktívnym partnerom v tomto procese.

László Sólymos: Sme rozhodnutí zaviesť zálohovanie PET fliaš a plechoviek

07.11.2018 Po spoplatnení ľahkých plastových tašiek a zvýšení poplatkov za skládkovanie envirorezort odštartoval práce na zavedení zálohovania PET fliaš a plechoviek od nápojov. Ročne sa totiž na slovenský trh uvedie približne miliarda PET fliaš. Po zavedení zálohovania sa vyzbiera viac ako 90 percent z tohto objemu a výrazne sa tak zníži množstvo PET fliaš v uliciach a prírode. Zálohovanie si vyžiada odhadované vstupné investície približne na úrovni 80 miliónov eur. Naopak prinesie úspory pri čistení ulíc a prírody od PET fliaš a plechoviek, zníži náklady na skládkovanie a vytvorí odhadom 300 pracovných pozícií.

45. generálny míting Združenia európskych geologických služieb (EuroGeoSurveys, EGS) a pracovný seminár (workshop) riaditeľov tohto združenia.

05.11.2018 V dňoch 15. – 19. 10. 2018 Štátny geologický ústav Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ) organizačne zabezpečoval 45. generálny míting Združenia európskych geologických služieb (EuroGeoSurveys, EGS) a pracovný seminár (workshop) riaditeľov tohto združenia.