hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

August

 <p>&nbsp;&lt;p&gt;

Taraba otvoril moderné ekocentrum, ako prvé si ho vyskúšali deti zo znevýhodneného prostredia

30.08.2024 Envirorezort pod Tomášom Tarabom zachránil Nórske granty, vďaka čomu sa podarilo úspešne zmodernizovať areál Strediska environmentálnej výchovy Dropie v Zemianskej Olči. Moderné ekocentrum po rekonštrukcii slávnostne otvoril vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba s generálnym riaditeľom Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Jurajom Moravčíkom, vedúcou SEV Dropie Katarínou Vajlikovou a predstaviteľmi samospráv z Nitrianskeho samosprávneho kraja. Prvými hosťami, ktorí si prezreli zrekonštruované priestory a exteriérové výučbové prvky, boli deti z Centra pre deti a rodiny z Kolárova a klienti z Domova sociálnych služieb Okoč.

Taraba viedol s Lantosom ďalšie kolo rokovaní o Gabčíkove

27.08.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba viedol slovenskú delegáciu na rokovaniach v Bratislave s maďarskou delegáciou vedenou ministrom energetiky Csabom Lantosom o ukončení 30-ročného sporu v súvislosti s výstavbou Sústavy vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros (SVDGN). Dôležitých rokovaní sa zúčastnil aj generálny riaditeľ štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Peter Molda, zástupca štátneho tajomníka ministerstva energetiky Péter Holicza a generálny riaditeľ maďarskej energetickej spoločnosti MVM Gábor Orbán.

Taraba sa ohradzuje proti klamlivému článku portálu EURACTIV, ktorý sa rozhodol robiť politiku

26.08.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba odmieta šírenie klamlivých a tendenčných informácií o údajnom preventívnom love medveďov na Slovensku, ktoré šíri spravodajský portál EURACTIV v článku s názvom „Eurokomisia k novým pravidlám pre lov medveďa: Preventívny odstrel je vylúčený“.

Filip Kuffa aj nový šéf Národného parku Muránska planina podávajú trestné oznámenia

20.08.2024 Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Filip Kuffa aj riaditeľ Správy Národného parku Muránska planina Jozef Sisák podávajú trestné oznámenia za šírenie poplašnej správy, ktorú zverejnil mimoparlamentný politik Michal Kiča na sociálnej sieti o údajnom masakri Muránskej planiny.

Taraba: Na právnych službách ušetríme milióny eur

09.08.2024 Ministerstvo životného prostredia SR pod Tomášom Tarabom ušetrí na právnych službách milióny eur. Kým v rokoch 2013 až 2023 iba jeden štátny podnik Vodohospodárska výstavba, patriaci pod Ministerstvo životného prostredia SR, zaplatil jednej advokátskej kancelárii vyše 15 mil. eur, z toho za budajovcov a kičovcov v rokoch 2020 až 2023 zhruba 3,5 milióna eur, tak v roku 2024 ministerstvo už za právne úkony nevypláca žiadnu finančnú odplatu.

Taraba s Takáčom rokovali o výsadbe nových lesov

08.08.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba spoločne s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richardom Takáčom začali spoluprácu, ktorá prinesie úžitok ochrane a obnove lesov, pôdy a prírody. Oba rezorty sa zhodli na potrebe schválenia národného programu výsadby lesov, ktorý bude reagovať na ich dramaticky sa zhoršujúci stav, spôsobený prestárnutosťou prevažne smrekových porastov a rokmi neriešenej lykožrútovej kalamity.

Taraba: Získať 10 tisíc eur na zateplenie či výmenu okien bude ešte jednoduchšie

07.08.2024 Majitelia starších rodinných domov ohrozených energetickou chudobou zo 152 obcí najviac znečistených ovzduším v Banskobystrickom a Košickom kraji majú jedinečnú možnosť požiadať o 10-tisíc eur v rámci výzvy Obnov dom mini, a to bez potreby predkladať energetický certifikát. Informoval o tom podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba spoločne s predstaviteľmi samospráv. Žiadosti je možné predkladať do uzavretia výzvy, a to až do 6. septembra 2024.

Taraba legislatívne upraví systém zálohovania. Bude efektívnejší a výhodnejší

07.08.2024 Vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba dnes oznámil, že predkladá do skráteného medzirezortného konania novelu zákona o zálohovaní PET fliaš a plechoviek. Dôvodom legislatívnej zmeny je zvýšiť efektívnosť zálohového systému, ale tiež dohľad aj kontrolu štátu nad monopolným postavením správcu.

Taraba vymenoval nového šéfa Envirofondu

01.08.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba vymenoval na čelo Environmentálneho fondu skúseného ekonóma a manažéra Mareka Gibu. Nového šéfa Environmentálneho fondu uviedol dnes do funkcie generálny tajomník služobného úradu ministerstva životného prostredia Marek Chovan. Vicepremiér Taraba sa zároveň poďakoval doterajšiemu generálnemu riaditeľovi a expertovi na verejné obstarávanie Matejovi Sliškovi za jeho pôsobenie a prácu v Environmentálnom fonde, ktorý sa vráti na ministerstvo životného prostredia na pozíciu riaditeľa verejného obstarávania.
&nbsp;&lt;/p&gt;</p>