hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Taraba pri akcii Hodina Zeme poukazuje aj na pokrytectvo

ilustračný obrázok

23. marca 2024 sa uskutoční už tradičná celosvetová akcia Hodina Zeme. Podľa podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu je dôležité podporiť všetky symboly, ktoré posilnia uvedomenie si toho, že prírodné zdroje na našej planéte sú obmedzené a postupne sa míňajú.

„Preto je potrebné s nimi hospodárne narábať. Ľudská aktivita je odkázaná na spotrebu elektrickej energie. Považujem však za pokrytectvo, že na jednej strane robíme takéto aktivity kedy teatrálne ľudia na svete vypínajú na jednu hodinu elektrickú energiu, ale na druhej strane sú tu priemyselne rozvinuté štáty, ktoré mali čistý a stabilný zdroj elektrickej energie napríklad z jadra, ale neváhali pár rozhodnutiami začať páliť obrovské množstvo uhlia, čím negatívnym spôsobom ovplyvnili životné prostredie na generácie dopredu. Vadí mi pokrytectvo pri veľa takýchto rozhodnutiach, ktoré sa nahrádza potom lacným marketingom,“ vysvetlil Taraba.

Zapojiť sa do aktivít Hodina Zeme pozostáva v uskutočnení príjemnej aktivity, ktorá však ochraňuje prírodu. Jednou z možností je pobyt v prírode, prechádzka či relax v pohodlí domova bez televízora, počítača alebo mobilu. Planéte pomôžeme aj šetrením s vodou či nákupom lokálnych potravín. Už tradične napríklad verejné budovy na 60 minút vypínajú osvetlenie.

Hodina Zeme je celosvetová akcia, ktorej úlohou je upozorniť na environmentálne hrozby, ktorým čelí naša planéta a zároveň zvýšiť povedomie o zmene klímy. Do akcií najväčšej svetovej kampane na ochranu planéty sa zapájajú samosprávy, miestne dominanty a pamiatky, ale tiež organizácie, školy i firmy. Vlani sa k výzve pripojila viac ako miliarda ľudí zo 190 krajín z celého sveta. Viac informácií o Hodine Zeme: https://www.earthhour.org/.