hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Maďarsko a Slovensko začali opäť rokovať o urovnaní sporu ohľadom Gabčíkova - Nagymaros

ilustračný obrázok

Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba viedol v Budapešti pracovné rokovania s ministrom energetiky Maďarska Csabom Lantosom o ukončení 30 ročného sporu v súvislosti s výstavbou Sústavy vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros.

Podľa slovenského vicepremiéra rozhodol Medzinárodný súdny dvor v Haagu v roku 1997, že urovnanie sporu ohľadom vodných stavieb na Dunaji si majú dohodnúť primárne Maďarsko a Slovensko. „Je v záujme oboch štátov, aby sme sa dohodli ako dobrí susedia a nemuseli nechať o spore opäť rozhodnúť medzinárodný súd. Verím, že po dlhých rokoch, sa nám podarí nielen spor ukončiť vo vzájomnej úcte a dobrých vzťahoch, ale vytvoríme aj základ budúcej spolupráce vo veľa ďalších oblastiach,” zdôraznil Taraba.

Taraba podotkol, že realita na Dunaji sa dnes podstatne vzďaľuje od toho, čo pôvodná zmluva medzi Maďarskom a ČSSR predpokladala. Maďarsko Nagymaros nepostavilo a my sme boli nútení spustiť C variant a vystavať Čunovo a odkloniť koryto Dunaja. Ani to pôvodná zmluva nepredpokladala. Obe veci sú dnes tak podstatnou zmenou zmluvných podmienok, že si myslím, že nastal čas ich považovať za realitu, ktorú treba nahradiť novou zmluvou. Nebude to jednoduché, ale ak to neurobia terajšie vlády, ktoré majú historicky najlepšie vzťahy, tak to neurobí už nikto a bude musieť rozhodnúť súd. Tam sa však sa môže stať, že rozsudok nebude dobrý ani pre jednu zo strán," uzavrel Taraba.